начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

изплащане на отпуск при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изплащане на отпуск при напускане

Мнениеот stenli74 » 14 Юни 2008, 17:24

Zdraveite!Na 22.05.2008,otidoh v edna firma da pitam za rabota.na 23.05 mi se obadiha i me pokaniha da zapo4na.az uvedomih predishniq mi rabotodatel za tova,no mu zaqvih 4e otkazvam da rabotq predizvestie i 4e napuskam.vav firmata,koqto napusnah imam po dogovor 7 meseca i 15 dni.vaprosa mi e sledniq:Imam li pravo da mi bade izplaten godishen otpusk,tai kato rabotodatelqt mi kaza,4e nqmam 8 meseca i ne mi se polaga izplashtane?dokolkoto znam do 8 meseca nqmam pravo da polzvam otpusk,no bi trqbvalo pri napuskane da mi bade izplatena opredelaena suma.Blagodarq Vi predvaritelno!p.s.:Proverih si osigurovkite v NOI,no za mesec mai nqmam platena osigurovka.az li trqbva da si platq ili bivshiq mi rabotodatel,sled kato po trudovata knijka se vodq do 19.05.2008 na rabota(daje mi e pisano sas zadna data napuskaneto).ne sam mnogo naqsno,no mai e narushil zakona otvsqkade!Blagodarq!

Здравейте!На 22.05.2008,отидох в една фирма да питам за работа.на 23.05 ми се обадиха и ме поканиха да започна.аз уведомих предишния ми работодател за това,но му заявих че отказвам да работя предизвестие и че напускам.във фирмата,която напуснах имам по договор 7 месеца и 15 дни.въпроса ми е следния:Имам ли право да ми бъде изплатен годишен отпуск,тъй като работодателят ми каза,че нямам 8 месеца и не ми се полага изплащане?доколкото знам до 8 месеца нямам право да ползвам отпуск,но би трябвало при напускане да ми бъде изплатена определаена сума.Благодаря Ви предварително!p.с.:Проверих си осигуровките в НОЙ,но за месец май нямам платена осигуровка.аз ли трябва да си платя или бившия ми работодател,след като по трудовата книжка се водя до 19.05.2008 на работа(даже ми е писано със задна дата напускането).не съм много наясно,но май е нарушил закона отвсякъде!Благодаря!

автоматична крилизация http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
авторът та темата се приканва за в бъдеще да пише на кирилица или при обективна невъзможност да ползва подобни кирилизатори. Последващо мнение на латиница ще бъде изтрито без оглед на съдържанието!
hasplu
stenli74
Нов потребител

отговор

Мнениеот monteskio » 17 Юни 2008, 23:58

Здравейте,

След като е прекратено трудовото Ви правоотношение, то Вие дори и да нямате право да позлвате ПГО /платен годишен отпуск, работодателят следва да начисли и изплати обезщетение за неизползвания размер. В този случай, следва да му изпратите покана да ви изплати тази сума като дадете подходящ срок - две три седмици. Ако не плати - тогава трябва да ангажирате колега адвокат, който практикува в областта на трудовото право да за заведете иск пред съда. Имате възможност да сторите това в 3 годишен срок. Работодателят е задължен да ви осигурява за всички рискове. Това е негово задължение съгласно КТ. Това трябва да извърши за дните, оито сте били на работа през м. май. ако не го е направил, можете да подадете жалба до Областната инспекция по труда.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право