- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как се прави фирма!?!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: как се прави фирма!?!
Новакофф написа:Би ли ми казал някой, какви са процедурите по направа на фирма. Къде трябва да се отиде, какво трябва да се попълни и пр.....Може и на e-mail : ndanailov@mail.bg
Колеги отговарящи през 2006г. Не видяхте ли, че питащият е поставил темата през далечната 2003г. ?))))
Спорна седмица!
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Re: как се прави фирма!?!
Колеги отговарящи през 2006г. Не видяхте ли, че питащият е поставил темата през далечната 2003г. ?))))
Спорна седмица!
УСПЕХ![/quote] Но е актуална и сега и през ..... ще бъде актуална
Спорна седмица!
УСПЕХ![/quote] Но е актуална и сега и през ..... ще бъде актуална
- tanj
- Младши потребител
Против всички хонораристи
Регистрация на ЕТ
След като вече имате ясна идея за бизнеса си и внимателно сте планирали и разчели дейността и разходите си, логично следва да узаконите фирмата си, т.е. да я регистрирате.
1. Съдебна регистрация
За да регистрирате фирмата си като ЕТ, трябва да отидете в Окръжния съд на вашия регион.
Необходимите документи за регистрация са:
писмено заявление за регистрация на ЕТ до фирмено отделение на Окръжния съд, подписано от вас (виж Приложение 3)
образец от подписа на лицето (нотариално заверен), което ще управлява и представлява фирмата (това може да сте вие или ваш помощник) (виж Приложение 3)
декларация от ваше име като учредител на ЕТ по чл.57 и 58 ал.2 и 4 от Търговския закон (виж Приложение 3)
удостоверение за уникалност на фирмата от „Информационно обслужване“ АД - Окръжен съд
квитанция за платени държавни такси
2. Статистическа регистрация (БУЛСТАТ).
В 3-дневен срок от получаване на решението за съдебна регистрация трябва да отидете за т.нар. регистрация по БУЛСТАТ в службата за регистрация на местния клон на Националния статистически институт (НСИ).
Необходими документи:
копие от решението на съда за регистрация на фирмата (с нанесени номер на дело, решение, том, страница, партида)
документ за самоличност на собственика на фирмата
3. Регистрация като осигурител
Получавате я в 7-дневен срок от излизане на съдебната регистрация.
Необходими документи:
копие от решението на съда за регистрация на фирмата (с нанесени номер на дело, решение, том, страница, партида)
БУЛСТАТ
4. Данъчна регистрация
След като регистрирате фирмата по БУЛСТАТ и в 7-дневен срок след вписване в Търговския регистър, трябва да направите и данъчна регистрация в териториалната данъчна дирекция.
Необходими документи:
съдебно решение за регистрация на фирмата - копие и оригинал
БУЛСТАТ
удостверение за регистрация от регионалното управление „Социално осигуряване“
печат на фирмата
счетоводни книги - разходи, приходи, инвентаризационни и материални запаси
кочан с фактури
След като вече имате ясна идея за бизнеса си и внимателно сте планирали и разчели дейността и разходите си, логично следва да узаконите фирмата си, т.е. да я регистрирате.
1. Съдебна регистрация
За да регистрирате фирмата си като ЕТ, трябва да отидете в Окръжния съд на вашия регион.
Необходимите документи за регистрация са:
писмено заявление за регистрация на ЕТ до фирмено отделение на Окръжния съд, подписано от вас (виж Приложение 3)
образец от подписа на лицето (нотариално заверен), което ще управлява и представлява фирмата (това може да сте вие или ваш помощник) (виж Приложение 3)
декларация от ваше име като учредител на ЕТ по чл.57 и 58 ал.2 и 4 от Търговския закон (виж Приложение 3)
удостоверение за уникалност на фирмата от „Информационно обслужване“ АД - Окръжен съд
квитанция за платени държавни такси
2. Статистическа регистрация (БУЛСТАТ).
В 3-дневен срок от получаване на решението за съдебна регистрация трябва да отидете за т.нар. регистрация по БУЛСТАТ в службата за регистрация на местния клон на Националния статистически институт (НСИ).
