начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

zapis na zapoved-prediaviavane

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

zapis na zapoved-prediaviavane

Мнениеот lionn » 29 Авг 2003, 15:06

издателя на записа на заповед е поканен след падежа чрез нотариална покана, но не може да бъде открит на посочения в записа на заповед адрес как да ми се издаде изпълнителен лист в този случай, след като не е пхредявен записа на заповед.Изобщо има ли някакъв начин и като се вземе в предвид, че записа на заповед е без протест-благодаря ви.
lionn

Re: zapis na zapoved-prediaviavane

Мнениеот rm » 29 Авг 2003, 19:53

Има различна практика на съдиите. Поне в София. Едни приемат, че след като има падеж и заповедта е без протест, не е необходимо да се представят доказателства за предявяване за плащане. Други, обаче, искат длъжникът да е уведомен.
Съдия ме е съветвал да приложа нотариално заверена декларация на един свидетел, че е посетил мястото на плащане заедно с кредитора и че длъжникът не е бил там или е отказал. Лично за мен, тази декларация няма стойност. Но това е съвет на съдия от СРС-ТСК и то с много дълъг стаж.
Бих Ви посъветвала да рискувате и да поискате изпълнителен лист като приложите нотариалната покана с отбелязването, че длъжинкът не е открит. Мисля, че това е достатъчно доказателство за грижата, положена от кредитора да покани длъжника. Би следвало съдът да уважи молбата. Но всеки съдия има различно виждане, рискувате държавната такса
rm

Мнениеот bgjurist » 01 Сеп 2003, 13:46

По принцип, щом има падеж, не е необходимо уведомяване на издателя-длъжник на ЗЗ. Ако няма падеж, тогава е добре да се докаже, че не е намерен длъжникът на посочения адрес.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Mb}|{bT » 18 Сеп 2003, 19:12

Напълно съм съгласен с казаното от rm.
Мога да добавя само това, че бихте могли да ползване записа на заповед като писмено доказателство при доказване на дължимостта на сумата по исковия ред, ако Ви откажат издаването на изпълнителен лист на извънсъдебно изпълнително основание.
Успех.
Mb}|{bT

Назад към Търговско право