начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ДОЗНАТЕЛСКИ КОНКУРСИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: ДОЗНАТЕЛСКИ КОНКУРСИ

Мнениеот igli4ka66 » 16 Авг 2009, 21:21

Изпаднала си в сериозно заблуждение,anabel_971.Вече,някъде от Ноември миналата година,всички други висшисти са с предимство пред юристите при провеждането на конкурса за заемане на длъжността младши разследващ полицай(младши дознател).Вярвай ми.Аз съм юрист и кандидатствах за длъжността младши разследващ полицай тази година,но уви,след като благополучно преминах през теста за интелигентност и психо-теста дойде момента на истината-заключителното интервю.И що да узнаеш?Оказа се,че цели петима от кандидатите,които нямат юридическо образование,владеят по-добре от мен НК и НПК(защото всички въпроси при заключителното интервю бяха от тази материя).Аз съм депресирана и напълно разочарована от показаните от мен резултати и съм на път да си унищожа дипломата.Но първо ще се обадя на Ректора на Академията на МВР в Симеоново,мисля Румен Марков се казваше,и той да си захвърли талиматите,че ме подведе,че знам и ми писа Отличен 6 на Държавния изпит по Наказателноправни науки.А то,к'во се оказа-господата комисарчета от комисията изчислиха,че неюристи и то 5 на брой са по компетентни от мен...И то 2 пъти по-компетентни,защото те имат по 25-26 точки а аз-13...Ужас!Трябва още да чета,за да достигна тяхното ниво...Даже отивам...Да чета,де...
:oops:
PS

Полк. доц. д-р Румен Марков, ректор на Академията на МВР: Вкарваме 2,2 млн. евро в учебния процес

Румен Марков е роден на 2 май 1958 година в София. Зодия Телец. женен, има двама синове. Завършил е Софийската математическа гимназия, а впоследствие право в Софийския университет. През 1997 година специализира в Барселона. Кариерата си започва като следовател в столицата. През 1985 г. с конкурс става асистент по наказателно право във Висшия институт на МВР. От 1993 до 1996 г. води упражнения в Юридическия факултет на СУ. През 1991 г. става доктор по право, а през 1998 г. е избран за доцент. В периода 1994-1997 г. и от 2002 до 2004 г. е зам.-ректор на Академията, а от 1 май 2004 г. е ректор. Автор е на множество монографии, студии и статии по проблеми на наказателното право.
igli4ka66
Потребител

Мнениеот marek972 » 17 Авг 2009, 11:20

Игличка, това го писах преди няколко месеца, може би ще ти даде някои отговори ...

"тънката идея на новия ЗМВР бе за дознатели да се назначават послушници, точно затова прокараха това безумие с неюридическото образование.
на всеки е ясно колко точно е независим дознателя в работата си, и как всичко което направи минава през (не)одобрението на началника на РУ-то.
само че юриста може да подържа аргументирано и обоснавано, че липсата на каквито и да е доказателства, освен изтръгнатото с два шамара самопризнание, не са достатъчни делото да завърши с обвинително заключение, но вездесъщата статистика и не по-малко вездесъщия картон за разкрито, както и началника, чиито устни и писмени указания за задължителни според НКП :)) ти казват-обвини го !!
за това най добрия приятел на дознателя е прокурора (нищо че самия прокурор на моменти се държи сякаш дознателя е едно нищо), просто сред останалите полицаи в повечето случаи ( но не и в моя) той се чувства като чуждо тяло.
това беше и идеята да жбъде сменена думата "дознател" с безумното легнал .. тъй де разследващ полицай..
вярно че дознател идва от руското "дознаватель", но поне имаше някаква тежест.
а сега ..според новия ЗМВР разследващия полицай не е полицай (полицейски орган)
безумие, което оказа се преди седмица самите депутати от правната комисия не го знаеха(четох им една стенограма за новите промени в НК в parliamnet.bg)_ !!

