начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Договор за застраховка

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за застраховка

Мнениеот Ralinko » 02 Сеп 2008, 00:57

Колеги, искам да ви помоля за малко помощ по следния казус:
Фирма сключва договор за застраховка по силата на договор за логистично обслужване, без обаче да има изрично пълномощно за застраховката. Настъпва застрахователното събитие, а застрахователят отказва да заплати пълния размер на обезщетението. Въпросът ми е кой - фирмата за логистика или клиентът й, собственик на съхраняваното и застраховано имущество - има право да подаде иск пред съда за изплащане на застрахователното обезщетение. Този вид застраховка като застраховане без пълномощно ли трябва да се третира или прилича повече на задължението по договор за влог в публичен склад за застраховка на вложените в него стоки, макар в случая застраховката да е от името и за сметка на логиста, а не на клиента му?
Надявам се да съм се изразила достатъчно ясно, но вече е досна късно и ми се спи ужасно. Благодаря предварително! Очаквам свежи идеи!
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот nadezhda.minkova » 04 Сеп 2008, 11:32

каква е сключената застраховка? какви са мотивите за частично плащане?
доколкото разбирам застраховката е сключена от фирмата за логистика като гаранция за вас към договора ви с тях. т.е. те са застраховащ/ договорител или каквато и да е дефиницията по договора, а обезщетенията са договорени във ваша полза.
допускам няколко варианта-
не са ви избралия точния застрахователен продукт- например вместо карго са сключили отговорност на превозвача
договорените лимити са по ниски от стойността на стоките, т.е. имате подзастраховане, тогава се изплаща пропорционално на %- та на застраховане обезщетение.
договорен е подлимит за единичен превоз/наличност или има някаква друга "неблагоприятна" за вас клауза в договора.
брокер съм не юрист, но може би ще ви бъде от полза и второ мнение:)
nadezhda.minkova
Младши потребител

Назад към Търговско право