Необходими документи:
3. Регистрация като осигурител
Необходими документи:
БУЛСТАТ
4. Данъчна регистрация
След като регистрирате фирмата по БУЛСТАТ и в 7-дневен срок след вписване в Търговския регистър, трябва да направите и данъчна регистрация в териториалната данъчна дирекция.
Необходими документи:
БУЛСТАТ
удостверение за регистрация от регионалното управление „Социално осигуряване“
печат на фирмата
кочан с фактури
- italyemo
- Нов потребител
Против всички хонораристи
Регистрация на ООД
1. Учредително събрание
Провежда се от хората, които ще основат фирмата съдружниците). На това учредително събрание те взимат решение за размера на дяловите вноски, за управлението на фирмата, за подялбата на отговорностите. Не забравяйте да документирате взетите решения. Това представлява т.нар. протокол от учредителното събрание, който ще ви трябва за регистрацията на фирмата.
2. Съдебна регистрация
Извършва се в Окръжния съд във вашия регион.
Необходими документи:
писмено заявление за регистрация на ООД до фирмено отделение на Окръжния съд, подписано от съдружниците. Заявлението включва трите имена и ЕГН на лицето, което подава заявлението, фирмата, под която ще извършвате дейността си, седалище и адрес на управлението на фирмата, предмет на дейност, начин на управление, срок на дружествения договор, размер на дяловете на съдружниците (виж Приложение 4)
образец от подписа на лицето (нотариално заверен), което ще управлява и представлява фирмата (това може да сте вие или ваш помощник) (виж Приложение 4)
декларация (виж Приложение 4)
дружествен договор (за ЕООД се нарича Учредителен акт), подписан от всички съдружници
протокол от учредителното събрание
документ за внесен поне 70 на сто от минимално изискуемия капитал (5000 лв.)
документ за платена такса за вписване на фирмата в „Държавен вестник“
документ за внесени такси
3. Статистическа регистрация (БУЛСТАТ)
Необходими документи:
постановени съдебни решения
устав
дружествен договор
нормативни или административни актове
документи за самоличност
4. Регистрация като осигурител
Необходими документи:
БУЛСТАТ
5. Данъчна регистрация
След като регистрирате фирмата по БУЛСТАТ и в 14-дневен срок от излизане на съдебната регистрация, трябва да направите и данъчна регистрация в Териториалната данъчна дирекция.
Необходими документи:
БУЛСТАТ
удостверение за регистрация от Регионално управление „Социално осигуряване“
печат на фирмата
кочан с фактури
ПРИМЕР
Вече регистрирах фирмата си – ЕТ „Плевен Транс“. Собственик съм аз – Петър Иванов Георгиев. Фирмата е регистрирана със съдебно решение №865 от 9.5.2003 г. със седалище гр. Плевен, ул. „Хаджи Димитър“ №20. В моя случай седалището на фирмата съвпада с адреса на управлението й.
1. Учредително събрание
Провежда се от хората, които ще основат фирмата съдружниците). На това учредително събрание те взимат решение за размера на дяловите вноски, за управлението на фирмата, за подялбата на отговорностите. Не забравяйте да документирате взетите решения. Това представлява т.нар. протокол от учредителното събрание, който ще ви трябва за регистрацията на фирмата.
2. Съдебна регистрация
Извършва се в Окръжния съд във вашия регион.
Необходими документи:
писмено заявление за регистрация на ООД до фирмено отделение на Окръжния съд, подписано от съдружниците. Заявлението включва трите имена и ЕГН на лицето, което подава заявлението, фирмата, под която ще извършвате дейността си, седалище и адрес на управлението на фирмата, предмет на дейност, начин на управление, срок на дружествения договор, размер на дяловете на съдружниците (виж Приложение 4)
образец от подписа на лицето (нотариално заверен), което ще управлява и представлява фирмата (това може да сте вие или ваш помощник) (виж Приложение 4)
декларация (виж Приложение 4)
дружествен договор (за ЕООД се нарича Учредителен акт), подписан от всички съдружници
протокол от учредителното събрание
документ за внесен поне 70 на сто от минимално изискуемия капитал (5000 лв.)