така че сега с тези неюристи ще назначат точно тези послушковци, които им трябваха ...и сега разследванео вече ще цъфне !! няма как!!marek972
marek972
Потребител

Мнениеот anabel_971 » 17 Авг 2009, 11:53

igli4ka66 да ти кажа според мен изпитът не би трябвало да се провежда за хора без юридическо образование, защото казусът на изпита ми се струва MISSION IMPOSSIBLE. Но има и такъв момент, че хора, които са в системата (полицаи), са доста запознати с норматичната уредба от практиката и имат значителен шанс за успех
anabel_971
Нов потребител

Мнениеот igli4ka66 » 17 Авг 2009, 14:21

Уважаема, anabel_971,няма значение според теб за кого изпита би трябвало да се провежда.То си има закони,в които се споделя за кого би трябвало да се провежда изпита.И според закона за МВР"...Раздел IX.
Разследващи полицаи (Загл. изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.)

Чл. 217. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За разследващи полицаи са назначават след конкурс лица, които отговарят на изискванията за постъпване на служба в МВР по чл. 179 и имат висше образование.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Длъжностите за разследващи полицаи са:

1. главен разследващ полицай;

2. старши разследващ полицай;

3. разследващ полицай;

4. младши разследващ полицай.

(4) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) На длъжностите по ал. 3, т. 1 и 2 се назначават лица с висше юридическо образование, а лицата по ал. 3, т. 3 и 4, които нямат висше юридическо образование или завършена Академия на МВР, преминават задължително обучение по разследване в Академията на МВР.

(5) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За длъжностите по ал. 3, т. 2 - 4 се присъжда категория Г, а по ал. 3, т. 1 - категория Б или В.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За длъжностите по ал. 3, т. 2 - 4 могат да кандидатстват и държавни служители в МВР, притежаващи категория Г, а по ал. 3, т. 1 - категория Б или В..." и "...Чл. 179. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Държавен служител в МВР може да бъде дееспособно физическо лице, което:
1. има само българско гражданство;

2. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, или не е освободено от наказателна отговорност за извършено умишлено престъпление от общ характер с налагане на административно наказание по чл. 78а от Наказателния кодекс;

3. не е привлечено като обвиняем или не е подсъдимо за умишлено престъпление от общ характер;

4. отговаря на изискванията за възраст, образование, психо-физическа годност и професионална подготовка за заемане на длъжността.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) В съответствие със специфичните изисквания за заемане на длъжността, освен изискванията по ал. 1, с обявяването на конкурса може да се определят и други изисквания.

(3) Специфичните изисквания за възраст, образование, психо-физическа годност и професионална подготовка по ал. 1 се определят с наредба на министъра на вътрешните работи.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За работа по трудово правоотношение се приемат лица, които са български граждани и отговарят на изискванията на ал. 1, т. 2 и 3..."

И мога само да гадая откъде разбрахте,че има казус за този изпит(защото аз не знам да се решават казуси за него,но може и да е имало и да съм го решила без да разбера),как и къде го разгледахте този казус,че и успяхте да го квалифицирате като "MISSION IMPOSSIBLE".
А относно това,че имало такъв момент,"че хора, които са в системата (полицаи), са доста запознати с норматичната уредба от практиката и имат значителен шанс за успех" не бих се наела да коментирам.Не съм пробвала да се запозная с нормативната уредба от практиката.Ще пробвам...
Замисълът ми бе,да Ви светна,че за раследващи полицаи могат да кандидатстват и неюристи,но явно надхвърлих и най-смелите си очаквания,щом вече си позволявате да давате и оценки кой имал значителен шанс за успех...
igli4ka66
Потребител

Мнениеот anabel_971 » 17 Авг 2009, 15:05

"Разследващите полицаи имат четири длъжности: главен разследващ полицай, старши разследващ полицай, разследващ полицай и младши разследващ полицай.

Назначените в първите две категории трябва задължително да имат висше юридическо образование. За последните две категории юридическото образование не е задължително, но назначените на тези длъжности трябва да преминат задължително обучение по разследване в Академията на МВР.

