начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Заличаване на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот svetulka » 04 Май 2006, 14:03

За първото си права, грешката е моя. :oops: Няма пречка изкупеният ЕТ да продължи дейността си. Но за второто не съм съгласна. Не виждам как физическо лице може да притежава търговско предприятие без фирма - в крайна сметка тя е наименованието, под което търговец упражнява дейността си. Практиката е такава: прехвърлянето се вписва по партидата на продавача и след решението се изпраща служебно по партидата на купувача. Т.е., трябва да има фирма, под която да съществува това търговско предприятие.
portokal, съжалявам, че не мога да ти помогна са тълкуването на ЗСч - да си призная, май не съм го отваряла и два пъти през живота си тоя закон, камо ли да съм компетентна по него... Но въпросът ти - и по ТЗ, и по ЗСч - е много интересен и ще го споделя с по-опитни колеги. Дано те дадат полезни коментари :D
svetulka
Младши потребител

Мнениеот portokal » 04 Май 2006, 16:51

И още нещо.
Казваш, че прехвърлянето на предприятие на ЕТ заедно с фирмата към "обикновено" физическо лице се отразява по същото фирмено дело.
Все още ли е така? След една промяна от 2005 в ТЗ "за всеки търговец се образува и води отделно дело".
Ако за купувача не трябва да се образува ново дело, това ще рече, че той и прехвърлителят са един и същ търговец.
А нали едноличният търговец е физическо лице, притежаващо търговско качество? Значи всяко физическо лице е отделен търговец.
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Заличаване на ЕТ

Мнениеот julianadh » 05 Май 2011, 13:09

Здравейте! Бих искала да продължим темата, но при съобразяване с новата правна уредба. Въпросът ми е: При прехвърляне на предприятието И фирмата на ЕТ на физическо лице, което не е регистрирано:
1) Приобретателят подава заявление В1 (за прехвърляне на предприятие) + А1 за първоначална регистрация...? в този случай ще получи нов ЕИК?? Подава ли А1 отчуждителят за заличаване?
или
2) Подава се заявление А1 за промяна на обстоятелства ( ново име на фирмата с добавеното име на правоприемника + ново име в поле физическо лице-търговец) + В1 за прехвърляне на предприятие.

Надявам се да не съм написала някоя глупост.. но наистина не ми е съвсем ясно как следва да се процедира :)
julianadh
Нов потребител

Мнениеот nannyogg » 05 Май 2011, 13:51

julianadh написа:Здравейте! Бих искала да продължим темата, но при съобразяване с новата правна уредба. Въпросът ми е: При прехвърляне на предприятието И фирмата на ЕТ на физическо лице, което не е регистрирано:
1) Приобретателят подава заявление В1 (за прехвърляне на предприятие) + А1 за първоначална регистрация...? в този случай ще получи нов ЕИК?? Подава ли А1 отчуждителят за заличаване?
или
2) Подава се заявление А1 за промяна на обстоятелства ( ново име на фирмата с добавеното име на правоприемника + ново име в поле физическо лице-търговец) + В1 за прехвърляне на предприятие.

Надявам се да не съм написала някоя глупост.. но наистина не ми е съвсем ясно как следва да се процедира :)

И тук идва на помощ НАРЕДБА № 1 за водене, съхраняване и достъп до ТР.

Раздел XVII.
Заявление за вписване на обстоятелства относно прехвърляне и поемане на търговско предприятие (Загл. изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.)
Чл. 51. (1) (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) Подлежащите на вписване обстоятелства относно прехвърляне на търговско предприятие и поемане на търговско предприятие от наследник по реда на чл. 60, ал. 2 от Търговския закон се посочват в заявление по образец съгласно приложение № В1 в група "Търговско предприятие" със следните полета:

1. (нова - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) поле № 600 "Прехвърляне или поемане на търговско предприятие", в което се отбелязва съответното обстоятелство - прехвърляне на търговското предприятие, частично прехвърляне на търговското предприятие или поемане на търговското предприятие на едноличния търговец от наследник по реда на чл. 60, ал. 2 от Търговския закон;

2. (изм. - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишна т. 1, изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) поле № 601 "Отчуждител/наследодател", в което се посочват ЕИК и фирмата на отчуждителя, респективно ЕИК и фирмата на наследодателя;

3. (изм. - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишна т. 2, изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) поле № 602 "Правоприемник", в което се посочват ЕИК и фирмата на правоприемника при прехвърляне на предприятие, респективно ЕИК и фирмата на правоприемника, при поемане на търговското предприятие от наследник по реда на чл. 60, ал. 2 от Търговския закон.

