начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

Документи при постъпване на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Документи при постъпване на работа

Мнениеот annako » 16 Юни 2008, 12:12

Здравeйте,

Въпросът ми е дали при непървично постъпване на работа съм задължен съгласно Кодекса на труда и има ли начин Работодателят да ме задължи да извадя свидетелство за съдимост и медицинско свидетелство при положение, че не са изминали три месеца от прекратяването на предишния ми трудов договор с предишния ми работодател?

Благодаря предварително за съдействието!
annako
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 16 Юни 2008, 13:54

И какво предлагате , боб ли да хвръля за да разбере ,какво пише в тях?
Откъде ще знае ,че отговаряте на изискванията за заемане на определена длъжност:здравословни и т.н.
Няма начин да Ви накара, просто няма да Ви вземе на работа.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 16 Юни 2008, 19:01

НАРЕДБА № 4 ЗА ДОКУМЕНТИТЕ, КОИТО СА НЕОБХОДИМИ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ
Обн. ДВ. бр.44 от 25 Май 1993г.
Чл. 1. За сключване на трудов договор са необходими:
1. личен паспорт или друг документ за самоличност, който се връща веднага;
2. документ за придобито образование, специалност, квалификация, правоспособност, научно звание или научна степен, когато такива се изискват за длъжността или работата, за която лицето кандидатства;
3. документ за стаж по специалността, когато за длъжността или работата, за която лице кандидатства, се изисква притежаването на такъв трудов стаж;
4. документ за медицински преглед при първоначално постъпване на работа и след преустановяване на трудовата дейност по трудово правоотношение за срок над 3 месеца;
5. свидетелство за съдимост, когато със закон или нормативен акт се изисква удостоверяването на съдебно минало;
6. разрешение от инспекцията по труда, ако лицето не е навършило 16 години или е на възраст от 16 до 18 години.
Чл. 2. Работодателят може да изисква представянето на други документи извън посочените в чл. 1, ако това е предвидено или произтича от закон или друг нормативен акт.
Чл. 3. Посочените в чл. 1 документи са необходими и при възникване на трудово правоотношение въз основа на избор и конкурс.
Заключителни разпоредби
Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл. 62, ал. 2 от Кодекса на труда и отменя Наредба № 16 от 30 декември 1986 г. (ДВ, бр. 15 от 1987 г.).
Аватар
palimsest
Активен потребител

Назад към Трудово право