начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013

Мнениеот devva » 28 Мар 2013, 10:24

svettoslav написа:
devva написа:А иначе за морални права става въпрос. И за бъдещи магистрати

А морално ли е да се явяваш на подобен конкурс с диплома при завършен среден успех от следването 3,57 и общ успех от държ. изпити 3.67 ?

Ти за мен си пълен галоШ !

Това даже не знам как да го коментирам. Значи ли то, че ако си завършил нанайския свободен университет и имаш 6 средно от следването и 5 на държавните изпити, имаш повече "морално право" да ходиш на конкурс за младши магистрат? Не ме разсмивай. Даже законодателят се дръпна преди време от подобна (безумна) теза.

А на въпроса за масовото писане по наказателния казус - разбира се, че не знам със сигурност. Личните ми впечатления са такива - както от форума, така и от явявалите се мои познати.
devva
Потребител

Мнениеот velikova_ » 28 Мар 2013, 10:54

Ваня, мерси за решението. Излиза, че доста хора сме сбъркали с 4 ти въпрос...
velikova_
Потребител

Мнениеот justice496 » 28 Мар 2013, 11:18

devva написа:
svettoslav написа:
devva написа:А иначе за морални права става въпрос. И за бъдещи магистрати

А морално ли е да се явяваш на подобен конкурс с диплома при завършен среден успех от следването 3,57 и общ успех от държ. изпити 3.67 ?

Ти за мен си пълен галоШ !

Това даже не знам как да го коментирам. Значи ли то, че ако си завършил нанайския свободен университет и имаш 6 средно от следването и 5 на държавните изпити, имаш повече "морално право" да ходиш на конкурс за младши магистрат? Не ме разсмивай. Даже законодателят се дръпна преди време от подобна (безумна) теза.

Според мен, именно тези, завършили нанайския университет, смятат, че побоя не е престъпление :(
justice496
Младши потребител

Мнениеот devva » 28 Мар 2013, 11:35

justice496 написа:
Според мен, именно тези, завършили нанайския университет, смятат, че побоя не е престъпление :(

Може и така да е, може и да не е. Има ли значение изобщо? Това е конкурс, състезание. Не е "морално" според мен бъдещи магистрати да пресяват конкуренцията си по който и да било критерий, различен от резултатите на конкурса.

Ако кажа на Светослав, че имам 5.67 среден успех от следването и 3.67 от държавните, как ли ще ми оцени "моралните" права :roll: А ако му кажа, че в държавна сесия са ми се случили случки, които не пожелавам на никого и въпреки това не се отказах да се явявам, щот за оценки не ми е дремело, дали ще си промени мнението?

Доста плитко изказване, това имах предвид. Все едно заради него да твърдя, че той няма морално право да се явява на конкурс. Сякаш на някой му пука какво мисля аз.
devva
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 28 Мар 2013, 11:45

Айде моля ви се да не се обиждаме на университети, за мен няма никакво значение кой университет си завършил, още повече, че едни и същи преподаватели се въртят в страната по всички университети. Такова изказване от вас колега devva не бях очаквала, особено след предното ви. С гордост мога да кажа , че въпреки че съм завършила свободен университет, с лекота мога да сложа в малкия си джоб хора от софийския- меката на правото явно

Само да не споменавам, че на правоспособността имаше такива, които се хвалеха къде са завършили ( в СУ ) , явно страх сред нас ли искаха да всеят не знам, но след малко с други състуденти спореха ВКС абривиатура на какво е :!: :!: Не се шегувам, бях потресена :x
valerieva_d
Потребител

Мнениеот devva » 28 Мар 2013, 11:52

valerieva_d написа:Айде моля ви се да не се обиждаме на университети, за мен няма никакво значение кой университет си завършил, още повече, че едни и същи преподаватели се въртят в страната по всички университети. Такова изказване от вас колега devva не бях очаквала, особено след предното ви. С гордост мога да кажа , че въпреки че съм завършила свободен университет, с лекота мога да сложа в малкия си джоб хора от софийския- меката на правото явно

Извинявам се, ако съм ви засегнала, не сме се разбрали явно. Точно обратното е становището ми - че оценките и/или завършеният университет в никакъв случай не могат да бъдат критерий за знания и умения, точно пък на един конкурс за младши магистрати. Именно затова казах "може и така да е, може и да не е".