За да се удостовери юридическата компетентност, кандидатите полагат писмен изпит."
Източник "АНОНИМЕН"
А иначе съм признателна за изчерпателната информация и дължа извинения, ако с невежеството си съм засегнала някого!!!
anabel_971
Нов потребител

Мнениеот igli4ka66 » 21 Авг 2009, 12:22

Anabel,какво да ти кажа,няма писмен изпит за изследване на юридическата компетентност.Етапите на конкурса са 3.Първият етап е изследване на интелектуалните способности и умения,т.е.нещо като тест за интелигентност.Задачите са много,а времето много малко.Който прескочи трапа отива на психо-тест.Там въпросите са още по-много,но пък се отнасят до самия кандидат и се отговаря лесно и бързо,а като отговориш се срещаш лично с психолог,който ти отделя 1 -1 1/2 час за събеседване.Ако психолозите счетат,че си годна за служба в МВР минаваш на заключително интервю.Там се явяваш пред комисия от 7 човека и те ти задават въпроси-основно юридически(от Наказателния кодекс и от Наказателнопроцесуалния кодекс).Ако не им отговаряш на въпросите и кажеш,че не ги знаеш,защото не си юрист,понеже в закона няма изискване към кандидатите да са юристи,ще получиш повече точки от колкото хора,които им отговарят на въпросите(поне при нас така се получи-едната от кандидатките,която сподели с нас,че не е отговаряла на поставените и правни въпроси има повече точки и е на по-предна позиция от мен в класирането,пък аз смятам,че отговорих на всички въпроси...).
Но както и да е.Това е в общи линии.За повече и по-достоверни сведения виж: http://www.dhr.mvr.bg/Competition/work_mvr.htm
Не вземай под внимание изследването на физическата годност-то не важи за разследващите полицаи.
И успех! :wink:
igli4ka66
Потребител

Мнениеот pokerman » 25 Авг 2009, 18:09

Пълен цирк хахахах :) После защо разследването е в блато. За три месеца курс педагогът дали ще научи НК и НПК при условие , че ние сме го учили близо 6 години със стажа :). Това е напълно безмислено защото всяка годима излизат хиляди юристи. Къде ще работим ние а ? Като учители ли? Или търговци? Голям смях :)))))))))) :lol:
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот shark11 » 21 Сеп 2009, 17:32

хахах :) ок. били преценили.добре колега, те тез 240 все преценяват хаха и от 1989г. така са преценили добре ,че виждате положението в държавата. аз напускам длъжността дознатели или разследващ полицай, или както тез 240 глупака искат да го нарекат.щото аман от некадърници, аз се нагледах на простотията и в МВР и в прокуратурата , благодаря ама едни юрист не заслужава да бъде мачакн от милиционери или от издухани прокурори.пък и вече може да я работиш тази работа и с аграрно обазовние :) не смяатам ,че един инжинер или икономист ще се оправи по добре :) ама нали са "преценили" хората, нека друг си работи батаците :) образувани преди години точно , от такива , които сега ще станат дознатели , както са преценили хахах , успех.
shark11
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 21 Сеп 2009, 23:15

marek972 написа:.................................................................
........................................................................................
за това най добрия приятел на дознателя е прокурора (нищо че самия прокурор на моменти се държи сякаш дознателя е едно нищо)........................
....................................................................................

:wink:

Нищо, че на повечето прокурори все са им червени ушите ...............
:lol:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 21 Сеп 2009, 23:52

айде ново двадесет !!

ЗМВР ...промените

СЕГАШЕН ТЕКСТ:
Чл. 217. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За разследващи полицаи са назначават след конкурс лица, които отговарят на изискванията за постъпване на служба в МВР по чл. 179 и имат висше образование.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Длъжностите за разследващи полицаи са:

1. главен разследващ полицай;

2. старши разследващ полицай;

3. разследващ полицай;

4. младши разследващ полицай.

(4) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) На длъжностите по ал. 3, т. 1 и 2 се назначават лица с висше юридическо образование, а лицата по ал. 3, т. 3 и 4, които нямат висше юридическо образование или завършена Академия на МВР, преминават задължително обучение по разследване в Академията на МВР.

(5) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За длъжностите по ал. 3, т. 2 - 4 се присъжда категория Г, а по ал. 3, т. 1 - категория Б или В.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За длъжностите по ал. 3, т. 2 - 4 могат да кандидатстват и държавни служители в МВР, притежаващи категория Г, а по ал. 3, т. 1 - категория Б или В.

ИЗМЕНЕНИЕТО:

§ 56. В чл. 217 се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите “и имат висше образование” се заменят с “и имат висше юридическо образование или бакалавърска степен от Академията на МВР”.
2. Алинея 4 се отменя.

