начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Адм. дело №2/2007 по описа на Лекс.бг

Виртуални съдебни процеси.

Посетителите на форума следва предварително да заявят качеството, в което се включват в процеса и да следват правилата в реалния процес.

Нека правото бъде с вас :)

Мнениеот system » 15 Юли 2008, 16:20

Аз няма да се подигравам, въпреки че Ви бях противник във виртуалния процес.
Все пак ... не че това е аргумент, но - Стефка Стоева, Елена Златинова, Таня Вачева - авторитетни имена във ВАС.
system
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Юли 2008, 16:27

Може би ми трябва тълкуване на съдебното решение, защото...аз лично не разбирам логиката му :?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот hasplu » 15 Юли 2008, 21:21

Направо ме е срам, че съм юрист! Това не е решение, а гъзоблизане!!! Пълно е с юридически абсурди, това ли е всъщност лицето на Върховния АС? поръчковци и подлизурковци.....За разлика от тях поне АС-София поне имаха смелостта да застанат зад решението си с истински юридически аргументи....лекета....
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Юли 2008, 22:54

Животът ме е научил на една важна максима - когато губиш, най-добре да си тръгнеш с достойно вдигната глава и...никога повече да не се връщаш. Негативните емоции са излишни - те не помагат с нищо никому.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот system » 16 Юли 2008, 23:00

Съжалявам, kalahan2008. Въпреки че във виртуалния процес бяхме противници, много ми се искаше да натриете носа на Столичния градски транспорт. Кажете "...... му" (с извинение пред модераторите) и приключете въпроса.
system
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Юли 2008, 02:02

:?
Последна промяна kalahan2008 на 25 Авг 2008, 22:24, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот stoyanova_lp » 18 Юли 2008, 11:43

Мили колеги,
Следях с интерес дискусията. Знаете, че решенията на ВАС и ВКС не следва да се обсъждат, а да се изпълняват, доколкото действат inter partes. Все пак ми се струва, че уважаемият колега KALAHAN направи едно добро шоу и даде страхотен урок на всички - изпълнителна и съдебна власт - всеки си знае защо. БРАВО! Дано да има повече такива като Вас колега! Защото илюзорното ни гражданско общество няма да се превърне във функциониращо никога, ако Ви няма Вас.
stoyanova_lp
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 19 Юли 2008, 11:30

:?
Последна промяна kalahan2008 на 25 Авг 2008, 22:24, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот filomen » 27 Юли 2008, 09:44

kalahan написа:...

На .........2007г., около 17 часа, в гр. София, бях глобен неправомерно от контрольори на „СКГТ-София” ЕООД, докато пътувах с автобус №413, въпреки че бях с редовно перфориран билет. …….

Добре де аз ли съм тъп или съм много проз?При положение,че имаш билет,как са те глобили?А и не съм чел цялата жалба,щото ме заболя главата,а и се обзалагам,че и тея дето са я получили ги е заболяло главата:).
В крайна сметка при положение,че имаш редовен билет,защо не преби контролата?Или както е модерно да се саморазправи с тях,а пишеш некви жалби до арменския поп?
filomen
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 03 Сеп 2008, 08:40

Има нова Наредба, приета от СОС, в сила от 01.09.2008г.
http://www.sofiacouncil.bg/index.php?pa ... ance&id=96
голяма част от недомислиците са изчистени, напр. административно-наказателната отговорност на малолетните е премахната, но пък пише някаква нова глупост, че за тях отговаряли родителите им; билетът вече не е "писмен" договор, а само "договор", извънгабаритният багаж вече ще се установява не "на око", а с "измервателен уред" и т.н.;
но пак има доста недоразумения, напр. депутатите ще продължават да си се возят безплатно в транспорта, пътникът пак ще бъде "заставян" да слезе от превозното средство (а чл. 143 НК???), пътникът ще бъде задължаван да представя личната си карта на контрольорите (в противоречие със ЗБДС) и др.
kalahan2008
Активен потребител

Ако си купя чадър, той на продавача ли е?

Мнениеот lesnozapomnene » 11 Сеп 2008, 08:06

"Чл. 12. При пътуване с МГТ пътниците са длъжни:
2. Да предоставят превозния си документ на контролните органи за проверка, а пътуващите при преференциални условия да показват и личната си карта (личен паспорт);" -
като си купя билет нали той е моя собственост, как така ще ме задължават да предоставям собствеността си??
В предишната Наредба бе написано: "да показват".

