начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

ЕООД със сдружник

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕООД със сдружник

Мнениеот julieta_9 » 01 Фев 2008, 23:32

Моля за информация,стажант-юрист съм и ми дадоха задачка-закачка
ЕООД -едноличният собственик на капитала иска съдружник.
Как се постъпва,ЕООД-то в ООД ли ще се преобразува...Аз поне така мисля.И вече за процедурата:Най-напред се прекратява ЕООД и после се учредява ООД.А път и тези нови процедури по търг.регистър съвсем се обърках.Моля,дайте ми съвет!!!!!!
julieta_9
Потребител

Мнениеот hariman » 02 Фев 2008, 00:09

нищо не се прекратява и нищо не се учредява. Просто се променя Учредителния акт на ЕООД, по решение на едноличния собственик се приема съдружник, и се сменя в името ЕООД с ООД
hariman
Потребител

Мнениеот pinkopanter » 02 Фев 2008, 11:05

Учредителния акт се променя като се подписва дружествен договор с новия съдружник ли?

Значи няма изрично решение на едноличния собственик да преобразува ЕООД-то в ООД, просто приема новия съдружник така ли?
pinkopanter
Потребител

Мнениеот julieta_9 » 02 Фев 2008, 13:16

и това си го мислих,но не бях сигурна дали точно такава ще е процедурата
julieta_9
Потребител

Мнениеот julieta_9 » 02 Фев 2008, 13:19

но сигурно hariman е прав,аз пък реших да мина по-някакъв си по-труден път,е все отнякъде трябва да започна да се уча
Благодаря за съвета
julieta_9
Потребител

Мнениеот kam74 » 02 Фев 2008, 22:18

Трябва ви молба от лицето, което иска да стане съдружник до ОС на дружеството, в която пишете че иска да бъде приет за съдружник и колко дружествени дяла да закупи.След това трябва да напишете решение на едноличния собственик на ЕООД-то в което той приема лицето Х за съдружник, като му прехвърля съответните броя дялове /което става с договор, надявам се знаете как/, приема го за съдружник и че дружеството продължава дейността си като ООД. Трябва разбира се да приемете и нов дружествен договор.
kam74
Младши потребител

Мнениеот julieta_9 » 03 Фев 2008, 00:09

Благодаря за съвета kam74,мисля че ще се справя :D
julieta_9
Потребител

Мнениеот julieta_9 » 03 Фев 2008, 00:23

Наистина благодаря на форума и на хората,които ми дадоха съвет.
Иначе се притеснявам да се обърна към познати юристи с повече стаж,много от тях се отнасят към новаците с пренебрежение.
А мисля,че е по-добре да попиташ отколкото да се издъниш,още повече когато се касае за неща,при които не е само въпрос на четене,а на опит.
Благодаря ви още веднъж!!!!!!!
julieta_9
Потребител

Мнениеот pinkopanter » 03 Фев 2008, 12:04

А някъде в А 4 трябва ли да се отбелязва, че дружеството се преобразува от ЕООД в ООД?
pinkopanter
Потребител

Мнениеот SashkoS » 03 Фев 2008, 13:48

kam74 е отговорила изчерпателно.

Само да допълня, че според мен решението трябва да е прието на общо събрание м/у стария собственик и новия съдружник.

Според досегашната практика на Окр съд се приемаше че името е променено. Доколкото разбирам в сегашните заявления за ТР не се указва промяна на името, защото то се запазва, а правната форма не е част от името. (по-рано се правеше за да се плати още една такса)

П.П. В А4 трябва да се отрази промяна - да се заличи досегашното положение - едноличен собственик и да се въведат двама съдружници.
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право