- Дата и час: 01 Дек 2024, 22:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
преобразуване на ЕТ в ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
преобразуване на ЕТ в ЕООД
Възможно ли е да се преобразува ЕТ в ЕООД?Собственика е един и за двете.Какво е процедурата, за да се запази името на ЕТ и за ЕООД-то?
- iki20032003
- Нов потребител
Нека лицето-ЕТ да регистрира ЕООД, а после ЕООД-то да закупи предптиятието на ЕТ. Това е най-лесно и всички така правят
- svetulka
- Младши потребител
Вписва се по партидата на ЕТ с молба за заличаване, тъй като предприятието става собственост на дружество. След заличаването съдът служебно изпраща информация за продажбата и по партидата на ЕООД-то
- svetulka
- Младши потребител
А дали има някакви законови пречки продажбата на ЕТ-то да се извърши по време на ревизия от НАП по ЗОДФЛ и ЗДДС на същото ЕТ?
Задължително ли е след продажбата да бъде извършена и ревизия по КСО на ЕТ-то
Задължително ли е след продажбата да бъде извършена и ревизия по КСО на ЕТ-то
- vanya_ns
- Младши потребител
а
Предвид на твърдението по-горе,че е възможна сделка с предприятието ЕТ,чийто купувач е ЕООД ми се налага да отбележа,че някои съдилища отказват такова вписване със съображението,че сделка е възможна само между търговски субекти от един и същи вид.
Прочее не съм срещал практика на ВКС по този въпрос.
- aechr
- Младши потребител
aechr
Това пък е повод за да вметна,че съдиите,които отказват да допуснат вписването на сделка между различни субекти,изхождат не от договарянето сам със себе си(което вероятно визира цитираното Р.104,чийто текст не ми е познат,защото не е обнародвано в бюлетина на ВС ) а от друго.
- aechr
- Младши потребител
отказват такова вписване със съображението,че сделка е възможна само между търговски субекти от един и същи вид
Това е голяма дивотия според мен, но да беше само тя...
ЕТ, ООД, АД и т.н. като търговци могат да извършват един и същ тип дейност, могат да придобиват едни и същи права и задължения, да встъпват в едни и същи по вид фактически отношения. Няма и изрична забрана един вид търговец да прехвърля предприятието си на друг. Така че откъде накъде да е възможно само между търговци от един и същ вид?!
----
Също категорично неправилно е според мен следното:
ЕТ А прехвърля търговското си предприятие заедно с фирмата (според ТЗ фирма=наименование и нищо повече) на гражданина Б.
Съдът вписва прехвърлянето по фирменото дело на ЕТ А и толкова. Нито има изрично "заличава А", нито "вписва Б", нито нищо.
Но смята за естествено и подразбиращо се, че от този момент на вписване на сделката ЕТ А е заличен ("Вие вече нямате фирма"), Б е вписан като търговец на мястото на А и фирменото дело остава същото.
С една дума, третира предприятието на ЕТ по същия начин като дялове в ЕООД.
Нали едноличният търговец беше търговец - физическо лице, бе? Само че извършващо търговска дейност и вписано в търговския регистър в качеството си на физическо лице, не на юридическо?
Нали в Търговския закон пише, че за всеки търговец се образува отделно фирмено дело?
Колко търговеца, т.е. колко физически лица, са А и Б?
Maй нaтa и на папката (фирменото дело), все тая дали е една, или две - поне да напишат, че заличават А и вписват като търговец Б. Няма, братче!
Не ми казвайте "ти бъркаш еди-какво си с еди-какво си". Не мисля, че бъркам.
-
portokal - Старши потребител
a
Ако трябва да се спази закона до край,то как ще се прехвърля на гражданин? Този гражданин първо трябва да е вписан като търговец
за да придобива права и задължения. Възразява се,че вписването на прехвърлянето може да стане и едновременно с учредяването като търговски субект на приобретателя.Да но нали преди този момент е сключен нотариално заверения договор по силата на който търговски права и задължения е придобило лице,което няма качествата за това?!
