начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

търговски регистър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот stessas » 22 Яну 2008, 19:29

А какво ще кажете за компетентността на служителките.Някои се опитват да консултират за необходимите документи, но не винаги успешно.Вчера колега послушал съвет на служителка и не подал част от документите по нейн съвет, тъй като не били необходими, правеше наново регистрация с документите, които уж не трябвали.
Някой правил ли е прехвърляне на ЕТ в ООД и може ли да ми каже дали освен документите, които съм описала по горе трябва и нещо друго.
stessas
Младши потребител

Мнениеот elibeso » 23 Яну 2008, 10:05

За съжаление до момента не виждам вписвания и от дата 18.01.2008г,а уж до 24 часа :twisted:
elibeso
Младши потребител

Мнениеот gmail » 23 Яну 2008, 12:34

Взеха ни здравето с този регистър. Преамбюла на закона е трябвало да бъде в следния смисъл:
"Ние, народните представители, като взехме предвид изконната любов на българина да виси по опашки, приехме следния закон:"
Опитвам се да си уредя среща с лицето Митева, която отговаря за Регистъра. Най-малкото мисля, че е безумие да ни карат да висим, докато ни обработват документите. Далеч по-нормално би било да дават по един входящ номер /както беше във ФО/ и да си сканират после на спокойствие. В понеделник подавах документи за две прости ЕООД-та точно 75 минути :twisted:
Потресе ме и факта, че не издават никакво удостоверение за регистрация, нито такова за промени. Само бедни актуални състояния, за които пак се редиш 3 часа. Страхотна недомислица.
Как се отнасяте към идеята да понапишем и едно писъмце до министърката? Защото нещата абсолютно не могат да продължават по сегашния безумен ред.
gmail
Младши потребител

Мнениеот mandril » 23 Яну 2008, 12:38

Може ли да попитам тези, които вече са направили една успешна регистрация на ООД:
В указанията за необходимите документи за пререгистрацията пише че се подава формуляр Г1, към който се прилагат устав и "в случай, че търговците са задължени да представят за обявяване в търговския регистър годишен финансов отчет, представят за обявяване непредставените в търговския регистър актове по чл. 6, ал. 3 от Закона за търговския регистър за периода от 2004 г. до годината, предхождаща пререгистрацията." Вие подавахте ли такива отчети?
mandril
Младши потребител

Мнениеот michoni » 23 Яну 2008, 13:05

g.atanasova написа:Колеги, възниква ми тук един въпрос, относно изискването за транслитерация на наименованието на търговеца. И по-конкретно, транслитерацията на правната форма на търговеца. Ако се придържаме стриктно към разпоредбата, би следвало напр. ЕООД да се изпише като "EOOD". Но докато имахме достъп до сканираните документи на сайта на Регистъра, ми направи впечатление, че масово се подават заявления, в които е записано Ltd или LLC (според вида на дружеството). Някой да смята като мен, че трябва да се изписва "EOOD", а не "LLC" ?

И аз също смятам кат Вас, че транслитерацията трябва да е EOOD примерно, защото Ltd е превод по-скоро.
michoni
Потребител

Мнениеот milenaaa » 23 Яну 2008, 15:12

А такса за обнародване дали се плаща?
milenaaa
Потребител

Мнениеот tiasuri » 23 Яну 2008, 15:16

Тези заявления са пълна недосмислица, например в заявление А5 в т.12, трябва да се попълни мандата на управителния орган, като явно на никой не му е хрумвал варианта, че членовете може да не са избирани всички в един и същ момент :shock: Какво правим тогава и как да го попълним това поле? :?
Ако някой има мнение по въпроса, моля да сподели.
tiasuri
Младши потребител

А при вас работи ли сайта?

Мнениеот leator » 23 Яну 2008, 15:52

Колеги, при мен сайта не се отваря, например в "новини" има указания за пререгистрацията, но не ми се отварят. Някой друг има ли същия проблем - моля да ми пише на личен, за да се опитаме заедно да го решим.
10х
leator
Потребител

Мнениеот ocean » 23 Яну 2008, 15:53

alena_ написа:При подаване на заявление за регистрация на ЕООД, задължително ли предварително трябва да се запази име,т.е. да се подаде Д1 или ако при подаването на заявлението за регистрация фирмата е свободна подаваш само заявление А4 без да запазваш име?

