начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нещо ми подсказва че няма да получа обещетение...

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нещо ми подсказва че няма да получа обещетение...

Мнениеот natali_ia » 25 Фев 2018, 20:19

Пенсионирах се през 2015 година, но продължавам да работя в една канадска фирма за производство на тапицериите за AUDI. BMW. Стаж на работа в тази фирма-5 години. Мисля вече да напускам работата. Знам, че ми се полага обезщетението в размер на две брутни заплати по чл. 222 ап.2. Но нещо ми подсказва, че няма да получа парите след прекратяването на договора. Поразрових из Интернет, на всека де присъства фраза "По преценката на ръководството...". Но то е ясно, какво ще прецени ръководството. В Кодекса на труда няма уточнението "По преценката на ръководството". Още не съм подала молба за напускане. но искам да се подготвя, ако ръководството ще ми откаже в изплащането на обезпечението. Интересно, каква е съдебна практика в това отношение? Ако подам във съда, има ли шанс да спечеля делото. Ще бъда благодарна за всеки коментар.
natali_ia
Нов потребител

Re: Нещо ми подсказва че няма да получа обещетение...

Мнениеот doondie » 26 Фев 2018, 05:37

Ако договорна клауза противоречи на закона, то такава клауза е невалидна. Ако законът казва, че ти се полагат 2, то ръководството може да реши да ти даде примерно 3, но не и по-малко от заложеното в закона. Ако ти тежи работата вече, гледай здравето си. 2 заплати няма да те оправят. Ако ти се полагат обаче, си в правото си да си ги поискаш по съдебен ред.

Беше ми изскочило случайно по друг повод едно дело, в което бивш полицай съди МВР за неизплатено обезщетение при пенсиониране. Съответно съдът му го присъдил. Просто напиши в Гугъл ключови думи, по които да търси, и виж какво ще излезе. Например "дело обезщетение чл. 222 съд трудов договор" (без кавичките) и ще ти излязат немалко дела от различни години. Първото, което на мен ми се показва, е за детска учителка от Ловеч, на която след 19 години работа в детска градина ѝ е отказано обезщетение. То е срамота просто. Неморално. Но какво да се прави. Та, на първа инстанция искът ѝ е уважен.

Поздрави и успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Re: Нещо ми подсказва че няма да получа обещетение...

Мнениеот natali_ia » 26 Фев 2018, 10:22

Благодаря, Doondie! Получената от Вас информацията е от голяма полза за мен. Успех Ви пожелавам винаги и във всичко!
natali_ia
Нов потребител

Назад към Трудово право