(2) Към заявлението се прилагат:

1. решението по чл. 262п от Търговския закон (при прехвърляне на търговско предприятие на дружество);

2. договорът за прехвърляне на търговското предприятие с нотариална заверка на подписите;

3. удостоверението за уведомяване на териториалната дирекция на Националната агенция по приходите по чл. 77, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;

4. (нова - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) актът за смърт на наследодателя;

5. (нова - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) удостоверението за наследници, съответно завещанието;

6. (нова - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) съгласието между наследниците за поемане на предприятието на едноличния търговец;

7. (нова - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишна т. 4 - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) другите документи, предвидени със закон.

Чл. 52. (Доп. - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) Подлежащите на вписване обстоятелства при прехвърляне на търговско предприятие се заявяват за вписване от отчуждителя или правоприемника.

Чл. 52а. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) (1) Към заявлението по чл. 51 /заявление В1 - бел. Nanny Ogg/ в случаите на прехвърляне на търговско предприятие, когато правоприемникът е физическо лице и не е регистриран като едноличен търговец, се прилага допълнително заявление за първоначална регистрация по образец съгласно приложение № А1. В този случай заявител по двете заявления е правоприемникът.

(2) Към допълнителното заявление по ал. 1 се прилагат документите по чл. 10, т. 1.

(3) Към заявлението по чл. 51 може да се приложи допълнително заявление за промяна в обстоятелствата по партидата на отчуждителя - едноличен търговец по образец съгласно приложение № А1, когато се иска заличаването му. В този случай заявител по двете заявления е отчуждителят.

(4) Към допълнителното заявление по ал. 3 се прилагат документите по чл. 10, ал. 2, с изключение на удостоверението по чл. 5, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване.

Успех!
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот emo1971 » 20 Май 2011, 22:21

Здравейте! Бих искал да попитам възможно ли е пререгистриране на ЕТ от наследник със запазване на стария ЕИК? С подаване само на заявление А1 не се получава, а както julianadh написа, с В1 се получава нов ЕИК?!? Моля за помощ!
emo1971
Нов потребител

Мнениеот mati_lda » 28 Май 2011, 16:52

emo1971 написа:Здравейте! Бих искал да попитам възможно ли е пререгистриране на ЕТ от наследник със запазване на стария ЕИК?

Мен също ме интересува.
mati_lda
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 28 Май 2011, 18:40

А какво толкова важно има в стария ЕИК? Да не е с 9 еднакви цифри - като някои луксозни джипове? :)

Признавам, не съм специалист, но не знам да има процедура при която да остане да съществува стария ЕТ, а ЕИК е само негов.
SashkoS
Потребител

Мнениеот mati_lda » 29 Май 2011, 07:47

SashkoS написа:А какво толкова важно има в стария ЕИК? Да не е с 9 еднакви цифри - като някои луксозни джипове? :)

:D Просто клиентът вече го е научил наизуст и не иска да се тормози да запаметява новия :D :mrgreen:

В действителност, с новия ЕИК вървят редица процедури, които са загуба на време и пари - пререгистрация на касови апарати, нотариални договори, лицензи, разрешителни, патенти и т.н.

Или може би греша?
mati_lda
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 29 Май 2011, 10:11

mati_lda написа:В действителност, с новия ЕИК вървят редица процедури, които са загуба на време и пари - пререгистрация на касови апарати, нотариални договори, лицензи, разрешителни, патенти и т.н.

Или може би греша?

Изобщо не грешите. Обаче, целта оправдава средствата. Идеята е да се поеме вече работещото търговско предприятие, правещо обороти а не магазинчето на баба за семки и бонбонки. Процедурата е еднаква и в двата случая, но във втория е неоправдано да се прави цялата гимнастика - по добре ЕТ да се заличи и на негово място да се регистрира нов търговец /ЕТ,ЕООД/.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот mati_lda » 29 Май 2011, 12:16

Здравейте!
Съгласна съм, че е по-добре да се поеме вече работещо предприятие с обороти! Проблемът е, че от НАП не разрешават да се работи и издават (получават) фактури, докато не се наследи фирмата и не се регистрира с новия ЕИК!?! Какво става с оборотите и, да речем, с малотрайните колбаси в една търговска верига в този случай?
mati_lda
Нов потребител

Предишна

Назад към Търговско право