начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР - регистрация по електронен път

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР - регистрация по електронен път

Мнениеот tedi_2 » 04 Фев 2008, 13:03

В темата "Търговски регистър" обещах да отворя нова тема специално за регистрацията по електронен път.
Ето някои от нещата, които съм установила досега:
1. Подаването на електронно заевление е възможно само ако се използва "интернет експлорър" на Майкрософт. Ние загубихме една седмица докато разберем, че не може да се подадат през "Нет скайп". Нямам информация за експлорър "Модзила" дали става.
2. При попълване на заевлението, ако някъде остане да свети в червено, трябва да се върнете и да го поправите, преди да стигнете до подписа. Ако се опитате да го подпишете така, ще ви отвори страница само с един бутон "откажи" и ще трябва да започнете отначало.
ВАЖНО!
Не поставяйте интервали между цифрите, когато изписване суми - капитал, дялове, внесен капитал и т.н.
3. При прикрепянето на сканираните документи освен бутон "Броуз" трябва да чукнете на дискеткака до него, за да се прикачи документа и да изчакате да се зареди - става бавно.
4. При пререгистрация - от стария в новия регистър накрая се отваря страница с 3 бутона: "откажи", "подпиши" и под тях "добави заевление". В никакъв случай не подписвайте! Първо добавете заявление Г1, към нето прикрепете сканирания актуален устав. Програмата ще ви върне да прикрепите устава и в А заевлението - ще ви свети в червено. След това натискате "Подпиши".
5. След "Подпиши" ще се отвори екранче за секюрити информация (моля по-грамотните колеги да не ми се смеят на терминологията). На това екранче трябва да натиснете "Yes".
6. Отваря се следващо екранче, което ви казва, че страницата не е верифицирано и пита дали искате да продължите- В това екранче трябва да отметнете в прозорчето "винаги се доверявам..." и да натиснете "йес".
7. Отваря се нов секюрити екран, че апликацията не е верифицирана. Пак трябва да отметнете, че се доверявате и да натиснете "рън".
8. Тогава ви се отваря прозорец за електронния подпис и нататък знаете как са подпишете.
9. ВАЖНО!!!
След като подпишете ще ви се появи екран, на който има един бутон "завърши пререгистрацията" или нещо такова. Над него има две опции - да направите промяна в регистрацията или да започнете нова регистрация. Ако ще подавате едновременно пререгистрация и промяна на някакво обстоятелство, в никакъв случай не натискайте "завърши", а кликнене на първото "тук". При кликването ще се появи един ситен надпис в черно точно над бутона "завърши" - заявление А... Кликвате на него и започвате да го попълвате по описания по-горе начин.
Едва след като направите и втората електронно падаване, натискате "завърши" така двете заявления - за пререгистрация и за промяна на обстоятелства ще влязат с два последователни вх. номера и ще бъдат разгледани от едно и също "длъжностно лице по регистрация".

Ами това е, което аз мога да ви посъветвам засега.
Ако открия нещо друго, ще побавя.
Надявам се колегите, които са минали по този път, да ме поправят, ако някъде съм сгрешила.

Успех на всички!
tedi_2
Потребител

Мнениеот tedi_2 » 04 Фев 2008, 13:06

Извинявам се за печатните грешки.
tedi_2
Потребител

Проблем

Мнениеот darinna » 04 Фев 2008, 16:20

Теди, прочетох внимателно стъпките, по които неколкократно си минала, за да пререгистрираш накрая дружество, но при мен пак не се получава.Всичко ми е както ти го описваш до твоя стъпка 5, отваря ми се екран със секюрити информация, при което давам "Yes". При положение,че до този момент попълнените заяления за АД-А5 и Г1 и прикачените файлове са ми без сигнализация в 4ервено т.е няма нкъде нещо пропуснато за попълване и/или прикачване, но в момента в който дам "Yes" ми излиза цялото инфо като на " преглед", само най-отдолу в червено е маркирано следното:"Дължима такса в рамер на :0,00".И след това съобщение няма възможност за стъпки напред , в случая да мина към твоя стъпка 6.Имала ли си такъв проблем при опитите си?или е само при мен.Всичко друго, както споменах правя като теб и не ми марткира грешки в 4вервено, но след даване на команда "Yes" се появява тази такса и загивам.:-(
darinna
Нов потребител

Мнениеот tedi_2 » 04 Фев 2008, 17:01

Да, и при мен беше така няколко дни в началото. Имаш ли инсталирана на компюръра програма Джава 6.2? През майкрософския експлорър ли влезащ в страницата на ТР? Ако отговорът е да на двата въпроса, не виждам причина да те изхвърля. Нас ни изхвърляше, защото бяхме влезли в страницата през Нетскайп или нещо такова.
tedi_2
Потребител

Мнениеот tedi_2 » 04 Фев 2008, 17:05

Чакай да си спомня. Май по-надолу на този екран с информацията излиза един празен правоъгълник, в който трябва да кликнеш на някакво кръсче и ти инсталира Джава 6.2. Не съм сигурна, защото при мен вече е инсталиран и не мога да проверя какво ти дава, ако го нямаш, така, че пиша по спомени.
Свали с курсора екрана надолу и виж дали си спомням правилно.
tedi_2
Потребител

