Здравейте!
Вече от няколко дни си блъскам главата над един сериозен проблем. На 02.06 пуснах в ТР заявление за регистрация на ново ООД. Съдружници са петима руснаци с различни дялове. По принцип бях изготвил всички необходими документи, но в бързината не приложих към заявлението декларация по чл.142, ал.1 от ТЗ от двамата избрани управители /бях много ангажиран с разни други проблеми, което естествено не ме оправдава за пропуска/. Постфактум се замислих дали наистина тази декларация е сред задължителните документи и според мен, ако от ТР ми постановят отказ имам сериозни шансове при обжалването му: "Решение № 144 от 3.III.1994 г. по ф. д. № 13/94 г., V г. о. ". Другият проблем е, че руснаците си заминават след месец и ако изготвя някакви документи за подпис това трябва да стане сега - още преди да съм получил евентуалния отказ. Предварително благодаря!
Конкретно въпросът ми е - задължителна ли е декларацията по чл.142, ал.1 от ТЗ при регистрацията?
- Дата и час: 02 Дек 2024, 06:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.142, ал.1 от ТЗ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Не е задължително да представяте такава "декларация".
Практиката при първоначално вписване на ООД да се иска прилагане от управителя на т.нар. "Декларация по чл. 142 ТЗ" е незаконосъобразна. Разпоредбата на ТЗ урежда частноправното отношение между управителя и дружеството и последиците от неизпълнението на задължението на управителя да се въздържа от определена дейност -- гражданска отговорност. В Наредба №1 тази "декларация" правилно не присъства сред приложенията. Има обче инертност в практиката на някои ДЛР (че даже и на лели по гишетата). Любопитното в случая е, че цялата концепция на тази "декларация" илюстрира доста смел полет на фантазията. Първо, декларират се факти, т.е. нещо, което е настъпило (че през миналата година доходите са ми били еди-какви си, че съм придобил по определен начин дадена вещ, че не съм в брак и пр.). Няма как да декларирам, че няма да упражнявам конкурентна дейност, да съм управител в друго дружество и т.н. (даже няма как да се задължа и гражданскоправно, щото няма уредена такава едностранна сделка -- 44 ЗЗД). Още по-малко има как 313 НК да се прилага, дори и най-отдолу да напиша, че съм "наясно с наказателната отговорност, която нося". Съставът на 313 НК покрива само (а) декларация (т.е. потвърждаване наличие/липса на определен настъпил в миналото факт), (б) изрично предвидена в закон (142 ТЗ не предвижда нищо такова), (в) представена пред държавен орган и т.н.
Практиката при първоначално вписване на ООД да се иска прилагане от управителя на т.нар. "Декларация по чл. 142 ТЗ" е незаконосъобразна. Разпоредбата на ТЗ урежда частноправното отношение между управителя и дружеството и последиците от неизпълнението на задължението на управителя да се въздържа от определена дейност -- гражданска отговорност. В Наредба №1 тази "декларация" правилно не присъства сред приложенията. Има обче инертност в практиката на някои ДЛР (че даже и на лели по гишетата). Любопитното в случая е, че цялата концепция на тази "декларация" илюстрира доста смел полет на фантазията. Първо, декларират се факти, т.е. нещо, което е настъпило (че през миналата година доходите са ми били еди-какви си, че съм придобил по определен начин дадена вещ, че не съм в брак и пр.). Няма как да декларирам, че няма да упражнявам конкурентна дейност, да съм управител в друго дружество и т.н. (даже няма как да се задължа и гражданскоправно, щото няма уредена такава едностранна сделка -- 44 ЗЗД). Още по-малко има как 313 НК да се прилага, дори и най-отдолу да напиша, че съм "наясно с наказателната отговорност, която нося". Съставът на 313 НК покрива само (а) декларация (т.е. потвърждаване наличие/липса на определен настъпил в миналото факт), (б) изрично предвидена в закон (142 ТЗ не предвижда нищо такова), (в) представена пред държавен орган и т.н.
- HerrNY
- Младши потребител
Благодаря за отговора колега /предполагам/. Поравих се за практика в аписа, но само посоченото по - горе решение е в подкрепа на разсъжденията ми. Нарочно не изложих по - подробно разсъжденията си, защото исках да чуя и други мнения. Иначе съм напълно съгласен с т.н. "декларация". Не ми е останало време да поровя например при Герджиков как стоят нещата, но и на това ще му дойде времето... Дано само и длъжностното лице по регистрацията да мисли като нас...
- adv_zoikov
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|