документ за платена такса за вписване на фирмата в „Държавен вестник“
документ за внесени такси
3. Статистическа регистрация (БУЛСТАТ)
Необходими документи:
постановени съдебни решения
устав
дружествен договор
нормативни или административни актове
документи за самоличност
4. Регистрация като осигурител
Необходими документи:
БУЛСТАТ
5. Данъчна регистрация
След като регистрирате фирмата по БУЛСТАТ и в 14-дневен срок от излизане на съдебната регистрация, трябва да направите и данъчна регистрация в Териториалната данъчна дирекция.
Необходими документи:
БУЛСТАТ
удостверение за регистрация от Регионално управление „Социално осигуряване“
печат на фирмата
кочан с фактури
ПРИМЕР
Вече регистрирах фирмата си – ЕТ „Плевен Транс“. Собственик съм аз – Петър Иванов Георгиев. Фирмата е регистрирана със съдебно решение №865 от 9.5.2003 г. със седалище гр. Плевен, ул. „Хаджи Димитър“ №20. В моя случай седалището на фирмата съвпада с адреса на управлението й.
- italyemo
- Нов потребител
Re: Против всички хонораристи
:idea:italyemo написа: В моя случай седалището на фирмата съвпада с адреса на управлението й.
- kontrol
- Активен потребител
Интересна дискусия. Вярно е, че човек може сам да регистрира търговско дружество или едноличен търговец, но определено е 10 пъти по-лесно някой да го направи вместо него. Именно за това са юристите (не визирам само адвокатите). Има масова практика разни счетоводители и икономисти да регистрират "фирми" - нагледал съм се на какви ли не изумителни неща... За това сме и в това положение. Сега като вдигнат адвокатските възнаграждения не ми се мисли кой ще почне да "прави фирми"... Може би водопроводчиците, че скучаели напоследък
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Браво italyemo и защо си против всички хонораристи? Да ни би ти да работиш без пари? А относно регистрацията на фирми, струва ми се че информацията ти е стара. Препоръчвам ти да прочетеш ДОПК.
- daria
- Младши потребител
daria написа:Браво italyemo и защо си против всички хонораристи? Да ни би ти да работиш без пари? А относно регистрацията на фирми, струва ми се че информацията ти е стара. Препоръчвам ти да прочетеш ДОПК.
daria да ти кажа не съм против хонораристите, просто това е една информация, за която не би трябвало да се заплаща. Ако човек след като я прочете реши че може сам да се справи ще го направи, но ако реши че въпреки всичко няма да успее ще се обърне именно към вас- Юристите.
Информацията ми не мисля че е стара, но и така да е се опитах безкористно да помогна на човека, нуждаещ се от нея.
П.С. На 17 години съм и мисля (мое мнение), че всичко Вие т.нар. ЮРИСТИ сте като евреите-стискате се за всичко и само искате пари от иначе бедното население.
Уча право и искам да кажа на всички "Юристи" да не си мислят че един икономист не може да си отвори фирма. Това твърдение дори е смешно.
С най-добри чувства към Юристите от Икономиста-italyemo!!!
- italyemo
- Нов потребител
Така, господа адвокати, искрено ми е жал за вас тъй като, както всичко в нашата скапана държава, някой взима хляба и от вашата уста. Ето аз например реших вместо да платя на адвокат да платя стандартните "такси" в съда и регистрирах ООД за 2 часа!!!! Нелепо е наистина някой да е изгубил 5 години и повече от живота си отдавайки се на една професия и някакви неуки чиновници да му дърпат и малкото хляб от устата. Кофти работа наистина. И аз работя и при мен има хора, които ми бъркат в джоба. Такава е нашата мила родина. Затова ви призовавам за по-топло отношение. Ние сме клиенти и вие трябва да ни привлечете по някакъв начин и това не е наглостта или избухването на незрялото ви его. Помислете как си копувате фанела в магазина, така постъпете и вие.
Успех и спорна кариера
Успех и спорна кариера
- hugo
- Нов потребител
31 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|