- Дата и час: 03 Дек 2024, 10:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
ЕООД
ЗДРАВЕЙТЕ НА ВСИЧКИ,за втори или трети път пиша тук,проблема ми е следния- не съм юрист,имам фирма,ЕООД,като искам да я продам- т.е. да продам търговското предприятие.Отидох при адвокат/платих есктествено/,който ми каза че купувача трябва да е предварително регистриран като търговец,с една дума не мога да ли продам на купувач- физическо лице?Благодаря на всички,хубав ден и успешна седмица!!!!!
- slance72
- Младши потребител
Можете да продадете на физическо лице,ако е регистрирано като търговец в съответната за това форма-а именно като ЕТ.Този извод за купувача да е регистриран търговец се налага от тълкуването на чл.15 във връзка с чл.16 от ТЗ.Ето ви и едно решение точно по този въпрос
Решение № 83 от 23.03.2005 г. на ВтАС по в. ф. д. № 35/2005 г., ГК, докладчик съдията Даниела Делисъбева
чл. 489 ГПК
чл. 501 ГПК
чл. 15 ТЗ
чл. 16 ТЗ
При тълкуване разпоредбите на чл. 15 и чл. 16 от ТЗ се налага изводът за наличие качеството на търговец - едноличен или търговско дружество - на правоприемника по прехвърлянето на търговско предприятие, което има характер на покупко-продажба, като, за да е налице качеството на търговец, е задължително и необходимо да е налице вписване в търговския регистър. Чл. 16 от ТЗ предвижда вписване на прехвърлянето по партидата на правоприемника, което означава вече открита такава партида. Няма данни купувачът да има качеството на ЕТ. Не е достатъчно извършването на сделки по занятие с цел печалба, за да е налице търговец. Правоприемникът трябва вече да е регистриран като търговец и вписан като такъв в търговския регистър.
------------------------
Приятен ден и успех!!!
Решение № 83 от 23.03.2005 г. на ВтАС по в. ф. д. № 35/2005 г., ГК, докладчик съдията Даниела Делисъбева
чл. 489 ГПК
чл. 501 ГПК
чл. 15 ТЗ
чл. 16 ТЗ
При тълкуване разпоредбите на чл. 15 и чл. 16 от ТЗ се налага изводът за наличие качеството на търговец - едноличен или търговско дружество - на правоприемника по прехвърлянето на търговско предприятие, което има характер на покупко-продажба, като, за да е налице качеството на търговец, е задължително и необходимо да е налице вписване в търговския регистър. Чл. 16 от ТЗ предвижда вписване на прехвърлянето по партидата на правоприемника, което означава вече открита такава партида. Няма данни купувачът да има качеството на ЕТ. Не е достатъчно извършването на сделки по занятие с цел печалба, за да е налице търговец. Правоприемникът трябва вече да е регистриран като търговец и вписан като такъв в търговския регистър.
------------------------
Приятен ден и успех!!!
- punisher
- Потребител
благодаря ви за бързия отговор- значи преди сделката физическото лице- ние сме в роднински отношения с него,трябва да се регистрира като ЕТ,в противен случай не мога да осъществя продажбатаако правилно съм ви разбрала,
- slance72
- Младши потребител
защо търсите под вола теле-писах че съм платила,защото такива като вас мислят,че хората влизат тук само и само да не дават пари за адвокатски консултаци- нещо което не е така.просто споделих,получих отговор за който съм много благодарна,приятен ден и на вас!
- slance72
- Младши потребител
Има и друг вариант. Не продавайте търговско предприятие, а всички дялове на ЕООД-то
За повече инфо при друг адвокат.
За повече инфо при друг адвокат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
БЛАГОДАРЯ Е НА DEKAN!
на заядливкото,явно е без работа и се мотае напред назад- освободете напрежението !
приятен ден на всички
на заядливкото,явно е без работа и се мотае напред назад- освободете напрежението !
приятен ден на всички
- slance72
- Младши потребител
slance72 написа:защо търсите под вола теле-писах че съм платила,защото такива като вас мислят,че хората влизат тук само и само да не дават пари за адвокатски консултаци- нещо което не е така.просто споделих,получих отговор за който съм много благодарна,приятен ден и на вас!
Здравейте,
Не обръщайте внимание на господина.
Предполагам има да избива някакъв гняв, за съжаление не е тук мястото. Може би все пак трябва да потърсите лекарска помощ.
Приятен ден.
- kinshasa
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|