здравейте колеги,
една моя приятелка-счетоводителка ме попита следния въпрос: 4-ма съдружници искат да разпределят печалбата на ООД, като двама да получат по 50%, а двама да не получат нищо. Тя твърди че така е предвидено в дружествения договор. Била се консултирала с адвокат, който й казал че това не е възможно. После се консултирала с друг, който й казал че може. Аз се порових в литературата и не открих законово основание да може съдружник да не получи дял от печалбата. Единствено в един учебник на Г.Стефанов пише, че може, но не пише на какво основание. Какво мислите вие?
- Дата и час: 02 Дек 2024, 05:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
може ли съдружник да няма право на дивидент?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
ТЗ, чл. 133. (1) Съдружниците не могат да искат дяловете си, докато дружеството съществува. Те имат право само на част от печалбата съразмерно на дяловете, ако друго не е уговорено.
- theinsider
- Потребител
Да, но аз си мислех че този член се тълкува в смисъл ако друго не е уговорено да не е сързамерно на дяловете.
- karelia79
- Потребител
Ами то дори на теория да е възможно аз и Пешо да направим ООД 50-50 %, при което Пешо да не получава нищо от цялата история во веки веков (ако приемем, че не е и управител), той би трябвало да се съгласи на нещо подобно само ако страда от СПУН (синдром на придобитата умствена недостатъчност)
Освен това бай Герджиков посочва нещо такова: "Дружественият договор... може да изключи временно някои от тях (съдружниците) от печалбата, както и да предвиди по-голям процент на участие в печалбата за други съдружници...". Ситуация тип "аз и Пешо" не се коментира. Житейски изглежда неприложима, освен това професорът определя правото на част от печалбата като "основно имуществено субективно право на съдружника". Ако това право го няма, защо съдружникът да е съдружник въобще?
Освен това бай Герджиков посочва нещо такова: "Дружественият договор... може да изключи временно някои от тях (съдружниците) от печалбата, както и да предвиди по-голям процент на участие в печалбата за други съдружници...". Ситуация тип "аз и Пешо" не се коментира. Житейски изглежда неприложима, освен това професорът определя правото на част от печалбата като "основно имуществено субективно право на съдружника". Ако това право го няма, защо съдружникът да е съдружник въобще?
- ykovachev
- Активен потребител
karelia79 написа:Да, но аз си мислех че този член се тълкува в смисъл ако друго не е уговорено да не е сързамерно на дяловете.
Не ми много ясно какво имате предвид като казвате това. Предвид че дружеството не е еднолично ("съдружниците") , всеки съдружник има право на част от печалбата (а не на цялата печалба), като неговата част е съразмерна на неговия дял. Може да се уговори друго - напр. един съдружник има по-голямо (или екслузивно) участие при разпределяне на печалбата, а друг може да има по-голям дял от имуществото на дружеството (чл.127 ТЗ).
- theinsider
- Потребител
Re: може ли съдружник да няма право на дивидент?
karelia79 написа:здравейте колеги,
една моя приятелка-счетоводителка ме попита следния въпрос: 4-ма съдружници искат да разпределят печалбата на ООД, като двама да получат по 50%, а двама да не получат нищо. Тя твърди че така е предвидено в дружествения договор. Била се консултирала с адвокат, който й казал че това не е възможно. После се консултирала с друг, който й казал че може. Аз се порових в литературата и не открих законово основание да може съдружник да не получи дял от печалбата. Единствено в един учебник на Г.Стефанов пише, че може, но не пише на какво основание. Какво мислите вие?
Според мен е невъзможно - съдружника винаги има право да участва в разпределение на печалбата. То е част от неговото отъсъщината на членствените му права Основанието е Чл. 123. Всеки съдружник има право да участвува в управлението на дружеството, в разпределението на печалбата, да бъде осведомяван за хода на дружествените дела, да преглежда книжата на дружеството и право на ликвидационен дял. Чл.133 третира съвсем различна хипотеза и в друга насока. Няма връзка с конкретния случай.
Освен това - най-вероятно в дружествения договор не е казано нищо такова. Значи разпределението на печалбата е с решение на ОСС. Едните обаче си разпределят цялата печалба , а другите никаква. Как така?
- kolman
- Потребител
Виждам от мненията ви, че повечето считат че това е основно имуществено право на съдружника и следователно дружественият договор или решение на ОС не може да го дерогира.Аз също считам така и в тази връзка казах по-горе че не тълкувам член 133 ТЗ по начин, че да могат да се изключат от разпределение на печалбата. Стана ми интесерсно от гледна точка, че колега е казал че може. Освен това както споменах по-горе Г.Стефанов в учебника си по търговско право пише черно на бяло, че може. Благодаря на всички, които споделиха мнение. Приятен и успешен ден!
- karelia79
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|