начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Депозитар по 262ч,ал.2 от ТЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Депозитар по 262ч,ал.2 от ТЗ

Мнениеот Com » 30 Авг 2004, 14:05

Уважаеми,

ако някой има практика, би ли ми казал депозитарят по чл.262ч от ТЗ, освен изброените в ал.2 качества, трябва ли да притежава други - особени?
Може ли адвокат да бъде депозитар?
Com

Re: Депозитар по 262ч,ал.2 от ТЗ

Мнениеот случаен » 30 Авг 2004, 15:08

Абе общо взето в тая част закона е ясен - депозитар може да бъде всяко дееспособно физическо или юридическо лице.
Депозитарят има право на възнаграждение, освен ако реши да работи за чест и слава :)
Страна по договора са съдружниците/акционерите, а не дружеството.
Докладът на управителния орган съдържа данни за депозитаря.
Ами това е, мисля.
случаен

Мнениеот Com » 30 Авг 2004, 15:11

А, един въпрос за Временните удостоверения...?
Com

Мнениеот случаен » 30 Авг 2004, 16:40

Временните удостоверения какво? Обичам безглаголните изречения!
Депозитарят:
1. Иска от приемащото/новоучреденото д-во временните удостоверения (акциите), които съдружниците/акционерите на преобразуващото се д-во имат право да получат след преобразуването.
2. Подписва декларация, че ги е получил - чл.263, ал.2, т.9 ТЗ .
3. Пази ги :)
4. Предава на съдружниците/акционерите на преобразуващото се д-во акциите от капитала на приемащото/новоучреденото д-во, в двумесечен срок от датата на обнародване на преобразуването. /по списък съгл. чл.263, ал.2, т.8 ТЗ/
5. След изтичане на този срок, депозитарят предава непотърсените временни удостоверения на управителния орган на приемащото/новоучреденото.
Толкоз...
случаен

Мнениеот Com » 30 Авг 2004, 18:38

Да, обаче:
за да отпечаташ Временно удостоверение ти трябва номер на емисията акции, а БНБ ти иска Удостоверение за актуално състояние, за да ти даде номера???
Какво Актуално, когато Дружеството не е възникнало !!!
Com

Мнениеот пак аз » 30 Авг 2004, 20:09

Или аз не съм в час, или Вие. Допускам първото все пак. Дружеството /УС/СД/ издава временните удостоверения.
А иначе не знам какво общо има БНБ с тая работа. Разрешение за ОТПЕЧАТВАНЕ на ценни книжа /акции и облигации/ се издава от Министерство на финансите, дирекция “Финанси и управление на собствеността”, Отдел “Контрол върху отпечатването на ценни книжа”. Ако изобщо има такъв ред за временните удостоверения, в което се съмнявам, то той ще е еднакъв като за учредителна емисия акции.
Може би някой по-компетентен ще Ви помогне. Успех.
пак аз

Мнениеот alexander_tonev » 30 Авг 2004, 21:52

Колегата е прав, само да допълня. Отпечатването на временни удостоверения за акции не подлежат на контрол от МФ, за разлика от акциите - вижте Наредба за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Именно за това повечето АД-та у нас имат само временни удостоверения, а не същински акции - поради сложната и скъпа процедура.
alexander_tonev

Мнениеот Com » 31 Авг 2004, 12:27

Вие отпечатвали ли сте Временни удостоверения?
Com

Мнениеот Com » 31 Авг 2004, 14:59

Уважаеми "пак аз",
когато погледнеш едно Временно удостоверение, трябва да видиш, че има код или номен на емисията акции.
Кой ти дава въпросния код ???
Com

Мнениеот невъзможен » 31 Авг 2004, 15:31

временното удостоверение се издава от дружеството. Код от БНБ ти трябва да регистрация на дружеството в Централния депозитар АД, където се регистрират всички дружество с безналични акции. Там, в Централния депозитар се води книгата на акционерите и се регистрира всяка промяна в капитала, издава се депозитарна разписка, с която собственика се легитимира като такъв.
За наличните акции - дружеството води само книга на акционерите (25 лв. в книжарниците), издава временни удостоверения, заверени от СД, като по -късно отпечатва и акциите, както бе обяснено и по-горе.
Само едно уточнение - депозитарят по чл. 262 не е Централния депозитар. Това са различни неща.
невъзможен

Мнениеот Com » 31 Авг 2004, 16:17

"...поименни акции в капитала на дружеството.
от № 2388 до № 2546 емисия BG010129E1..." - цитат от Временно удосоверение.

От КЪДЕ вземам този номер на емисията?

Благодаря за уточнението за "депозитаря"
Com

Мнениеот случаен /пак аз/ » 31 Авг 2004, 16:51

Com, ето моето предложение:
Отворете си един празен файл и си напишете колкото и каквито временни удостоверения ви трябват. При Вас има новоучредено д-во, вероятно. Временните удостоверения ще Ви започват така, примерно /на лицевата страна/:
“Име на дружеството”
Временно удостоверение No 1/31.08.2004 г.

Емисия: Учредителна /кръстете я както ви е угодно, може и Com (---.BGMreja.com)-2004./

Акционерно дружество еди-кое си, гр. ..... издава това временно удостоверение на еди-кой си /данни за лицето/ в уверение на това, че същият е записал и изплатил напълно .........брой обикновени поименни акции с право на глас с номинална стойност .. лева всяка една с поредни номера от 1 до 35 /примерно/, с номинална стойност ..... лева за акция.
Капиталът на ............е разпределен на .......и т.н.

Изпълнителен директор .......
Подпис
Печат
Акциите включени в това временно удостоверение могат да бъдат прехвърляни при спазване на сроковете и условията, регламентирани в закона и Устава на дружеството. Прехвърлянето се извършва с джиро, оформено на гърба на удостоверението и има действие на Дружеството след вписването му в Книгата на акционерите.
--------------------------------------------------------------------
Може някой да се сети още нещо. Питайте ме сега за реквизитите на гърба на временното удостоверение. Аз обаче съм дотук. До друга тема.
случаен /пак аз/

Мнениеот невъзможен » 31 Авг 2004, 17:53

ВРЕМЕННО УДОСТОВЕРЕНИЕ № ............./ .........................Г.

С настоящото, Съвета на директорите на “.............” АД, рег. по ф.д. № ........ по описа на ....ОС за .......... год., удостоверява, че ................................, със седалище и адрес на управление в гр. .........................., регистрирано по ф.д. № ......... по описа на ...ОС за
............... г. е собственик на ................................. (..................................................................) броя поименни налични акции с право на глас от капитала на дружеството, всяка от които е с номинал .... (.......................) лев, на обща стойност .... (.......................) лева.
Към момента на издаване на временното удостоверение, същото е заплатило 100 (сто) % от собствените си акции.
Настоящото временно удостоверение е със срок на действие до из-даване на купюрите за притежаваните акции, но не по-късно от датата ...........................година.
Съвет на директорите:
1. ………………… 2. ……………
........... година
гр.
3. …………………
невъзможен

Мнениеот Com » 31 Авг 2004, 18:38

Ама много сте любезни и отзивчиви :))))
Com

Назад към Търговско право