начало

Водещи юристи обсъждат проблемите при прилагането на ХОПЕС в България Водещи юристи обсъждат проблемите при прилагането на ХОПЕС в България

Добре, де - тази декларация по чл.13, ал.4 от ЗТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Добре, де - тази декларация по чл.13, ал.4 от ЗТР

Мнениеот zvezda » 30 Юли 2008, 09:02

не се ли съдържа в самото заявление? Ако не приложа отделна такава ще ми откажат ли вписване?
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 30 Юли 2008, 09:44

Колега, цитирам АВ с дата 30.06.2008 г. : от раздел НОВИНИ - дано Ви помогне /АЗ лично като подавах ГФО си приложих и такава декларация, за всеки случай :wink:

30.06.2008

Декларация за истинността на заявените обстоятелства

Адвокатите не подават декларация за истинността на заявените обстоятелства, когато обаче заявителят е адвокат към заявлението задължително се прилага такава декларация подписана от представляващия търговеца - управител или изпълнителен директор. С приетите промени в Закона за търговския регистър на 30 май тази година, вече и адвокатите могат да подават заявления за вписване, заличаване или обявяване с изрично пълномощно. Съгласно разпоредбите на чл.13, ал. 4 от ЗТР към подаваното заявление си прилага и декларация за истинността на заявените обстоятелства или за приемането на представените за обявяване актове. Декларацията, обаче трябва да е подписана не от адвоката, а от търговеца или друго лице в предвидените по закон случаи (чл.15, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗТР).
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот punisher » 30 Юли 2008, 09:46

Да,ще ви откажат вписването,ако не я приложите.Законът я изисква,но защо при положение,че във всяко заявление има квадратче с текста,идентичен на въпросната декларация-не мога да ви отговоря.И проверете там, където я подавате искат ли дек.по чл.13,ал.4 да е нотариално заверена,че някои подразделения на АВ искат.
punisher
Потребител

Мнениеот zvezda » 30 Юли 2008, 10:13

нека ми откажат.... абсурдно е да се прилага декларация с текст, идентичен на този, под който вече си се подписал (и то с нотар. заверка).
Съдът ще се произнесе кой прав, кой крив.
zvezda
Потребител

Мнениеот antri » 30 Юли 2008, 10:37

В заявлението, поради промените в ЗТР, тази декларация е по ал.5 на същия член..Да, текста е идентичен, но сега под ал.5 секрие една друга декларацийка, която се подава от заявителите не-адвокати..Та затова по добре управителят да Ви драсне едно подписче, отколкото да се редите два пъти на опашката..
antri
Потребител

Мнениеот narina » 30 Юли 2008, 10:48

Лично аз считам, че не трябва да се прилага отделно.
В Наредба №1/14.02.2007г. за водене, съхраняване и достъп до ТР има текст в чл.6(2),т.6,а), която гласи:
"а) поле "Декларация по чл. 13, ал. 5 ЗТР" със следния текст: "Декларирам истинността на заявените от мен обстоятелства, съответно приемането на представените от мен актове. За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.";"
Считам, че щом самото поле е "кръстено" - "Декларация...", то това трябва да се приеме.
Освен това, във връзка с цитираните "НОВИНИ", аз си тълкувам текста по следния начин - след като вече заявител може да бъде адвокат, то тогава наистина е необходимо уточнение, че Декларацията трябва да е подписана не от заявителя/адвокат/, а от лицето, което носи отговорността за истинността, т.е. от търговеца,/упр. и т.н./. С последното исках да кажа, че ако адвоката подпише под "заявител" , то тогава трябва да има отделна Декларация.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот zvezda » 30 Юли 2008, 10:55

narina написа:Лично аз считам, че не трябва да се прилага отделно.
В Наредба №1/14.02.2007г. за водене, съхраняване и достъп до ТР има текст в чл.6(2),т.6,а), която гласи:
"а) поле "Декларация по чл. 13, ал. 5 ЗТР" със следния текст: "Декларирам истинността на заявените от мен обстоятелства, съответно приемането на представените от мен актове. За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.";"
Считам, че щом самото поле е "кръстено" - "Декларация...", то това трябва да се приеме.
Освен това, във връзка с цитираните "НОВИНИ", аз си тълкувам текста по следния начин - след като вече заявител може да бъде адвокат, то тогава наистина е необходимо уточнение, че Декларацията трябва да е подписана не от заявителя/адвокат/, а от лицето, което носи отговорността за истинността, т.е. от търговеца,/упр. и т.н./. С последното исках да кажа, че ако адвоката подпише под "заявител" , то тогава трябва да има отделна Декларация.

И аз така го тълкувам - има логика да се прилага декларация отделно, само когато заявителят е адвокат или лице по чл.15, ал.3.
zvezda
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 30 Юли 2008, 22:53

Дааа,много сложно стана.Ето например електронното досие на фирма,с подготвени документи от моя милост.Декларации и изрични пълномощни"Дал господ всякакви".Все пак фирмата е вписана в ТР.

https://public.brra.bg/CheckUps/Verific ... afd7221b4e
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 30 Юли 2008, 23:56

sarbijanac - Декларацията по чл.13, ал.4 в твоя случай не е необходима.