Да сложиш в джоба си колеги от СУ не е кой знае какво постижение напоследък... За съжаление.
devva
Потребител

Мнениеот miniscule » 28 Мар 2013, 12:05

valerieva_d написа:Айде моля ви се да не се обиждаме на университети, за мен няма никакво значение кой университет си завършил, още повече, че едни и същи преподаватели се въртят в страната по всички университети. Такова изказване от вас колега devva не бях очаквала, особено след предното ви. С гордост мога да кажа , че въпреки че съм завършила свободен университет, с лекота мога да сложа в малкия си джоб хора от софийския- меката на правото явно

Само да не споменавам, че на правоспособността имаше такива, които се хвалеха къде са завършили ( в СУ ) , явно страх сред нас ли искаха да всеят не знам, но след малко с други състуденти спореха ВКС абривиатура на какво е :!: :!: Не се шегувам, бях потресена :x

Малко повече скромност , колеги , моля
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот devva » 28 Мар 2013, 12:29

miniscule написа: Малко повече скромност , колеги , моля

Скромността, както стана ясно, никак не е сред качествата, които формират кандидат-магистратския морал тези дни :lol: Други работи се гледат - кой на кого син, кой къде учил, чия средна оценка от държавните почва с цифрата 3.

Въобще, темите за магитратските изпити винаги са ми били много забавни. Е, в еждневната работа с магистрати не винаги пада такъв смях, ама то не може само хубаво... :roll:
devva
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 28 Мар 2013, 12:46

Не съм казала , че съм най-великата и най-начетената. Това е смешно някой да го казва. Човек обаче малко или много трябва да се гордее с труда, който е положил. Все пак и за да коментираш тук ти трябва малко доза хъс и сигурност в знанията, има шанс да се изложиш пред хиляди други :lol:
Това обаче не означава нищо за този конкурс. 7 години се късах от четене и за моя радост постигах добри резултати, но естествено отново нищо не означава, винаги има какво да се научи и винаги може да се провалиш, колкото и да знаеш. За мен всичко е въпрос и на късмет, не само на знания.
Целта на коментара ми беше, че колегите, които не сме завършили СУ, не сме втора ръка юристи ;) Вие си го разбирайте, колега, както искате.
valerieva_d
Потребител

Мнениеот miniscule » 28 Мар 2013, 12:55

Валериева, гордей се с труда си и с резултатите, които си постигнала, но недей да се хвалиш толкова често с тях, всеки тук е положил труд не по- малко от тебе, мнозина имат и повече стаж и опит, но не парадират с това и не твърдят като тебе, че " червеното е моя цвят ".
Относно това кой къде е завършил и какъв юрист е:

Цитат из Евангелие от Матея

"7:16От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи?
7:17 Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.
7:18 Не може добро дърво да дава лоши плодове; или лошо дърво да дава добри плодове.
7:19 Всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огън.
7:20 И тъй, от плодовете им ще ги познаете."
miniscule
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 28 Мар 2013, 13:14

Вие колега нещо май се объркахте, въобще не може да разберете какво се опитвам да кажа... аз да се хаваля :lol: :lol: Явно не различавате Пример от изказване. :!: И за да ви стане по-ясно и да няма бъдещи дразги- опитах се да изясня, че труда, който всеки е положил и знанията, които всеки има, НЕ СА критерии за този конкурс. Нито пък точно къде си завършил! Критерии е това, което в момента там за 4 часа си направил плюс странични фактори :arrow:
valerieva_d
Потребител