за да придобива права и задължения. Възразява се,че вписването на прехвърлянето може да стане и едновременно с учредяването като търговски субект на приобретателя.Да но нали преди този момент е сключен нотариално заверения договор по силата на който търговски права и задължения е придобило лице,което няма качествата за това?!
- aechr
- Младши потребител
Ако трябва да се спази закона до край,то как ще се прехвърля на гражданин? Този гражданин първо трябва да е вписан като търговец
Ааа, тоя въпрос не го задавай на мен. Но го правят и още как.
А иначе, ако го зададеш на мен въпроса, бих отговорила: самото придобиване на предприятие го прави търговец, оттам нататък като е търговец, се вписва в търговския регистър; нали сме учили, че самата дейност прави някого търговец (чл. 1 от ТЗ), а оттам нататък той има задължение да се регистрира (чл. 4).
Запазват Булстата в повечето случаи, да. Също не мисля, че е много правилно.
-
Re: а
aechr написа:Предвид на твърдението по-горе,че е възможна сделка с предприятието ЕТ,чийто купувач е ЕООД ми се налага да отбележа,че някои съдилища отказват такова вписване със съображението,че сделка е възможна само между търговски субекти от един и същи вид.
Кои са тези съдилища? Много странна практика.....
В СГС и Пловдивския ОС със сигурност не правят подобен проблем.
-
ocean - Потребител
колеги, решението на вкс,което търся с постинга си във форума за юристи засяга точно прехвърляне на търговско предприятие по чл.15 ТЗ . мисля, че ще представлява интерес за Вас.
- rossa
- Младши потребител
Запазват Булстата в повечето случаи, да. Също не мисля, че е много правилно.
Как така го запазват? Кой го запазва? Нали ЕООД-то си има ЕИН?
Можете ли да ми го разясните, защото това ме подсеща за въпрос при аналогичен случай - ЕООД купува ЕТ, собственикът е един и същ и за двете, упражняват една и съща дейност и въпросът беше дали се запазва платеният патент от ЕТ, така че ЕООД-то да не плаща?
Според мен е абсолютно невъзможно, както и това с ЕИН.
Обяснете ми каква е логиката за противното, за да го разбера.
Можете ли да ми го разясните, защото това ме подсеща за въпрос при аналогичен случай - ЕООД купува ЕТ, собственикът е един и същ и за двете, упражняват една и съща дейност и въпросът беше дали се запазва платеният патент от ЕТ, така че ЕООД-то да не плаща?
Според мен е абсолютно невъзможно, както и това с ЕИН.
Обяснете ми каква е логиката за противното, за да го разбера.
-
tessa - Потребител
Имах предвид - когато физ. лице нетърговец купи предприятието на ЕТ заедно с фирмата. Не говорех за ЕООД.
Както казах - действат си, все едно е купил дялове в ЕООД или нещо такова.
-
Прехвърлянето на предприятието на ЕТ като последица има заличаване на лицето от търговския регистър, т.е. заличаването му като търговец. Такава е практиката....въпреки че лично аз не споделям това мнение
- istinska
- Младши потребител
Не винаги е такава. Случва се и да не го заличат, мисля. Особено ако не е продал и фирмата заедно с предприятието.
Не знам защо на прехвърлянето на предприятие + фирма (чл. 60) понякога се гледа като на нещо коренно различно от прехвърляне само на предприятие (чл. 15).
За мен това е обикновено прехвърляне на предприятие, но заедно с още едно право - върху наименование.
Не знам защо на прехвърлянето на предприятие + фирма (чл. 60) понякога се гледа като на нещо коренно различно от прехвърляне само на предприятие (чл. 15).
За мен това е обикновено прехвърляне на предприятие, но заедно с още едно право - върху наименование.
-
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|