начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Укрито саморъчно завещание

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Укрито саморъчно завещание

Мнениеот chaika » 26 Окт 2024, 21:57

Здравейте,
Казусът е следният:
Пралеля ми почива през 2008г. Съвсем наскоро един от непреките и наследници (пралеля ми няма деца), ми дава бележка с номер за саморъчно завещание оставено за пазене в Агеницията по вписванията. Тази бележка е била оставена при лицето за пазене да ми я предаде след смъртта и. Съдийка в АГ го отвори и ми го прочете и взех препис. Оказа се универсално завещание. След смъртта на пралеля ми лицето, което е задържало информацията моментално е продало апартамент, който му е бил дарен с дата след завещанието, така че не бих могла да имам претенции по това. Дори и да е бил дарен апартамента след като е имало универсално завещание към мен поне е трябвало да взема някакви движими вещи,ценности, спестявания. Всичко е преминало в лицето, което е укривало завещанието, което също е имало пълномощни от другите непреки наследници. Сега има тук там останали някакви ниви собственост на прадядо ми, на който пралеля ми е наследница. То няма смисъл да се ходи и пита по банки, от които са взети пари от сметка 2008г. с удостоверение за наследници и пълномощни от другите наследници и е закрита сметката?
Не е ли наказуемо да се укрива завещание? Може ли да се направи нещо?
Благодаря!
chaika
Младши потребител

Re: Укрито саморъчно завещание

Мнениеот teogeo » 26 Окт 2024, 23:10

chaika написа:Здравейте,
Казусът е следният:
Пралеля ми почива през 2008г. Съвсем наскоро един от непреките и наследници (пралеля ми няма деца), ми дава бележка с номер за саморъчно завещание оставено за пазене в Агеницията по вписванията. Тази бележка е била оставена при лицето за пазене да ми я предаде след смъртта и. Съдийка в АГ го отвори и ми го прочете и взех препис. Оказа се универсално завещание. След смъртта на пралеля ми лицето, което е задържало информацията моментално е продало апартамент, който му е бил дарен с дата след завещанието, така че не бих могла да имам претенции по това. Дори и да е бил дарен апартамента след като е имало универсално завещание към мен поне е трябвало да взема някакви движими вещи,ценности, спестявания. Всичко е преминало в лицето, което е укривало завещанието, което също е имало пълномощни от другите непреки наследници. Сега има тук там останали някакви ниви собственост на прадядо ми, на който пралеля ми е наследница. То няма смисъл да се ходи и пита по банки, от които са взети пари от сметка 2008г. с удостоверение за наследници и пълномощни от другите наследници и е закрита сметката?
Не е ли наказуемо да се укрива завещание? Може ли да се направи нещо?
Благодаря!

Не е наказуемо да се "укрива", защото различните срокове за упражняване на права от лица, които са засегнати по някакъв начин от това завещание, текат не от датата на съставянето му, а от датата на обявяването му. Даже напротив, лицето което "укрива" така завещание си прави беля сам на себе си, защото в някои случаи това може да му изиграе лоша шега.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 27 Окт 2024, 09:46

Чета и ми се губи логиката.
Как въпросното завещание хем е "укрито", хем "оставено за пазене в Агенцията по вписванията"?
Не е "саморъчно завещание" по чл. 25, което е прибрано в шкафа.
Последна промяна guest1 на 27 Окт 2024, 12:05, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот chaika » 27 Окт 2024, 12:00

Благодаря за отговора!
Какви срокове точно текат?
Какво мога да направя в момента?
Тук-там да видя дали е останала някоя нивичка от прадядо ми? Друго какво?
Ако го имах това завещание след смъртта на пралеля ми съм могла да потърся по банки дали е останало нещо, както и да взема нейни лични вещи. Ако е имало
спестявания преди 15 години, те вече са взети и сметките са закрити.
Благодаря!
chaika
Младши потребител

Назад към Наказателно право