начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

zadurjane na trudova knijka

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

zadurjane na trudova knijka

Мнениеот lorecita » 17 Юни 2006, 23:39

Здравейте.Имам нужда от съвет и се надявам вие да ми помогнете.Имам проблем с бившия си работодател.След като 11 месеца работих за този човек,на 09.05.2006 ми бе връчено едномесечно предизвестие по чл.328 т.3 и освен това ме пуснаха в платен отпуск.Уговорката ни беше той да ми се обади след като документите са ми готови.След като не го направи аз на 12.06.2006 му се обадих,каза ми че бил забравил и че мога да си занеса трудовата книжка,а той на другия ден ще ми се обади да отида и да си я взема.Не само че не ми се обади,ами от колежки разбрах че е възложил тази задача на своя племенник.На 16.06.2006 се обадих на въпросния племенник,каза ми че трудовата ми книжка още не ми е разписана от неговия чичо и ще ми се обади на другия ден,т.е днес за да се разберем кога ще ми дадат документите и парите.Повече от ясно е че ме разиграват.Бихте ли ми казали към кого да се обърна за да си взема парите и документите?Освен това ме интересува мога ли да оспоря това уволнение при положение че на мойто място вече има друг човек
lorecita
Младши потребител

Мнениеот marinov » 18 Юни 2006, 14:10

Здравейте.Имате право на обезщетение за времето на незконното задържане на трудовата книжка.При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя - чл.350 ал.1 от КТ.Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено. Обезщетението по обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.Не е необходимио да доказвате размера на вредите, достатъчно е да докажете фактът на задържане и неговата продължителност.Искът се предяваява пред районен съд, като производствата по трудови спорове за безплатни.
По въпросът с оспорване на уволнението.Основанието което посочвате е намаляване на обема на работа.По силата на чл.222 ал.1 При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.В случай, че решите да оспорвате уволнението, ви препоръчвам да си намерите адвокат.Успех
marinov
Потребител

Мнениеот marinov » 18 Юни 2006, 14:21

В допълнение, искам да кажа, че имате право да оспорите уволението без значение дали длъжността е заета от друг човек или не.Наред с иска за признаване на увлонението за незаконно и неговата отмяна, трябва да направите и искане за възстановяване на работа.Когато искът бъде уважен, работодателят е длъжен да допусне на работа незаконно уволненият на работа и да освободи работника или служителя който е заемал длъжността до момнета на основание чл. 328 ал. 1 т. 8.
marinov
Потребител

Назад към Трудово право