начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

срок на актуалното състояние

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

срок на актуалното състояние

Мнениеот stessas » 18 Юли 2008, 11:01

От колеги и служителките в ТР вчера научих, че удостоверението за актуално състояние имало срок само един ден, т.е. деня на издаването му, а не 6 м., както до сега.Пишело го в ЗТР, но аз не открих такъв текст.
Струва ми се, че това е някакъв абсурд, няма никаква логика.
Някой знае ли къде го пише и истина ли е въобще.
stessas
Младши потребител

Re: срок на актуалното състояние

Мнениеот Trapped » 18 Юли 2008, 11:19

stessas написа:От колеги и служителките в ТР вчера научих, че удостоверението за актуално състояние имало срок само един ден, т.е. деня на издаването му, а не 6 м., както до сега.Пишело го в ЗТР, но аз не открих такъв текст.
Струва ми се, че това е някакъв абсурд, няма никаква логика.
Някой знае ли къде го пише и истина ли е въобще.

Естествено, че има срок един ден.
И преди си беше един ден. Това с 6-те месеца е някаква приумица на търговците. Актуалното състояние не може да има срок 6 месеца, защото още на следващия ден след изваждането му, може да се заяви промяна,т.е. хипотетично след два дена това актуално състояние вече няма да е актуално. От друга страна едно актуално състояние може да е "вадено" преди 5 години и все още да бъде АКТУАЛНО, защото за цялото това време не са били вписвани промени.

Актуалното състояние винаги си е било един ден - денят на издаването му.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот SashkoS » 18 Юли 2008, 18:54

Актуалното състояние има срок за какво... Като изтекат 6 месеца вмирисва ли се?
Разбира се, че като гарантирана истинност 100% може даже да не е и 1 ден, защото същият ден може съдружниците да се съберат и да решат друго.
Въпросът е съответната институция какъв допустим срок приема да е изминал от издаването на АС. Независимо дали е вярно или не.
SashkoS
Потребител

Мнениеот DEKAH » 18 Юли 2008, 23:37

Актуалното състояние е абсолютно ненужно за фирма, която има партида в ТР. Това се мъча да го обеснявам на ВСИЧКИ чиновници в общини, банки, министерства и къде ли не.

Давам си ЕИК, правят си справката и НЕ МЕ ЗАНИМАВАТ.

Ако ми постановят някой отказ, за това че нямам приложено актуално състояние ще се спукам да ги съдя.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 22 Юли 2008, 14:42

DEKAH написа:Ако ми постановят някой отказ, за това че нямам приложено актуално състояние ще се спукам да ги съдя.

Лошо, наистина лошо, че трябва да се съдим и да осъждаме за такива неща, които би трябвало да бъдат ясни. Още повече това важи за банки, общини и пр. Сякаш трябва да има влязло в сила решение за да се научи един кмет или един изп. дир. на банка какъв е смисълът на тоя ТР.

А смисълът е именно това - да обезсмисли практиката да се изискват актуални състояния под формата на документ с печат за щяло и нещяло.

Още и най-вече за това, че документът може да е на три месеца, а справката /ако си направи човек труда за нея и знае да ползва компютър свързан в Интернет/ е моментална и абсолютно винаги - актуална.

Т.е. справката в Интернет е много по-актуална от едно актуално състояние с печат от агенцията, което е от предишния ден.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот marsidi » 22 Юли 2008, 16:22

И аз това питам защо ми искат АС при условие, че на всякъде имат достъп до интернет и могат да си направят справка на момента. :roll:
marsidi
Потребител

Назад към Търговско право