Здравейте, въпросът ми е следния: Когато прехвърляме търговско предприятие, регистрано по Търговския регистър, примерно ЕТ-то от бащата на сина, трябва ли и синът да бъде регистриран също като ЕТ, защото днес ми споменаха нещо такова-което според мен си е чисто безумие.....
Въпреки че са изготвени всичките нужни документи, то това си е голям проблем според мен ако е истина. Моля ви да споделите опита и мнението си, защото този регистър си е пълен батак според мен.
На отзовалите се предварително благодаря.
- Дата и час: 03 Дек 2024, 11:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на търговско предприятие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Преди време, при посещение в регистъра в Бургас, една служителка обясняваше същата безумна идея на гражданин. Опитах се , да и обясня, че няма как да регистрира в случая синаЕТ и да му прехвърлят това на бащата , защото закона не разрешава две ЕТ.
Железният аргумент :"Ами на нас така ни казаха" е непробиваем. Не зная какво е развитието на нещата впоследствие, дано някой колега е правил нещо такова и ни светне.
Железният аргумент :"Ами на нас така ни казаха" е непробиваем. Не зная какво е развитието на нещата впоследствие, дано някой колега е правил нещо такова и ни светне.
- sunrise
- Активен потребител
Ами иначе няма да може да се осъществи вписването по чл.16 ТЗ по партидата на правоприемника. Не трябва да се смесва предприятието и ЕТ. ЕТ може да си прехвърли предприятието, без да се заличи и да образува ново предприятие.
- n_ikito
- Активен потребител
Re: Прехвърляне на търговско предприятие
.ZIZU написа:Здравейте, въпросът ми е следния: Когато прехвърляме търговско предприятие, регистрано по Търговския регистър, примерно ЕТ-то от бащата на сина, трябва ли и синът да бъде регистриран също като ЕТ, защото днес ми споменаха нещо такова-което според мен си е чисто безумие.....
Въпреки че са изготвени всичките нужни документи, то това си е голям проблем според мен ако е истина. Моля ви да споделите опита и мнението си, защото този регистър си е пълен батак според мен.
На отзовалите се предварително благодаря.
Очевидно , тук се има пред вид не търговското предприятие,а ЕТ.
- sunrise
- Активен потребител
Ок, но за какво са го направили тогава, това заявление В1??? Или трябва да се изготви такова и за двамата???
Иначе регистрацията по Търговския регистър е излязла, изготвеное уведомление по 77 ал.1 ДОПК, декларациите по чл. 13 от ЗТР, декларация от сина, Договор за прехвърляне, образец от подписа....
Или според вас да си изготвя- договор за покупко продажба или???
и още нещо: ТЗ Чл. 60. (1) Фирмата на едноличния търговец може да бъде прехвърлена на трето лице само заедно с предприятието му. Съгласието за прехвърлянето на фирмата трябва да бъде дадено съобразно чл. 15, ал. 1 .
Иначе регистрацията по Търговския регистър е излязла, изготвеное уведомление по 77 ал.1 ДОПК, декларациите по чл. 13 от ЗТР, декларация от сина, Договор за прехвърляне, образец от подписа....
Или според вас да си изготвя- договор за покупко продажба или???
и още нещо: ТЗ Чл. 60. (1) Фирмата на едноличния търговец може да бъде прехвърлена на трето лице само заедно с предприятието му. Съгласието за прехвърлянето на фирмата трябва да бъде дадено съобразно чл. 15, ал. 1 .
- ZIZU
- Младши потребител
Миналата седмица в петък ги подадох така документите, а сега ще чакаме, за да видим с какво становище ще се представят. А като се поразрових в справките на документите без партида, тоест тези които още се обработват видях че има още 5 или 6 с В1, но колко от тях са ЕТ не мога да кажа, не ги прегледах всичките.
- ZIZU
- Младши потребител
Днес като проверих, и видях, че имам мотивиран отказ, в който е написано, че за да се осъществи прехвърляне правоприемникът трябва да има партида- т.е регистриран като ЕТ. "Съгл. чл.6, ал.2 ЗТР с факта на прехвърляне на ТП за приобретателя възниква задължение за вписване в ТР. Приобретатателят е следвало да поиска вписването си като ЕТ по ново дело в съответствие с разпоредбите на чл.2, ал.2 ЗТР. Поради тази причина следва приобретателят да поисква вписване на това обстоятелство по нова партида."
И какво се оказва в случая, че приобретателят трябва да се регистрита като ЕТ, което най малкото желаеше. После като се регистрира като ЕТ, доколкото си спомням след прехвърлянето в срок от 6 месеца управляваше прехвърленото...........
А какво става със старата фирма, която искат да се запази, заличават я и после....... Тоест няма никакъв смисъл от това при ЕТ. Това си е лично мое мнение, колкото и да съм в час с материята. Защото в случая ще има повече проблеми, разходи и главоболия. По добре да встъпи като наследник в бъдеще.
Ама пред мен стои въпросът и си се чудя, те искат да се запази старото, поради ред обясними и необясними причини.
А сега???
И какво се оказва в случая, че приобретателят трябва да се регистрита като ЕТ, което най малкото желаеше. После като се регистрира като ЕТ, доколкото си спомням след прехвърлянето в срок от 6 месеца управляваше прехвърленото...........
А какво става със старата фирма, която искат да се запази, заличават я и после....... Тоест няма никакъв смисъл от това при ЕТ. Това си е лично мое мнение, колкото и да съм в час с материята. Защото в случая ще има повече проблеми, разходи и главоболия. По добре да встъпи като наследник в бъдеще.
Ама пред мен стои въпросът и си се чудя, те искат да се запази старото, поради ред обясними и необясними причини.
А сега???
- ZIZU
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|