начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

новини за търговския регистър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

новини за търговския регистър

Мнениеот miao » 23 Апр 2008, 18:55

Колеги,

от неведомо благородство ;) считам че е полезно да ви споделя какви интересни неща ни бяха обяснени на адвокатския семинар в пловдив, с участие на "агенти" от търговския регистър:

- идеята че дублиращите се до момента фирми ще трябва да прибавят "софия" "варна" и т.н. към наименованията си отпада - изискването за уникалнот ще важи оттук натам. Т.е. каквото било- било, запазват се старите имена, дори и дублирани, ще се отличават по ЕИК
- всички документи, вкл. и платежното нареждане, могат да се представят в заверено от страната копие (т.е. вярно с оригинала)
- не бива да се изписва правната форма в заявленията, за да не стане "петко еоод" еоод
- вкарани били промени в закона, за да може и адвокати с пълномощно да подават заявления. също така е предложено вместо 1-дневен срок за регистрация да бъде 14-дневен (хе хе).
- при грешка по време на сканирането (пропуск, или повторно сканиран един документ вместо друг) - следва да се пусне молба до търговския регистър, а не да чакаме отказ. след произнасяне по молбата обаче пак ще си чакаме реда (към момента - 36 дни)
- категорично е, че при отказ таксата се губи, и трябва нова
- запазването на име е съвсем излишно, ако го подаваме заедно с а4 (или другите за първоначална регистрация). а4 автоматично запазва име, т.е. не плащайте 50 лева. (казаха от регистъра, който иска да му е спокойно - да плаща). запазването на име имало смисъл само ако го правим 1 месец по-рано, чакайки някой от документите за новата фирма, но нямало смисъл ако го подаваме едновременно.
- и последно: ако управителят на фирмата е дезинтересиран и не иска да прави дори пререгистрацията, щели да приемат пререгистрация едновременно с промяна "назначаване на нов управител", като и двете заявления са подписани от новия управител. (това леко ме съмнява като гледам отказите до момента, но може би са си уеднаквили практиката вече, дано).

Това е засега.
:)
miao
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Апр 2008, 19:26

Хубаво, а как стои въпросът с местната компетентност - регистрацията на дружество със седалище в София може ли да се подаде в Перник?
ivan_lawyer
Старши потребител

ok

Мнениеот vladikov » 23 Апр 2008, 19:31

Благодарим за информацията! Ще се реваншираме :)
vladikov
Младши потребител

Мнениеот miao » 23 Апр 2008, 19:33

Може естествено - не е важно къде сканират документите, те така или иначе после се разпределят на случаен принцип. Т.е. оод, със седалище в софия, може да бъде подадено от перник, а длъжностно лице в кюстендил да го впише. въпреки това ако има отказ - ще подлежи на обжалване в софия.
miao
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Апр 2008, 19:48

Е, хубаво, а къде няма опашки?
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vili_spasova » 25 Апр 2008, 16:11

Мого да докладвам за Търново :wink:
"Опашката " е по сутрешно време - но ако си хванеш ред - да си там преди 8 МОЖЕ ДА СИ ЕДИН от ПЪРВИТЕ, а принципно ако системата върви и няма сривове момичетата са много чевръсти и върви бързо / а и зависи колко дружества ще даде за обработка колегата преди ВАС :shock:

С две думи - поносимо е! :lol:
Май имаше тема преди време за туризма и пререгистрацията :wink:
vili_spasova
Потребител

Мнениеот michoni » 25 Апр 2008, 16:47

А към кога се очаква да влязат тези промени?
michoni
Потребител

Re: новини за търговския регистър

Мнениеот frontmen » 29 Апр 2008, 09:55

miao написа:- запазването на име е съвсем излишно, ако го подаваме заедно с а4 (или другите за първоначална регистрация). а4 автоматично запазва име, т.е. не плащайте 50 лева. (казаха от регистъра, който иска да му е спокойно - да плаща). запазването на име имало смисъл само ако го правим 1 месец по-рано, чакайки някой от документите за новата фирма, но нямало смисъл ако го подаваме едновременно.

:)

Какво значи А4 автоматично запазва име?

Предполагам, че ако си пусна заявлението и документите на дата ХХ в УУ часа, всички заявления, които са подадени след мен, ще ги разгледат след разглеждане на моите заявления и документи, т.е. няма как някой да пусне след мен документи със същата като моята фирма и да му я впишат преди мен.

Обаче какво става ако на мен ми откажат регистрация поради някакви си причини? Трябва да пусна ново заявление и документи. Ако някой междувременно е поискал регистрация на фирма със същото наименование, би трябвало на него да му я впишат, а не на мен (освен ако не му откажат поради други причини).

Друг въпрос за изясняване: ако си подам заявление и документи с една фирма без преди тва да съм я запазил и докато чакам да ми разгледат нещата някой запази моята фирма (със заявление Д1), няма ли длъжностното лице да ми откаже регистрация единствено на основание, че фирмата е запазена от друго лице (па макар и след моето подаване на документи)?

Моля за коментар по горните проблеми.
frontmen
Потребител

Мнениеот frontmen » 29 Апр 2008, 10:09

michoni написа:А към кога се очаква да влязат тези промени?

http://www.parliament.bg/?page=app&lng= ... w&lid=2131

Последният проект за изменения е пуснат на 31 март, I четене - на 17 април - доста бързичко минава, тъй че се надявам след като им мине Великденската ваканция на преработилите се депутати да приемат окончателно промените в ЗТР!
frontmen
Потребител

Мнениеот lexos » 29 Апр 2008, 10:29

Аз подавам в Ловеч - става за 10 минути - няма опашки и всички момичета работят бързо.
lexos
Младши потребител

Мнениеот leator » 29 Апр 2008, 18:16

Как е положението с подаването на заявленията във Варна?
Понеже съм в района и имам едно-две заявления дали ако отида там ще чакам много?
leator
Потребител

Мнениеот SashkoS » 30 Апр 2008, 21:29

Леатор,

Почти не се чака във Варна. Достатъчно служителки са и са доста бързи.
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право