Фирмата ни участва за обществени поръчки за доставка на хранителни продукти по различни обекти. Цените са ни съвсем нормални, дори ниски бих казал, поради което непрекъснато ни искат обяснения по чл. 70 (1) от Закона за обществените поръчки. Цените са ни съвсем реални, в които са калкулирани всички разходи и печалбата ни, в смисъл че не става дума за пране на пари. По-голямата част от хранителните продукти ги закупуваме напълно легално от големи вериги мгазини като METRO и Kaufland или от обекти за търговия на едро, където цените са по-ниски от нашите продажни, но те не участват в такива конкурси. Тези по-ниски цени с повече от 30% спрямо конкурентите се получават преди всичко поради надутите цени на конкурентните фирми. Та надявам се все пак някое вещо лице да ми окаже съдействие как да постъпя. Ето пред какви проблеми съм поставен.
Първо искам да запитам, ако "останалите" участници (конкурентни фирми) е една единствена фирма може ли да се говори за понятието "средна цена на останалите оферти"? Също така ме интересува писмената обосновка само от участника с най-ниската цена ли се изисква или от всички участници, чиято цена е по-ниска с повече от 30% от останалите оферти?
В чл. 70; (2) пише, че комисията може да приеме писмената обосновка по ал. 1 и да не отстрани офертата, когато са посочени обективни обстоятелства, свързани с :
1. оригинално решение за изпълнение на обществената поръчка;
2. предложеното техническо решение
Има и други подточки, но ме интересуват първите две, тъй като не са ми ясни. Все пак нито съм юрист, нито съм учил за юрист.
Какво точно трябва да включва тази обосновка според вас, ако искам да спечеля?
И какво се има предвид под оригинално решение за изпълнение на обществената поръчка и под предложеното техническо решение?
Много бих се радвал някой да ми окаже помощ.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 05:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПОМОЩ Искат ни обяснение по чл. 70; ал. 1 от ЗОП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Към Atkinson
Atkinson,
разпоредбата на чл. 70 се отнася в случаите, в които в процедура за възлагане на обществена поръчка участват (или поне са допуснати до участие) поне трима участници. Това е така, защото макар и да не е разписано ясно в текста става въпрос за "цена, която е по-ниска с повече от 30 на сто от средната цена на останалите оферти...". Кои са останалите оферти-само тази на другият участник ли? Ако е така логично е да попитате комисията с кои други оферти Ви сравнява? Всичко това Ви го обяснявам, защото членовете на комисията не могат на основание сравнение с още една оферта да определят, че Вашата е по-ниска с 30%.
Ако искате все пак можете да дадете обяснение, като направите копия (заверени с печат на фирмата и подипс на управителя напр.) на договорите, с които закупувате стоките си от Метро, така възложителят ще види и надценката, която поставяте, въпреки че това вече не е негов проблем, а е въпрос на търговска политика.
Ако Ви отстранят на основание непреставяне на доказателства, можете да обжалвате решението на възложителя за класиране на участниците в процедурата, а основанието Ви за това е чл. 120 от ЗОП пред Комисията за защита на конкуренцията -намира се на ул. Витоша № 18, гр. София 1000. Включително можете да поискате спиране на процедурата.
За повече тълкувания на разпоредбата нямам време, за което се извинявам.
Хубав и успешен ден, дано да съм Ви помогнала!!!
разпоредбата на чл. 70 се отнася в случаите, в които в процедура за възлагане на обществена поръчка участват (или поне са допуснати до участие) поне трима участници. Това е така, защото макар и да не е разписано ясно в текста става въпрос за "цена, която е по-ниска с повече от 30 на сто от средната цена на останалите оферти...". Кои са останалите оферти-само тази на другият участник ли? Ако е така логично е да попитате комисията с кои други оферти Ви сравнява? Всичко това Ви го обяснявам, защото членовете на комисията не могат на основание сравнение с още една оферта да определят, че Вашата е по-ниска с 30%.
Ако искате все пак можете да дадете обяснение, като направите копия (заверени с печат на фирмата и подипс на управителя напр.) на договорите, с които закупувате стоките си от Метро, така възложителят ще види и надценката, която поставяте, въпреки че това вече не е негов проблем, а е въпрос на търговска политика.
Ако Ви отстранят на основание непреставяне на доказателства, можете да обжалвате решението на възложителя за класиране на участниците в процедурата, а основанието Ви за това е чл. 120 от ЗОП пред Комисията за защита на конкуренцията -намира се на ул. Витоша № 18, гр. София 1000. Включително можете да поискате спиране на процедурата.
За повече тълкувания на разпоредбата нямам време, за което се извинявам.
Хубав и успешен ден, дано да съм Ви помогнала!!!
- terry_ezra
- Младши потребител
Re: Към Atkinson
terry_ezra написа:Ако искате все пак можете да дадете обяснение, като направите копия (заверени с печат на фирмата и подипс на управителя напр.) на договорите, с които закупувате стоките си от Метро, така възложителят ще види и надценката, която поставяте, въпреки че това вече не е негов проблем, а е въпрос на търговска политика.
Нямаме такъв договор с МЕТРО. Всички стоки ги закупуваме на същите цени, на които ги закупуват Иван и Драган. Нашите продажни цени са видимо по-високи.
И най-много ме вълнува отговорът на въпросите какво се има предвид под оригинално решение за изпълнение на обществената поръчка и под предложеното техническо решение?
- atkinson
- Нов потребител
аз бих Ви дала следното разяснение, дано Ви помогне:
под оригинално решение за изпълнение на обществената поръчка се има в предвид такова решение, което довежда до намаляване разходите за изпълнение и от там естествено цената на услугата, доставката и т.н. Пример: направили сте си затворен цикъл на производство и естествено, че цената на крайния продукт ще е по ниска, дори и от тази на пазара или сте голям клиент някъде и се позвате от голяма отстъпка в следствие на което цената ви е поразяваща за пазара.
Техническо решение-тук по скоро става въпрос за обществени поръчки в областа на строителството, услугите, поръчките за изготвяне на проекти и изграждането на съоръжения и т.н. Но във въшия случай, по скоро трябва да докажете от къде идват ниските ви цени, а това може да стане с представяне на фактури за закупуване на материалите и да укажете каква е процентната ви надценка.
под оригинално решение за изпълнение на обществената поръчка се има в предвид такова решение, което довежда до намаляване разходите за изпълнение и от там естествено цената на услугата, доставката и т.н. Пример: направили сте си затворен цикъл на производство и естествено, че цената на крайния продукт ще е по ниска, дори и от тази на пазара или сте голям клиент някъде и се позвате от голяма отстъпка в следствие на което цената ви е поразяваща за пазара.
Техническо решение-тук по скоро става въпрос за обществени поръчки в областа на строителството, услугите, поръчките за изготвяне на проекти и изграждането на съоръжения и т.н. Но във въшия случай, по скоро трябва да докажете от къде идват ниските ви цени, а това може да стане с представяне на фактури за закупуване на материалите и да укажете каква е процентната ви надценка.
- kali75
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|