....."лицето Х се задължава да плати на лицето Y или на негова заповед сумата от....."
моля,някои ако може да ми обясни какво ще рече "...или на негова заповед" и може ли запис на заповед да бъде продаден на лице Z, което плаща на Y съответно по-малка част от указаната в ЗЗ сума и след това си търси цялата част от лицето X( при което вече Y няма претенции към Х)?
Благодаря предварително.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
запис на заповед-да се продаде?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
от едно изречение не ми стана много ясно,но ще представя ситуацията
така: разполагам с ЗЗ, че ми се дължи определена сума пари.падежът
беше преди 5 месеца.До момента не съм ходил при съдия-изпълнител,понеже нямам възможност да чакам
сумата да ми се възстанови само от запор на заплатата му ,ако няма
нищо на негово име (което може да се проточи около година),и затова
искам да разбера има ли организации или институции или каквото и да било които да изкупуват тази ценна книга?
така: разполагам с ЗЗ, че ми се дължи определена сума пари.падежът
беше преди 5 месеца.До момента не съм ходил при съдия-изпълнител,понеже нямам възможност да чакам
сумата да ми се възстанови само от запор на заплатата му ,ако няма
нищо на негово име (което може да се проточи около година),и затова
искам да разбера има ли организации или институции или каквото и да било които да изкупуват тази ценна книга?
- viola
- Нов потребител
Джиросването е правната форма за прехвърляне на някои ценни книги, а относно институциите мисля че няма такава дутржавна. По принцип банкиуте и небанковите финансови институиции се занимават с подобни сделки, но трябва да се заинтересувате и попитате. Имайте в предевид, че ако ви я изкупят то ще бъде на по-ниска цена от номиналнта.
- dido2001
- Нов потребител
форфетинг
Мисля че това е договор за форфетинг - продаваш менителничния ефект с отстъпка от стойността му; става чрез джиросване. Мисля, че банка Пиреос се занимават с такива неща, поне във Варна. Само че дали записа ти е без протест - тоест дали не е трябвало да го предявиш за плащане на падежа и при отказ - да го удостовериш нотариално
- goldbug
- Нов потребител
да,без протест е.предявен е на падежа,но сумата не ми беше
изплатена.как трябва да го удостоверя нотариално?
изплатена.как трябва да го удостоверя нотариално?
- viola
- Нов потребител
Поинтересувах се в съда как стоят нещата и от това,което ми обясниха
имам нови няколко въпроса:
1.Таксата,която плащам по сметката на Районния съд(2 % от сумата,която предявявам за дължима),както и таксите,които плащам
на частен съдия-изпълнител (какъвто ми се предложи да поеме случая след издаването на изпълнителен лист) за моя сметка ли остават или после ми се връщат от длъжника?
2.Ако длъжника не притежава нищо на свое име, само запор на заплатата му ли ще бъде наложен( в смисъл други вещи,намиращи се в дома му като телевизор,компютър и т.н.,могат ли да бъдат изземвани )?
3.Длъжника няма официален развод със съпругата си (повече от 10 год. брак с нея),но не живеят заедно - какво отношение би имала тя към дължимата ми сума,при условие,че имам изпълнителен лист срещу съпруга й?
Отново ви благодаря предварително за съветите,които ми давате.
имам нови няколко въпроса:
1.Таксата,която плащам по сметката на Районния съд(2 % от сумата,която предявявам за дължима),както и таксите,които плащам
на частен съдия-изпълнител (какъвто ми се предложи да поеме случая след издаването на изпълнителен лист) за моя сметка ли остават или после ми се връщат от длъжника?
2.Ако длъжника не притежава нищо на свое име, само запор на заплатата му ли ще бъде наложен( в смисъл други вещи,намиращи се в дома му като телевизор,компютър и т.н.,могат ли да бъдат изземвани )?
3.Длъжника няма официален развод със съпругата си (повече от 10 год. брак с нея),но не живеят заедно - какво отношение би имала тя към дължимата ми сума,при условие,че имам изпълнителен лист срещу съпруга й?
Отново ви благодаря предварително за съветите,които ми давате.
- viola
- Нов потребител
Истинският отговор на тези въпроси трябва да е доста дълъг, но накратко- следното:
- всички разходи са за сметка на длъжника,
- ако няма срещу какво да се изпълнява- ще имаш да вземаш...
- съпругата му е важна дотолкова, доколкото може да се изпълнява например срещу единствено жилище на длъжника, ако тя притежава друго жилище. Иначе тя не отговаря, но ако има влог, тъй а СИО и срещу една втора от него може да се изпълнява.
Във форума - толкова... Ще станем досадни на другите, а някой може и да се разсърди... и то с право!...
- всички разходи са за сметка на длъжника,
- ако няма срещу какво да се изпълнява- ще имаш да вземаш...
- съпругата му е важна дотолкова, доколкото може да се изпълнява например срещу единствено жилище на длъжника, ако тя притежава друго жилище. Иначе тя не отговаря, но ако има влог, тъй а СИО и срещу една втора от него може да се изпълнява.
Във форума - толкова... Ще станем досадни на другите, а някой може и да се разсърди... и то с право!...
- Ivailo5rov
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|