§ 63. Заварените разследващи полицаи, които не отговарят на изискванията на чл. 217, ал. 1, изпълняват възложените им функции по разследване в срок до две години от влизането в сила на закона.
marek972
Потребител

Мнениеот igli4ka66 » 25 Сеп 2009, 17:28

Чудеса! :lol:
Сега горките висшистчета,завършили специалности,в които приемат и с 2-ки,само за да отчетат дейност по някакво ограмотяване и тем подобни,макар и с връзки какви ще ги вършат? :shock:
Язък!Тц-тц-тц!Да бяха гласували пак за БСП-то......... :lol:
:idea: Нищо,другия път пък за тях ще гласуват-те ще ги уредят пак...
...и разследването ще цъфти,ще цъфти,че и ще върже...
igli4ka66
Потребител

Мнениеот student_pravo » 25 Сеп 2009, 23:18

Браво. Крайно време беше да се преустанови нашествието на "разследващи даскали". Е, и физици,икономисти,кофражисти и т.н. Подкрепям с 2 ръце направените изменения.
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот boriana87 » 26 Сеп 2009, 12:33

Крайно време беше да се направи тази промяна в закона, но не ми стана ясно вече в сила ли е?
Моите наблюдения за последните конкурси за дознатели са, че се назначиха само връзкари, и то не само такива, които нямат юридическо образование, но и такива , които още не са си взели дипломата. А на останалите кандидати даже и не им се даде обяснение защо не са класирани, нищо че се набутаха по 200-300 лв. за безмислени изследвания и документи.
boriana87
Младши потребител

Мнениеот igli4ka66 » 26 Сеп 2009, 15:28

Браво student_pravo ,гениален си-кефиш ме!Фразата ти за "Разследващите даскали" е култова! :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Това е проект и още не е гласуван,но сигурно ще го приемат.Нали Цветан Цветанов каза,че трябва да има промени в тази насока.
Що се отнася до набутването,аз се набутах с доста повече пари.То не бяха медицински,нотариално заверени документи,2 пъти ходене до Плевен и 10 до Габрово.Че и платих доста солидна сметка за телефон,защото,не знам при вас как е било,но при нас резултатите от всеки отделен етап на конкурса ни бяха съобщавани чрез призвъняване т.е. кадровикът ти призвънява на GSM-а и ти ако си заинтересован да научиш как си се представил нямаш друг избор,освен да му се обадиш.ЧУДЕСА общо взето. :idea: :idea: :idea: Пък сега като изчистят "разследващите даскали" и не могат да си намерят юристи за местата,може и телефони да купят на кандидатстващите прависти,както и да предложат да им плащат сметките,само и само да държат връзка с тях! :lol: :lol: :lol: :D :D :D
igli4ka66
Потребител

Мнениеот taisana » 07 Окт 2009, 14:00

Колеги, бихте ли ми разяснили, как точно минава изпита за разследващи полицаи,тестовете включват ли НК и НПК или са само IQ тестове? :oops:
taisana
Младши потребител

Мнениеот cirkone » 07 Окт 2009, 19:31

тестовете са от т.нар. Ай Кю :)
единствено въпроси по НК и НПК можеш да получиш при събеседванията с психолози, психоаналитици, парамедици и тем подобни парииииииии :)
cirkone
Нов потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 07 Окт 2009, 20:20

Колеги,
недейте така злобно... не заради друго, ами защото, повечето от Вас пишат на изуст и по инерция, при цялото ми уважение към форумците.

Аз лично съм на мнение, че в офицерския състав на МВР е добре да има хора с различни дипломи, друг е въпросът, че КАТЕГОРИЧНО разследващи органи НЕ ТРЯБВА да бъдат хора с "всякакво" образование.
Защото експеримента с дознателите с "всякакво" висше образование ясно показа, че се превръща във фиаско. От една страна за правораздаването, а от друга страна: в ад и МЪКА, за "набедените за дознатели" колеги, които далеч нямат необходимата за водене на ДП теоретична подготовка по НП и НПП.