Мнениеот frina_ » 28 Мар 2013, 13:23

Колеги, не се ядосвайте, безсмислено е. Нека запазим добрия тон помежду си, ясно е, че всички са малко или много изнервени на този етап. Какво ще кажете да се опитаме да решим някой НП казус, само така може да сме си взаимно полезни, а не като се нападаме един друг.
frina_
Младши потребител

Мнениеот velikova_ » 28 Мар 2013, 13:48

valerieva_d написа:Все пак и за да коментираш тук ти трябва малко доза хъс и сигурност в знанията, има шанс да се изложиш пред хиляди други :lol:

Хм, това не е много сигурно.
А като излязох от изпита бяха се събрали колеги на една пейка и обсъждаха точно писанията ни във форума с известна доза присмех, стана ми тъпо, ама честно казано слабо ме интересува...
velikova_
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 28 Мар 2013, 14:03

Мисля, че знам за коя групичка колеги говорите и аз ги чух. Човек се учи постоянно и не виждам срамно да стане зарезил. Зад мен пък с присмех коментираха как повечето колеги сме се били "барнали" все едно на коктейл ще ходим :D
valerieva_d
Потребител

Мнениеот miniscule » 28 Мар 2013, 14:55

Хехе :D Момичета, малко ме разсмяхте, май много ни се иска да сме център на внимание, ама все пак, дайте съсредоточено, както писал/а колегата Фрина, давайте някакъв казус да решим по НП, предстои ни конкурс все пак в събота, не коктейл :D :D :D
miniscule
Потребител

Мнениеот bodymaker » 28 Мар 2013, 15:07

Колеги, как смятате ако деецът е убил лицето Х, но да кажем У случайно го е видял. Деецът решава да убие и него за да не се раздрънка и го прави след няколко дни, но се оказва, че лицето Х не е умрял, а някак си е оживял. Първото ще се квалифицира като опит за убийство, но ми е интересно второто как ще се квалифицира - дали по чл. 116, ал. 1, т. 12, пр. 2 НК или като опит към този състав, тъй като първото лице не е умряло и на практика нямаме убийство, а опит за убийство. В състава на чл. 116, ал. 1, т. 12 пък се казва "извършило друго умишлено убийство по предходния или настоящия член" ?
bodymaker
Младши потребител

Мнениеот miniscule » 28 Мар 2013, 15:17

Първо - чл.115,НК, във вр. с чл.18, ал.1, пр.2 - довършен опит към убийство по основния състав
Второ - чл.116, ал.1, т.8 във вр. с чл.115, НК - и всичко това при условията на еднородна реална съвкупност
miniscule
Потребител

Мнениеот bodymaker » 28 Мар 2013, 15:20

miniscule написа:Първо - чл.115,НК, във вр. с чл.18, ал.1, пр.2 - довършен опит към убийство по основния състав
Второ - чл.116, ал.1, т.8 във вр. с чл.115, НК - и всичко това при условията на еднородна реална съвкупност

.. и това само защото убийството на първия е свършило в стадия на опита, така ли да разбирам ? Ако си беше умрял, за второто щеше да е чл. 116, ал. 1, т. 12 пр. 2 НК ?
bodymaker
Младши потребител

Мнениеот miniscule » 28 Мар 2013, 15:23

така смятам аз, то от квалификацията става ясно кое защо е.....
miniscule
Потребител

Мнениеот joro_sf » 28 Мар 2013, 15:38

bodymaker написа:
miniscule написа:Първо - чл.115,НК, във вр. с чл.18, ал.1, пр.2 - довършен опит към убийство по основния състав

.. и това само защото убийството на първия е свършило в стадия на опита, така ли да разбирам ? Ако си беше умрял, за второто щеше да е чл. 116, ал. 1, т. 12 пр. 2 НК ?

Липсва признак от обективната страна на престъплението, посочен в състава на чл. 116, ал. 1, т. 12 пр. 2 НК /да е извършил друго умишлено убийство/.в състава не е посочено убийство или опит за убийство ,като по,чл.199, ал.2, т.2. Ако беше умрял щеше да е съставомерно
joro_sf
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити