начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

Праща ли се уведомление до НОИ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Праща ли се уведомление до НОИ

Мнениеот sunrise » 03 Апр 2008, 07:58

Колеги , спорът е по-скоро в прерагативите на счетоводителите, но все пак искам да чуя Вашето мнение, защото касае тълкуване на КТ.
Случаят е следния: Сключва се договор за вътрешно съвместителство по чл.259 от КТ, като лицето ще изпълнява успордно да речем с длъжнотта "снабдител" и длъжността "началник склад".
Ще трябва ли в този случай да се уведомява НОИ на основание чл.62,ал.3 от КТ? Според мен се касае за изменение на трудовия договор:"Добавя" се още една длъжност към основната, променя се възнаграждението и т.н.
Практиката, поне там, където ни тръгна спора с личния състав е , че такова не се подава. Не се подава и в случаите , когато нямаме съвместителство , а заместване, т.е. лицето изпълнавя само нова длъжност.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Апр 2008, 08:35

Според мен се подава.Допълнителен труд при същия работодател се полага след сключването на допълнителен ТД по чл.110 КТ.Това е нов ТД , който се различава от основния му и затова трябва да се регистрира в НАП.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 03 Апр 2008, 09:24

Оказва се ,че те не сключват допълнителен трудов договор обаче по чл.110, а пишат чл.119 във връзка със чл.259от КТ.По този начин според тях няма допълнителен договор и няма задължение за регистрация в НОИ. :roll: Само , че за мен е налице изменение на договора -променя се длъжността и заплащането, а може и мястото на работа,все съществени елементи от трудовото правоотношение.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Апр 2008, 09:29

Прав/а сте.Пак трябва да се изпрати уведомление.КТ е категоричен , че и изменението трябва да се регистрира.Малко ми е странно едно такова изменение на трудовото правоотношения , но така без данни не мога да реша дали е правилно или не.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Трудово право