начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

помощ за пререгистрация на фирма

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помощ за пререгистрация на фирма

Мнениеот spike » 04 Апр 2008, 13:32

Еоод е регистрирано преди малко повече от година като са внесени 3500 от капитала. В учредителния акт пише че остатъка трябва да се внесе до 1 г след това. Та сега аз трябва да го пререгистрирам и се чудя на внесен капитал в заявление А4 дали да пиша 3500 или 5000 защото срока е изтекъл, а никъде в ТЗ ЗТР и наредбата не видях че трябва да се декларира пред Търговския регистър че капитала е довнесен. Според вас какво трябва да напиша?
spike
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 04 Апр 2008, 19:10

Аз бих ви препоръчал да спазите всички изисквания на закона и елементарната логика.
Предполагам знаете дали остатъка е внесен или не.
Също така предполагам, че сте наясно, че отдолу подписвате че посочените данни са верни.

Тъй, като след малко ще ви напишат, че всичко това трябва да го обсъдите с адвоката си, да спомена че съм съгласен и с това.
SashkoS
Потребител

Мнениеот barri » 05 Апр 2008, 16:19

на няколко места видях вноски бележки за довнасяне на държавна такса...така че няма да се учудя да ви искат и удостоверение за довнесен капитал.
barri
Потребител

Мнениеот spike » 06 Апр 2008, 22:07

Не търся безплатни консултации. Аз съм студент по право и досега съм пререгистрирал доста фирми и то успешно. Просто не се бях сблъсквал досега с такъв проблем. Според простата логика не би следвало от ТР да ми дадат отказ на основание че не е представена белжка от банка, че през сметката на фирмата са минали тези 1500лв. От скромната ми практика до сега(докато ТР беше в СГС) не беше необходимо да се представя бележка че е довнесен капитала. Но просто сега не знам как е положението в новия Търговски регистър, защото там много от нещата няма нищо общо с логиката. Затова моля някой колега имал същия проблем (няма как да няма все някой такъв) да сподели практиката или мнението си.
spike
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 07 Апр 2008, 17:04

Когато става дума за ТР думата "логика" не е уместна.
Имам пред себе си отказ от вписване на дружество, поради това, че не е представило документ за довнасяне на капитала.

Ако такъв документ има, няма да ви струва много да го добавите. Ако няма (или изобщо не е довнесен капитала) струва ми се по-добре да го довнесете със закъснение отколкото да махнете с ръка.

Досега (а и от тук нататък предполагам също) не се изискваше да се представя документ, защото това не се вписва. Но мисля, че при действия с капитала на дружеството ще искат доказателство, че капиталът с който се разпорежда е внесен или не.
SashkoS
Потребител

Мнениеот inspectora » 07 Апр 2008, 18:08

spike написа:Не търся безплатни консултации. Аз съм студент по право и досега съм пререгистрирал доста фирми и то успешно.

упс ... ами завършете ... и тогава се занимавайте ... ;)
че май ... нак.право особена част не сте минавали ... ;) има там разни текстченца ... :) ;)

(та това по-скоро в кръга на шегата ;) )

А елементарната логика налага извода, че:
1-во пререгистрация - така, както е последното АС на дружеството в съответния съд...
2-ро всякакви промени, пък било и настъпили преди 31.12.2007г. ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот spike » 07 Апр 2008, 22:11

Имам документ за довнесен капитал. Ясно ми е, че се прави първо пререгистрацията и после каквито и да е било промени. Но според мойта логика би следвало сега направо да напиша в полето внесен капитал - 5000лв- 1во защото в устава пише че капитала е следвало да се довнесе в срок до 1 г(който срок е изтекъл февруари тази година) което е и направено и 2-ро защото няма никъде задължение да уведомявам по какъвто и да е начин ТР че капитала е довнесен. Наясно съм, че това което мисля няма никакво значение, ако длъжностните лица в ТР смятат друго. SashkoS би ли ми казал името на фирмата на която е даден отказ на това основание за да мога да го прочета. В крайна сметка какво трябва да направя? Да си пусна пререгистрацията с 3500 внесен капитал и едновременно с него/или по-късно да пусна и ново заявление А4 + протокол- решение на едноличния собственик+ нов учредителен акт + бележка за довнесен капитал+ 60 лв такса?
spike
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 08 Апр 2008, 10:55

spike написа:.... няма никъде задължение да уведомявам по какъвто и да е начин ТР че капитала е довнесен.....

Ама хич няма! :D
Има си основания за "уведомяване" - търсете ги в ТЗ ;)

spike написа:В крайна сметка какво трябва да направя? Да си пусна пререгистрацията с 3500 внесен капитал и едновременно с него/или по-късно да пусна и ново заявление А4 + протокол- решение на едноличния собственик+ нов учредителен акт + бележка за довнесен капитал+ 60 лв такса?

Мисля, че по-горе вече е написано ... едно и също нещо няма да повтаряме по 100 пъти ... :evil: ... не стига, че му помагаш ... то ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 08 Апр 2008, 11:28

spike,
Отговори си на въпросите:
Капиталът внесен ли е изцяло? - ДА/Не
Документ има? - ДА/Не
Необходимо ли е било да се уведомява съда за довнасянето? - ДА/Не

Сега сам ще си отговориш и дали 3500 или 5000 трябва да попълниш в А4

Моето мнение е, че довнасянето си е частно действие във фирмата, което не се нуждае от обявяване където и да е, освен счетоводното отразяване. Но, когато се правят някакви действия с капитала на фирмата, трябва ТР да се увери, че те се правят с внесен капитал, а не с невнесен.
SashkoS
Потребител

Мнениеот inspectora » 08 Апр 2008, 12:41

SashkoS написа:Моето мнение е, че довнасянето си е частно действие във фирмата, което не се нуждае от обявяване където и да е, освен счетоводното отразяване.

Не споделям това мнение!
Сега нямам време да се мотивирам обстоятелствено, само ще насоча към идеята за защитата на кредиторите, а и на самото дружество ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право