Мнениеот paulo » 04 Фев 2008, 17:37

Еххх :) И аз бих искал да направя чрез интернет но при подписване дава ми грешка нещо като "Грешка при инициализация на SMART-картата" ... Форум на ТР пълен с сообщения от хора че Подписване не работи както трябва ама служители на ТР все едно че не ги забелязват...
paulo
Младши потребител

Мнениеот darinna » 04 Фев 2008, 17:43

Звънях преди малко в Агенцията и на обяснението ми на проблема ми казаха, каквото и ти Теди, че трябва да имам инсталирана Java 6.2.Но сега адски бавно зарежда, а съм адски изнервена и го оставям за утре.
darinna
Нов потребител

Мнениеот rymkata » 04 Фев 2008, 18:10

след успешната инсталация на java 6.2 - пак не успях да пререгистрирам дружеството. Сертификатът на електронния подпис не можел да бъде разпознат от АВ, защото имали проблем със сървъра. От поддържащата подписа ни фирма казаха да пробваме пак към края на седмицата-:)))
rymkata
Нов потребител

Успях!

Мнениеот darinna » 05 Фев 2008, 11:52

Теди, хиляди благодарности за инструкциите.Благодарения на тях и на пояснението за инсталиране на Java от служител на АВ успях да пререгистрирам.Почти цяла седмица се боря.
Искам да те питам.Когато ти даде входящ номер след електронна пререгистрация как можеш да следиш движението на изпратеното?Имаш ли идея?
на мейла си не съм получила нищо все още.
darinna
Нов потребител

Мнениеот tedi_2 » 05 Фев 2008, 17:12

Можеш да следиш движението в "документи без партида" на сайта на АВ. Входящия ти номер представлява годината, датата, часа и минутата на подаване. Така, че избиращ в търсене деня на подаване и периодично го проверяваш, като се молиш великото събитие да се случи в близките 1-2 седмици.
tedi_2
Потребител

Мнениеот falco » 07 Фев 2008, 14:02

Здравейте,
регнах се във вашия форум само заради тази тема :) , тъй като по други форуми все още не мога да намеря потребители, които са успели да се пререгистрират в Търговския регистър по И-нет с електронен подпис!
Искренно ще съм ви благодарен , ако успеете да ми помогнете!
От два-три дни се боря със системата им и все стигам до Джава-аплета/благодарение и на tedi_2/ !.......предварително под4ертавам, 4е до там абслолютно вси4ко ми е попълнено и ка4ено както трябва, нищо не е в 4ервено, правя го 4рез IE , инсталирал съм си и Java-ta ! Попълвам Джава-аплета, както е посо4ено: въвеждам си ПИН-кода, в полето"Библиотека" автомати4но ми е излязъл уж пътя до някъв регистър на моя компютър, натискам в/у "Сертификати" - зарежда се моя сертификат в съответното поле, в полето "Документи" ми излизат моите нужни прика4ени сканирани документи, натискам бутона "Подписване", долу в полето ми изписва "Готово", НО след това се зарежда на ново страни4ката с Джава-аплета и над него ми изписва в 4ервено "Системна грешка! ...... :shock: ......и това постоянно :? ........Единственото, което леко ме притеснява, 4е може би бъркам или поне не разбирам то4но, това е , когато преди да по4не да се попълва Джава-аплета най-отдолу излиза "Моля въведете Вашия PIN и изберете PKCS#11 библиотека." .....тва с ПИН-а ясно, но момента с избирането от Библиотеката нещо ми се губи, тъй като при мен автомати4но в съответното поле се е задал някъв "ред" към моя комп.,а ако реша да браузна из компа си, то не откривам в софта на смарт картата си/ел.подписа/ то4но такъв файл!
От два дни съм в постоянен шах или по-то4но в патова позиция, и ще бъда безкрайно признателен , ако някой , който е преминал през тва или е запознат, успее да ми помогне/насо4и !
Благодаря предварително!

п.с.
ел.подписа ми е от ИО !
falco
Нов потребител

Мнениеот marsidi » 08 Фев 2008, 12:17

Хайде и аз да споделя: Аз се мъчих само един ден, но цял без да мърдам от компютъра и успях да подпиша и изпратя, т.е. да стигна до вх.номер и отдолу да ми изпише след като подписах с ел. подпис : Готово!
За ел. подпис и аз имах доста проблеми, на мен също ми изписа не разпозната смарт карта и още нещо пишеше, първо изгубих много време за да разбера каква е тази библиотека и какво иска, но в крайна сметка звъннах и на ф-мата за ел. подписи, та се разбрахме, че трябва да избера един файл, от папка Систем32, там са няколко такива за картите но този беше sicap.dll избрах го и така на накрая ми разпозна ел. подпис. няма да коментирам как вчера пак цял ден им забиваше сървъра и колко нерви и пот изхабих, за нещо което ако им работеше с-мата ми отне после в раб. вариант, след 16.30 точно 25 мин. с прекачване на файлове и т.н.
Да попитам и тук някой успя ли с пререгистрация на АД ???
И как стоят нещата с поканата за свикване на ОС на АД :?:
marsidi
Потребител

