начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

преобразуване на ЕТ в ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот istinska » 03 Юли 2006, 23:53

Напълно си прав, но практиката друго показва. Искаш не искаш в резултат на прехвърлянето по чл. 15, слагаме край и на цялото ЕТ.
И кой да се занимава с обжалване на откази от вписвания ..... :)
istinska
Младши потребител

Мнениеот culpa_lata » 04 Юли 2006, 15:23

Колеги, изправих се пред следния чисто практически въпрос при прехвърлянето на предприятие на ЕТ по чл. 15 от ТЗ, а именно:
1. Уведомлението по чл. 5, ал. 10 от КСО се подава ведно с ведомостите, трудовите договори и др. и касае статута на лицето като работодател и най-вече осигурител. Той обаче не е имал това качество, тъй като не е назначавал ръботници/служители, а самото ФЛ се осигурява чрез ЕООД чийто едноличен собственик на капитала е.
2. Точно поради тези причини ТП на НОИ отказва да приеме и Уведомлението по чл. по чл. 5, ал. 10 от КСО, като твърди, че това по чл. 77 ДОПК в случая е достатъчно. Текстът на по чл. 5, ал. 10 от КСО обаче е факт особено що се касае до изискването Удостоверението да бъде представено в охранителното производство по заличаване на ЕТ като абсолютна предпоставка за това :)
3. Проблемът разбира се остава пред СГС, защото на същия няма да бъде представено годно доказателство, за да бъде извършено исканото от него вписване. Борбата ми в момента е за писмено становище по въпроса на съответното ТП на НОИ. Друга посока на разсъжденията касае факта, че заличаването се извършва с провоприемство.
Ще Ви бъда благодарна за съвет по този конкретен случай, а също ако ми окажете евентуалните грешки, допуснати в разсъжденията ми :oops:
culpa_lata
Младши потребител

Мнениеот istinska » 04 Юли 2006, 17:42

Наскоро имах нещо подобно с АДВ - уведомление при откриване на производство по несъстоятелност.
Направих го по следния начин. Молба- свободен текст, в 2 екземпляра, с която уведомявах РД на АДВ, че депозирам молба в съда за откриване на произовдството. Входирания 2-ри екземпляр, т.е. т. нар. уведомление представих на Съда.
Нямаше проблем .... пробвай ....Успех !!!
istinska
Младши потребител

Мнениеот galinabianca » 04 Сеп 2007, 04:01

А дали е възможно наистина това-закриване на ЕТ фирмата и откриване на нова ЕООД,пак си работи каквато си е била и преди?
Моят шеф ми даде заповед за взаймно съгласие за уволнение под този предлог че старата не съществувала вече, а аз не искам да напускам бременна съм и съм в болнични при това докато излезна в майчинство.
Наистина ли е възможно това или не?
Благодаря предварително :D
galinabianca
Нов потребител

Предишна

Назад към Търговско право