Не забравяйте обаче, че разследващият апарат е МАЛКА част от МВР.
Оперативните работници от секторите "Икономическа полиция", например е напълно нормално да бъдат икономисти и по образование. Инспекторите "Детска педагогическа стая" са педагози или психолози, и така е редно да бъде. Служители с образовние за "учители по история", мисля че са точно на мястото си в оперативната работа по противодействие престъпленията свързани с културно-историческите ценности, например.
Не малка част от "строевия" офицерски състав, в жандармерията или по охрана на зелената и водната граница са випускници на военните училища, и защо не ? В юридическия факултет учи ли се как се командва въоръжено подразделение в обстановка на масови безредици или сред чукарите на зелената ни граница ?
Експерт-криминалистите, които физически фискират и събират следите от местопроизшествията и правят някои от експертизите, не е ли нормално да бъдат - инженери, физици или химици ? Или пък един районен инспектор, защо да не може да си изпълнява качествено задълженията с висше образовние по "Публична администрация", примерно ?

Не на последно място - колеги, не си мислете, че "трактористите, икономистите и кофражистите" са се юрнали и умират от желание да стават точно разследващи полицаи. Напротив. В това министерство, общо взето най-слабо желаната длъжност е именно тази - на разследващия полицай. Поради ред причини.

Накрая ще кажа, че настоящият вариант на законодателно решение е напълно удачен. В крайна сметка с водене на досъдебните производства, трябва да се занимават САМО хора, получили солидна теоретична подготовка ИМЕННО в областта на наказателното право и процес.
Бих допълнил единствено, че въпреки удачната идея, текстът на законопроекта не е добре прецизиран, доколкото в Академията на МВР има и факултет "Пожарна и аваройна безопасност", който подготвя кадри с висше-инженерно образование.
Моите уважения към колегите избрали тази мъжка професия, но тях няма да ги караме да водят досъдебни производства, нали ? :wink:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот igli4ka66 » 07 Окт 2009, 21:05

Колега Инспектор МВР,
Не знам кого визирате,че пише по инерция и наизуст,но вие,според мен се изказвате неподготвен.Моите уважения...
Както е видно още от темата,настоящия форум е под ключовото наименование "Дознателски конкурси".Следователно участниците в този форум "нищят" различни проблеми от областта на разследването и в частност разследващите полицаи,или по точно колко непосилно се оказва за един юрист(па макар и завършил с отличие) на днешно време да се домогне до "почетното звание" разследващ полицай,или дознател,кой-както му харесва.Така че,според мен никой не оспорва или подлага на съмнение образованието на оперативните работници,та камо ли на инспекторите ДПС(Детска педагогическа стая).Юристите не са толкова нагло племе,че да искат да окупират цялата полиция,че и някои други звена.
Що се отнася до мен,аз нямам нищо против да работя и като инспектор ДПС,защото първото ми висше образование е педагогическо и съм учител по Биология и химия.Но 'що ли си мисля,че пак няма да ме огрее...
Но въпреки,че съм учител,фразата за "разследващите даскали"ми харесва...
igli4ka66
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 07 Окт 2009, 22:04

Ами колежке,
съжалявам, ама това:
igli4ka66 написа:Чудеса!
Сега горките висшистчета,завършили специалности,в които приемат и с 2-ки,само за да отчетат дейност по някакво ограмотяване и тем подобни,макар и с връзки какви ще ги вършат?
Язък!Тц-тц-тц!Да бяха гласували пак за БСП-то.........
Нищо,другия път пък за тях ще гласуват-те ще ги уредят пак...
...и разследването ще цъфти,ще цъфти,че и ще върже...

на мен си ми изглежда доста жлъчно. Освен това се опитах да подчертая, че далеч не всички "висшистчета" мечтаят да заемат, евентуално "Вашето" бъдещо място на разследващ полицай.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот igli4ka66 » 08 Окт 2009, 17:09

'ми то и аз вече не мечтая да го заемам това място на Разследващия полицай...Нека си разследва без мене...
:? Ако съм обидила някого искрено съжалявам...Не съм искала... :? :? :?
А под квалификацията "висшистчета" визирам всички онези,които с връзки заеха мястото на Разследващия полицай.
Извинявайте ако е прозвучало грубо. :? :? :?
:wink: :wink: :wink:
igli4ka66
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити