начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Срок за заявяване на вливане

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за заявяване на вливане

Мнениеот frontmen » 15 Апр 2008, 13:49

Колеги,

Имам проблем с вливане на две АД-та. Датата, към която е определена справедливата цена на акциите им и съотношението им на замяна, е от миналата година. По чл. 263б от ТЗ трябва да подам заявление за вписване на вливането в срок от 8 месеца, който в моя случай изтича скоро (след около 2 месеца). Междувременно все още не съм извършил повечето неща: да се пререгистрират участващите във вливането дружества в Търговския регистър, да се обявяват договора за вливане и докладите на управителните органи, да се свикват и провеждат общи събрания на акционерите и др.

Предвид на бавните процедури в ТР вероятно няма да хвана 8-месечния срок. На този етап ще ми е и много трудно да променя датата, към която са определени оценката и съотношението на замяна.

Моля, посъветвайте ме какво да правя, за да хвана срока и да не се налага да почвам цялата процедура отначало. Получих идея от един колега да си подам заявлението в срока, но без приложени към него документи, които така или иначе все още няма да имам; после като ми откажат, ще си подам ново заявление, но щяло да се счита, че срокът е спазен с първото заявление. На мен този вариант не ми се струва "да мине".

Също ми е интересно дали вече има възможност за по-бързо минаване на някои процедури в ТР - обявяване на договор и доклад по вливането, обявяване на покана за общо събрание и пр., т.е. да не ги бавят по месец и нещо като всички други регистрации и пререгистрации.
frontmen
Потребител

Мнениеот SashkoS » 15 Апр 2008, 17:36

Мога да дам мнение само относно процедурите на ТР.

На подадено заявление, което има недостатъци се получава ОТКАЗ. Т.е. все едно че нищо не е било подавано и трябва да се започне процедурата ОТНАЧАЛО. Смятам, че това не би се считало за спазване на срока.

Доколкото съм наясно, заявленията в ТР се преглеждат строго хронологично, като единствено Д1 прави изключение. Но най-добре да се пита в АВ дали е така.
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право