начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Как се прибират пари със запис на забовед

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се прибират пари със запис на забовед

Мнениеот alex.nenov » 28 Яну 2008, 17:16

Здравейте,

преди около 6 месеца дадох заем на мой познат. Разбира се ми подписа запис на заповед собственоръчно написана. Като срока в документа е месец след даването на заема. Вече минаха 5 месеца а длъжника ми е върнал само половината от сумата. Въпреки, че се крие като не вдига телефоните си знам къде може да бъде намерен на домашен адрес и на работното му място. (Дори го засичам често по разни гъзарски магазини в моловете). Въпроса ми е как се процедира от тук нататък.

Казаха ми че трябва да му изпратя нотариална покана. Как се изпраща такава, и как се събират дълговете след това? Благодаря ви предварително. Ако има някакви такси и те са ми интересни да не се окаже че трябва да дам 50% от дължимото ми за такси :)
alex.nenov
Нов потребител

Мнениеот zvezda » 28 Яну 2008, 17:41

Да, изпраща се нотариална покана. Но след това са необходими действия пред районния съд - за получаване на изпълнителен лист. Там се плаща такса в размер на 2 % от търсената сума. Има много неща, които са от значение за това, да си приберете сумата и ви препоръчвам да се консултирате отсега с адвокат. Защо първо не проучите има ли нещо вашия длъжник на свое име, за да знаете дали ще можете да си възстановите разходите по събирането на вземането ви.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Мнениеот alex.nenov » 28 Яну 2008, 17:52

Сумата е сравнително малка, 1000 лв. е но все пак не мога да се откажа от нея просто така и съм готов да си платя необходимите такси. Ще се консултирам с адвокат но преди това исках да имам някаква представа как са нещата. Мерси за съветите.
alex.nenov
Нов потребител

Мнениеот Sahiba » 29 Яну 2008, 12:18

На падежа е трябвало да предявите за плащане записа на заповед!
Не съм сигурен дали ще Ви свърши работа нотариалната покана ако е след падежа... (молете се да попаднете на читав съдия в СРС)

Иначе се подава им за издаване на Изпълнителен лист, д. такса 2% (както каза колегата)...

Подавате и започвате да се молите... Успех!
Sahiba
Потребител

Мнениеот adiko » 29 Яну 2008, 12:26

най-добре се обърнете към адвокат. записа на заповед трябва да съдържа определени реквизити, които в собственоръчно написания, може и да ги няма. адвокатът ще ви каже какво трябва да се направи, ще ви напише молбата за изпълнителен лист и т.н.
adiko
Потребител

Мнениеот fenix_f » 29 Яну 2008, 16:59

И побързайте с изпълнението, защото след 1 март записа на заповед ще е безкрайно безполезен и ще се наложи да водите дело, за да докажете вземането си. Това при положение, че документа, който имате и смятате, че е запис на заповед е годно изпълнително основание.
И убиеца се мисли за прав.
fenix_f
Потребител

Мнениеот adiko » 29 Яну 2008, 17:57

напоследък се спряга някакво отлагане влизането в сила на новия ГПК... колеги, знаете ли нещо по въпроса?
adiko
Потребител

Мнениеот fenix_f » 30 Яну 2008, 10:38

adiko написа:напоследък се спряга някакво отлагане влизането в сила на новия ГПК... колеги, знаете ли нещо по въпроса?

Няма начин да не ни изненадат в гръб. :D :wink:
fenix_f
Потребител

Мнениеот Sahiba » 30 Яну 2008, 14:51

чух, че е внесен законопроект на ЗИДГПК от министерски съвет и ще се отлага, но не е сигурно :)

Относно записа на заповед по новото ГПК, няма ли да минава по заповедното производство? :D
Sahiba
Потребител

Мнениеот adiko » 30 Яну 2008, 15:42

да, вече няма да има извънсъдебни изпълнителни основания :) предполагам това е имал предвид колегата fenix_f :D
adiko
Потребител

Мнениеот fenix_f » 30 Яну 2008, 16:29

adiko написа:да, вече няма да има извънсъдебни изпълнителни основания :) предполагам това е имал предвид колегата fenix_f :D

Чл.420, ал.1 от новия ГПК имах предвид. С една дума възражението срещу заповедта за изпълнение въз основа на запис на заповед спира изпълнението и не само това де. За съжаление записа на заповед вече няма да спестява воденето на дело. Нямаше да е никак зле, ако бяха предвидили тази промяна да се отнася само за тези записи на заповеди, издадени след влизането в сила на новия ГПК.

Аdiko, все още съм от женски пол. :lol: :wink:
fenix_f
Потребител

Назад към Търговско право