Мнениеот slavi_kotarov » 08 Фев 2008, 13:45

някой знае ли в какъв формат да бъдат сканирани файловете, има ли някакво изискване?
slavi_kotarov
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 08 Фев 2008, 14:46

За сканирането - аз ги сканирах в PDF формат. Дали това искат още не знам, защото не ми е излязла регистрацията. Като разбера, ще пиша
tedi_2
Потребител

Мнениеот rymkata » 08 Фев 2008, 15:20

не зная дали сте прочели това:
Указания за получаването и изпращането на електронни документи, подписани с универсален електронен подпис от и към Агенцията по вписванията на сайта на АВ http://www.brra.bg/CielaDocuments.ra

всъщност не зная и доколко се спазват указанията -:))
rymkata
Нов потребител

отново проблем с тоя ел.подпис

Мнениеот darinna » 08 Фев 2008, 17:48

Във вторник след дълги мъчения успях да пререгистрирам 3 акционерни дружества.Налага се да регистрирам още доста.Днес седнах спокойно да работя и отново проблем същия като на колегата falco.Стигам до ПИН-а, вкарвам го, на сертификат ми излиза нещо с формат dll и като натисна "подпиши" дава готово и после системна грешка и същото указание избери библиотека pksc#11.И всичко това при положение,че правя и ми е давало същата библиотека и сертификат както и сега във вторник.Звънях в АВ и ми казах ми пробвайте пак,ми обадете се на специалистите.Абе, какво да обяснявам,пак пробелми и пак грешки и ,,,,,.
ако някой стигне до решение пък на тоя казус да сподели.За мен факта,че дава сиситемна грешка занчи,че проблема е в тях.Още повече.че вече пререгистрирах по същя начин 3 дружества.Но те твърдят,че грешка няма.
darinna
Нов потребител

Възмутително!

Мнениеот mironova » 14 Фев 2008, 16:25

Колеги,мн. се радвам,че има вече тема по този проблем с ел.подписването на сайта на АВ.От последните споделени коментари виждам,че и моите усилия са "възнградени" със същите безуспешни последици както на колегите и то точно по начина по който ги описват.Има ли въобще някой,който да е успял да се пререгистира по ел.път от петък-08.02 до днес-14.02, защото лично моите опити продължават оттогава.За мен е меко казано безобразие това което се случва.В АВ отговаяр само един тел, на който са сложили едно момиче,което предполагам,че вече издиша от проблемите и въпросите на хората,но когато я попиташ защо не работо ел подписа там тя си казва едно и също,а когато поискаш да говориш с IT спциалист той е в отпуска.Първо казаха,че нямат проблем, последния път когато звънях се оказа,че имали,но не знаели кога ще се отстрани,защото момчето било в отпусла.Да запоядаме да почакаме на опашките.В кой век живеем?!Аз съм си преценила,че това е модерния и изключително удобен и бърз начин да се подават куп документи и досега не съм имала проблеми нито с НАП нито с КФН, които ползват ел.подпис,но тези просто са най-важните.
Опитах се да им дам предложение да направят инструкции стъпка по стъпка как точно да се работи с тоя подпис на техния сайт,коя програма да се ползва,коя бниблиотека разпознава,неща,които няма как да ги знае един юрист, но така и това предложение не се прие.на сайтовете на институциите, които работят с ел подпис има такива,граничещи с обяснения за малоумни,но евала за което.Тогава човек няма как да се обърка.Тук разбираш всичко след като се побъхтиш ден,два,но в случая проблема не в нас.И пак коректността изисква-напишете има проблем,не работи и толкова.
mironova
Младши потребител

Re: ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР - регистрация по електронен път

Мнениеот p_petkova » 18 Фев 2008, 11:27

[quote="tedi_2"]В темата "Търговски регистър" обещах да отворя нова тема специално за регистрацията по електронен път.
Ето някои от нещата, които съм установила досега:

специални благодарности за темата. ние в петък успяхме да се пререгистрираме /или поне получихме входящ номер/ благодарение на упътването на tedi_2 . много ни помогна :lol:
p_petkova
Младши потребител

do p_petkova

Мнениеот mironova » 18 Фев 2008, 13:15

Хмм...УСпяла си с пререгистрацията в петък,а не ти ли даваше системна грешка.ъобще не срещна ли някакви трудности?При мен продължава за незнам кой ден и от АВп. не дават никакви указания,които да решат проблема.Сподели нещо повече.
mironova
Младши потребител

Мнениеот nevena_kovacheva » 18 Фев 2008, 16:27

Аз успях да пререгистрирам едно ЕООД в събота, от първия път и без никакъв проблем. Явно в почивните дни системата им не се претоварва :)
Но докога ли ще бъде в графата "без партида"- обработва се? По колко време обработват една пререгистрация?
nevena_kovacheva
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право