Здравейте!
Бихте ли ми казали какви регистрации, уведомления и разрешителни са необходими, за да се осъществява търговия с дрехи в магазин?
Уведомяват ли се РИОКОЗ, пожарна, общинска администрация и някакви други органи? Кои са нормативните актове, които дават уредба?
Благодаря предварително за отговорите ви:)
- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Магазин за дрехи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
За да извършвате търговска дейност (ТЪРГОВИЯ с дрехи) трябва да сте търговец, регистриран по смисъла на Търговския закон. Следователно - първо трябва да си регистрирате фирма - ЕТ или ЕООД. След като решението на съда е в сила (за ЕТ, за ЕООД законът изисква и публикация в ДВ), следва регистрация по БУЛСТАТ, данъчна регистрация и такава в РУСО. Тогава вече можете за мислите за обекта - помещение и дали отговаря на стандартите за извършването на съответната търговска дейност. Дали отговаря на стандартите магазин за дрехи - ще ви кажат от съответните служби, когато започнете да вадите съответните разрешителни.
Но първо - трябва да "станете" търговец.
Но първо - трябва да "станете" търговец.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
Благодаря за отговора! Всъщност въпросът ми касаеше именно процедурата след възникването на търговеца... Интересува ме именно кои са компетентните служби и какъв режим установяват - разрешителен, уведомителен и т.н.
Доколкото ми стана ясно след дългото ровене в нормативната база - трябва да:
1. се уведоми общината за извършването на търговска дейност;
2. мисля, че трябва да се сключи договор за пожарна и аварийна безопасност;
3. да се получи свидетелство за регистрация на фискално устройство;
4. да се получи удостоверение за данъчна регистрация.
Има ли други необходими документи за функционирането на магазин за дрехи? Напр. във вр. с отпадъци, санитарни изисквания и др.?
Доколкото ми стана ясно след дългото ровене в нормативната база - трябва да:
1. се уведоми общината за извършването на търговска дейност;
2. мисля, че трябва да се сключи договор за пожарна и аварийна безопасност;
3. да се получи свидетелство за регистрация на фискално устройство;
4. да се получи удостоверение за данъчна регистрация.
Има ли други необходими документи за функционирането на магазин за дрехи? Напр. във вр. с отпадъци, санитарни изисквания и др.?
- karla
- Младши потребител
Защото това лице съм аз!
Запозната съм с фирмо-регистрацията, но не и със специалната нормативна уредба в този сектор - търговия с дрехи.
Ето защо очаквам отговор от някого, който има опит и би го споделил с мен - каквато е философията на всеки форум - обмяна на мнения и опит! Благодаря!
Запозната съм с фирмо-регистрацията, но не и със специалната нормативна уредба в този сектор - търговия с дрехи.
Ето защо очаквам отговор от някого, който има опит и би го споделил с мен - каквато е философията на всеки форум - обмяна на мнения и опит! Благодаря!
- karla
- Младши потребител
Ако магазинът ще е в София, има НАРЕДБА за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столичната община. Ако не, такива наредби приемат общинските съвети и следва да намерите тази, която е приета и действа на територията на Вашата община.
Там са описани и документите, които следва да представите.
Вече не е необходимо да регистрирате търговеца (ЕТ, ООД, др.) отивайки в данъчното. Това се случва служебно, достатъчна е БУЛСТАТ регистрация.
Там са описани и документите, които следва да представите.
Вече не е необходимо да регистрирате търговеца (ЕТ, ООД, др.) отивайки в данъчното. Това се случва служебно, достатъчна е БУЛСТАТ регистрация.
- avrora
- Младши потребител
Хайде вече и аз да се намеся...в качеството си на търговец!
И така:
След като вече сте регистриран търговец значи трябва:
1. Намирате си обекта , в който ще упражнявате дейността си.Този обект разбира се че трябва да е със съответната документация( РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ, ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ или каквото е там но да е разрешена търговия с пром. стоки). В противен случай ако ще сменяте статута на помещението - работата е сериозна
( в смисъл 2-3 000лв на консулт. фирма + 6-12 месеца чакане)
2.Купувате касов апарат или стария също може( не е сигурно, че от тази година имаше специално изискване за вида на фиск. устройство). Отивате да лицинзиран сервиз, сключвате договор за подръжка на фискалното устройство и с договора- в НАП за регистрация(друго ходене не е необходимо)
3.Всички търговки обекти в Пловдив подлежат на регистрация( не знам в др. общини как е ), т.е. 35 лв за регистрац. в общината и то ако са изрядни вс. документи
4. РИОКОЗ не ви вълнува щом обектът вече има статут на магазин
5. Относно персонала е необходимо да имате скл. договор за медицинско обслужване, за трудови договори няма да говорим, също и за договор за наем на магазина ако не е ваш!
Това е същественото сигурно ще излезат и други дреболии, некасаещи бизнеса Ви !
Успех!
И така:
След като вече сте регистриран търговец значи трябва:
1. Намирате си обекта , в който ще упражнявате дейността си.Този обект разбира се че трябва да е със съответната документация( РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ, ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ или каквото е там но да е разрешена търговия с пром. стоки). В противен случай ако ще сменяте статута на помещението - работата е сериозна
( в смисъл 2-3 000лв на консулт. фирма + 6-12 месеца чакане)
2.Купувате касов апарат или стария също може( не е сигурно, че от тази година имаше специално изискване за вида на фиск. устройство). Отивате да лицинзиран сервиз, сключвате договор за подръжка на фискалното устройство и с договора- в НАП за регистрация(друго ходене не е необходимо)
3.Всички търговки обекти в Пловдив подлежат на регистрация( не знам в др. общини как е ), т.е. 35 лв за регистрац. в общината и то ако са изрядни вс. документи
4. РИОКОЗ не ви вълнува щом обектът вече има статут на магазин
5. Относно персонала е необходимо да имате скл. договор за медицинско обслужване, за трудови договори няма да говорим, също и за договор за наем на магазина ако не е ваш!
Това е същественото сигурно ще излезат и други дреболии, некасаещи бизнеса Ви !
Успех!
-
atanaspetrovmeister - Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|