начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

прекратяване на трудовото правоотношение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на трудовото правоотношение

Мнениеот karine » 18 Май 2006, 17:03

Здравейте на всички, обръщам се към вас, тъй като тук мисля, че доста хора ще са на ясно с моя проблем. Така моята история на кратко, току що си намерих нова работа и бъдещия ми работодател иска да започна възможно най-бързо, но аз съм длъжна да дам 1 месец предизвестие на настоящия си работодател и като се има предвид, че той е не е от най-коректните, съм сигурна, че няма да ме освободи преди да е изтекло това предизвестие, та въпроса ми е мога ли аз като студентка 4ти курс редовно обучение да се упова на точка 6 от Чл. 327. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) от Кодекса на труда, който гласи така: Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато: продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура; Ако мога да използвам тази точа от Кодекса на труда, какво точно ми е необходимо и може ли все пак работодателя да възпрепятства това по някакъв начин или довода ми е непоклатим? Благодаря на всички предварително!
karine
Нов потребител

та въпроса ми е мога ли аз като студентка 4ти курс редовно о

Мнениеот lawhope » 18 Май 2006, 20:11

Защо не опитате да напуснете по взаимно съгласие по чл.325 т.1 - там срокът е само 7 дни и ако достатъчно ясно заявите на своя работодател волята си за напускане , не виждам причини той да не приеме предложението Ви. Иначе , от това ,което сте написали , личи ,че при започване на работата си Вие сте била студентка на редовно обучение вече , следователно не можете да се позовете на разпоредбата на чл.327 т 6 от КТ - тя касае случаите , когато работникът или служителят преминават от задочна форма на обучение към редовна такава-Вашият случай явно не е такъв!?
lawhope
Потребител

Мнениеот karine » 18 Май 2006, 21:00

мерси за отговора :) чудех се как да тълкувам "продължаваре образуванието..." вече ми е ясно. за съжаление сегашния ми работодател има огромна нужда от мен, а бъдещия ми работодател държи да започна възможно най-скоро. фирмата, за която работя в момента определено не заслужава моята коректност, както те не са били коректни с мен, затова мисля да прибегна до болничен и така да си реша проблема. а ти запозната ли си ако например подам молба за отпуска преди предизвестието за напускане и тази молба бъде одобрена /естествено, ще бъде за последните 2 седмици на едномесечното предизвестие/ и на следващия ден подам уведомление за напускане може ли работодаля ми да се откаже от одобряването на отпуската и да ми я откаже?
karine
Нов потребител

Мнениеот lawhope » 18 Май 2006, 22:18

Принципно работодателят Ви може да Ви откаже отпуската на различни основания , но при положение ,че не сте си ползвали отпуската , по -добре ще е ако си намерите болничен-значи можете да постъпите така: ако сте сигурна ,че ще Ви дадат болничен , си пуснете предизвестието за напускане и излезте в болнични -по всяка вероятност,колкото и да е некоректен , ще Ви прекрати договора още преди да е изтекъл срокът.Нищо не Ви пречи разбира се и да си вземете отпуската и с разрешаването на отпуска да си подадете молба за напускане ! Желая Ви успех!
lawhope
Потребител

Мнениеот stefano » 27 Юни 2006, 10:23

Докато сте в болнични или в отпуск, новият работодател не може да подпише трудов договор с Вас. Следователно Вие трябва да работите при него незаконно докато не прекратите официално трудовите си взаимоотношения със сегашния си работодател.
stefano
Нов потребител

Мнениеот radini » 27 Юни 2006, 12:04

Докато има такива като Вас, дето все работодателя им крив, а Вие "коректни", не само държавата ни ще страда, а и всички НИЕ.
Известно Ви е, че болничният се плаща от държавата-нали?. Т.е от парите на всички съвестни и коректни хора.
Успех в измамите! Да Ви се връща!
radini
Младши потребител

Назад към Трудово право