Да има там :)
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 31 Юли 2008, 00:31

DEKAH написа:sarbijanac - Декларацията по чл.13, ал.4 в твоя случай не е необходима.

Да има там :)

Може,не претендирам,че съм корифей в областта на фирмените регистрации.Предположих,че могат само заради нея да ме върнат и "за всеки случай я подготвих".

Ами след като не е нужна защо служителката в регистъра я взе и я сканира заедно с другите документи ? :wink:

Вчера пуснах пък една пререгистрация.Отново имах декларация по чл.13,ал.4 от ЗТР и отново ми я взеха и сканираха
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот ocean » 31 Юли 2008, 12:15

Малко на развален телефон ще поиграя, но една колежка ми каза, че една колежка й казала, че вече не приемат документи, ако-когато се изисква-не са приложени пълномощното и декларациите.
Аз (за мой срам) бях подала 7 неща без пълномощни и декларации и много треперих дали няма да получа откази. Слава Богу, минаха-имам вписвания. Но вече явно си променят практиката и за да няма откази, още "на входа" не приемат документи без разните му там приложения.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот venko7 » 31 Юли 2008, 12:48

edin savet ot men ako priemate razbira se?v agenciata sa nekompetentni ot kadeto i da gi pogledne6 zatova nosete vsevazmojni hartii takiva kakvito triabva i takiva kakvito ne triabva.
venko7
Младши потребител

Мнениеот yancheva » 31 Юли 2008, 14:29

Преди около месец измислиха тази простотия с допълнителните декларации, с оглед промяната на ЗТР, в който ал. 5 на чл. 13 стана ал. 4. Не са си променили обаче още Наредбата и съответно не са променили Заявленията. Затова измислиха тази допълнителна декларация, като, ако са ви взели документите така, няма да ви постановят отказ. В последните една-две седмици обаче всички служители започнаха да искат двете декларации - по ал. 4 и ал. 5, както и пълномощното на лицето, което подава документите. Мен лично, хора, които работят в регистъра, ме посъветваха да си нося декларациите и пълномощното.
yancheva
Младши потребител

Мнениеот ocean » 31 Юли 2008, 14:44

Моите 7 заявления бяха подадени след промяната на закона.
Затова толкова се притесних по някое си време. :oops:

А щом законът изисква пълномощно и декларациии, наредбата дори и да мълчи по въпроса-прилага се законът. По 2 причини. :)
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот venko7 » 31 Юли 2008, 14:49

тези които приемат документите са деловодители,някой от горе им е дал инструкции за какви документи да следят и те се вживяват в ролята на длр.
venko7
Младши потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 31 Юли 2008, 17:12

Колеги, аз писах по този въпрос в друга тема, защото и аз така смятам- самата декларация като формулиран текст, се съдържа в самото заявление, като единствената разлика е, че тък като заявленията са направени преди промените, тази декларация е писана, че е по 13 ал.5 . Според мен е пълен абсурд при това положение да ни карат да прилагаме отделна декларация. Единствената причина поради която това може да стане е именно , когато адвокатът е заявител и да се приложи такава декларация от управителя, който да декларира истинността на обстоятелствата. Друг е въпросът, че този управител в тази хипотеза не е заявител, което пък ме навежда на мисълта, че хората, които работят в ТР са крайно некомпетентни и дори ненормални. Съжелявам да го кажа, за колеги мразя да се изказвам така, но това е пълен абсурд!
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот jazzi » 07 Авг 2008, 11:43

Не се сдържам и аз да споделя опита си :oops: :x Първоначално много се изненадах като служителките ми поискаха отделно декларация по ал. 4, но т.к. абсурда беше пълен и зад мен имаше доста хора на опашка - просто взех и преправих пред нея 5-цата на 4-ка под декларацията в заявлението. Така процедирам вече по всички заявления и няма никакъв пробем засега 8)
Наистина е абсурдно заради една цифра да се тълкува повратно изричното изявление и то поради причина, която е изцяло тяхна организационна недомислица. Явно е, че евентуален отказ не би издържал пред никой ОС, но щетите които се търпят заради този отказ дали ще тръгне някой да си ги търси и доказва...?!?
jazzi
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 08 Авг 2008, 08:05

Аз пък вчера бях въведен в още една "Тайна" на търговския регистър.
Имах нова фирма за регистрация ,съответно с Д1 и А1.
Към А1-то имах всички декларации.Д1-то ми беше само нотариално заверено.
И като отидох за Д1-то ме накараха да попълня нова декларация по чл.13,ал.5 от ЗТР.Съответно ми изкопираха и изричното пълномощно по чл.15 от ЗТР и така ми сканираха документите.
Изобщо,многооо сериозна работа

:P
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 08 Авг 2008, 08:57

Колега, след като внасяте А1, защо носите едновременно с това Д1 да запазвате име?Какъв е смисълът да запазвате име като в същия момент внасяте А1 за регистрация? Така само се харчат пари за такси!
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот DEKAH » 08 Авг 2008, 09:19

До сега НИТО веднъж не съм запазвал име.

Клиента си избира име - проверява се в сайта и ако е заето добавяме нещо към името.

Все пак, хората се радват, че могат да спестят някакви пари.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право