Малко по-долу:

"5. При констатирано нарушение и отказ за заплащане на билет за таксуване на нередовен пътник да показват на контролните органи лична карта (личен паспорт)." - ами това е супер! - не уточняват колко време да показвам личната си карта - за време достатъчно да запишат данните или за време достатъчно да се уверят, че я имам.:))

Сега нещо интересно:

"чл.6
(2) Билетът е редовен превозен документ след:
- перфориране в превозното средство, веднага след качване, на най-близко разположените перфоратори; -пак са писали мн.ч. - т.е. за да е редовен билетът трябва да има поне две перфорации.
- перфориране и маркиране времето на качване при билет за двукратно пътуване (наземен транспорт и метро) – за 60 минути;

"VI. НЕРЕДОВНИ ПРЕВОЗНИ ДОКУМЕНТИ
Чл. 33. Превозни документи, които не съответстват на пътуването (валидностен период или маршрутна линия), преференциална именна карта на друго лице, билет с различна маркировка, талон от билет с талони за 5 или 10 пътувания без да бъде представен талон № 5 или съответно № 10, отсъствие на придружаващи документи или документ, нецитиран в настоящата Наредба, се считат за нередовни и притежателят им се санкционира по реда на раздел VIІ от Наредбата." -
тук е посочено, че само различната маркировка е нарушение, а не различна или липсваща перфорация!!! Според този текст ако си перфорирам билет с него мога да пътувам колкото си искам пъти докато не се заяде контрола за различна перфорация, а както се вижда, това не го прави нередовен превозен документ.

Още нещо интересно:
"II. ПРЕВОЗНИ ДОКУМЕНТИ. УСЛОВИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ
Чл. 12. При пътуване с МГТ пътниците са длъжни:
1. Да притежават редовен превозен документ до слизането си на спирката;
2. Да предоставят превозния си документ на контролните органи за проверка, а пътуващите при преференциални условия да показват и личната си карта (личен паспорт);
3. Да се качват от първа врата когато закупуват билет за еднократно пътуване от водача или от билетния автомат.
4. Да се качват и слизат от превозните средства, когато същите са напълно спрели на установените спирки;
5. При констатирано нарушение и отказ за заплащане на билет за таксуване на нередовен пътник да показват на контролните органи лична карта (личен паспорт).

Чл. 13. В превозните средства на МГТ не се допускат за превоз:
1. Лица, които представляват опасност за сигурността на пътниците или реда в превозното средство;
2. Лица, които са под влияние на алкохол или друго упойващо вещество;
3. Лица в нехигиеничен вид и/или заразно болни;
4. Вещи, които могат да повредят или замърсят превозното средство;
5. Запалителни, избухливи, отровни вещества и други вещи и предмети, представляващи опасност за пътниците и персонала;
6. Предмети, превозът на които е забранен със закон;
7. Предмети, които поради своите размери и естество, създават неудобство за пътниците.
8. Живи животни и птици. Изключение се прави за полицейски кучета и кучета-водачи на слепи граждани, снабдени с намордник и къс повод и знак "червен кръст".
Чл. 14. На пътниците в превозните средства на МГТ се забранява:
1. Да стоят на стъпалата на превозните средства и да пречат на затварянето на вратите;
2. Да разговарят с водача или да отвличат вниманието му по друг начин по време на движение;
3. Да нарушават реда и спокойствието на останалите пътници;
4. Да замърсяват и повреждат превозните средства и апаратите за таксуване,"
5. С действията си да застрашават безопасността на движението и сигурността на останалите пътници;
6. Да извършват търговска, рекламна и религиозна дейност;
7. Да пушат и да консумират храни и алкохолни напитки в превозните средства и метростанциите;
8. Да преотстъпват превозния си документ на други лица."-
[i]ако приемем, че това редът в превозните средства се оказва, че за нарушаването му няма санкция - погледнете в раздела за контрол и санкции:

"Чл. 39. (1) За неспазване на реда в превозните средства, установен с настоящата Наредба, нарушителите заплащат на контролните органи билет за таксуване на нередовен пътник. Билетът се перфорира от контролния орган." -
ако не искаш да платиш билета за таксуване на нередовен пътник по нататък няма упомената санкция. А една забрана като не е придружена от санкция си е пожелание, май. :D

Не съм юрист, но силно се съмнявавам в компетентността на тези, които са тунинговали старите текстове.
А, да добавя: перфорирам си билетчето![/i] :D
lesnozapomnene
Нов потребител

Re: Адм. дело №2/2007 по описа на Лекс.бг

Мнениеот kalahan2008 » 21 Окт 2010, 20:25

Билетите от 1 лев за столичния градски транспорт – незаконни
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3344331
Хммм...
kalahan2008
Активен потребител