Побутвам този въпрос, защото и на мен ми предстои тази драма-за първи път да регистрирам ЕООД по новия ред.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот leator » 23 Яну 2008, 16:17

за необходимостта от Д1
-
Не, не е необходимо да се подава винаги. Това ми го обясниха от агенцията.
Според мен идеята е следната: докато преди съдът нямаше физическа възможност да провери дали нещо не вече използвано като наименование, то сега с електронният регистър "засичането" става автоматично.
Все пак, ако искате да ползвате често срещано име добра идея би било да си го запазите предварително.
Иначе - не ми се мисли, банково удостоверение, спесимени, че и нотариално завереното заявление трябва да се променят...
leator
Потребител

Мнениеот michoni » 23 Яну 2008, 16:27

Колеги, подадох заявление за пререгистрация на 17.01, а все още съм на ниво "Обработва се". Знам, че имаше временен проблем със софтуера, и по-точно, с публикуването на личните данни в интернет-пространството, ама сега гледам, че вече има пререгистрация на фирми с днешна дата, т.е. явно проблема е оправен, а моята фирма още виси... :roll: При вас как е?
michoni
Потребител

Мнениеот ocean » 23 Яну 2008, 16:32

Точно от това се опасявам.
Затова силно препоръчах да се резервира името предварително, но ме зачопли червейчето на угризението-все пак ще пратя хората в онази лудница 2 пъти. Не дай си боже да се окаже,че името, което искат да запазят, не е свободно.
Може да звучи налудничаво, обаче съветът ми беше следния:
Да попълнят 2-3 заявления Д1-всяко с различно име, управителят да ги завери нотариално всичките, и наказаният да се реди на опашката в АВ да ги подава по ред на предпочитание, докато попаднат на свободно име.
Иначе, ако се окаже, че исканото име е заето, трябва пак да ходят при нотариус, пак да се редят цял ден по опашките ...... и така-докато попаднат на име, което е свободно. :x

И като си помисля, че всичкото това беше сътворено с цел облекчаване на бизнеса...........

Още нещо да попитам, в тази връзка. Плащам такса за запазване на име и си я ползвам, докато успея да запазя такова-нали така? Т.е. ако при подаването на първото заявление се окаже, че такава фирма не може да се запази, ползвам същата такса, докато успея?
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот ania » 23 Яну 2008, 16:48

Вчера бях в АВ София, някакво безумие е.
Моят казус е по-различен:
започнало вписване на промени през 2007-ма, в понеделник се снабдавям с решението на окръжния съд и си взимам актуалното състояние, за да отида до БУЛСТАТ, плащам си таксата по стария ред и...............за БУЛСТАТ чакаха над 120 човека!!! Аз нямам фактически шанс да се добера до там, за да си изпълня задължението в 7-дневия срок. Обадих се на клиента и му казах да се реди, той каза, че ще си платим глобата, но не могат да ни карат да чакаме 2-3 работни дни за такава простотия!
И по електронен път нещата не са много по-добре, там ми отне 1 цял ден да регистрирам фирма, софтуерът е допотопен и н е съобразен с пазарната реалност, та се налагаше да го "лъжа", за да продължа.
Това е в общи линии и от мен...
Ако някой е в моето положение-нека сподели
ania
Потребител

Мнениеот ocean » 23 Яну 2008, 16:54

Пак за запазването на фирма да попитам.

В образец Д1 няма поле за нотариално удостоверяване, каквото има в А4 (примерно).
Това означава ли, че заявителят не може да изпрати някого с нотариално зеверен образец Д1, а трябва да ходи само и единствено лично?
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот g.atanasova » 23 Яну 2008, 17:04

ocean написа:Пак за запазването на фирма да попитам.

В образец Д1 няма поле за нотариално удостоверяване, каквото има в А4 (примерно).
Това означава ли, че заявителят не може да изпрати някого с нотариално зеверен образец Д1, а трябва да ходи само и единствено лично?

Мда... И аз се питам същото! Изкушавам се да си помисля, че щом за по-голямото може ( т.е. при заявлението за регистрация е допустимо) и за по-малкото ще може. Нищо чудно да се окаже, че просто този, който е съставял бланките не е догледал. То, закона е недогледан, а какво да говорим за формулярите! И все пак, ако някой има мнение, по въпроса с нотариалната заверка на Д1 ? :oops:
g.atanasova
Младши потребител

Мнениеот michoni » 23 Яну 2008, 17:22

Вчера подадох завяление Д1, което беше нотариално заверено - никакъв проблем. За АВ-Варна става въпрос.
michoni
Потребител

Мнениеот tiasuri » 23 Яну 2008, 17:32

[quote="ania"] "софтуерът е допотопен и н е съобразен с пазарната реалност"

супер дразнещо и неефективно са го измислили :evil: то една справка в тяхната страница не може нормално да се направи :x а направили Ви впечатление, че сканираните оригинали на документи са черно-бели :shock: пълен абсурд....
tiasuri
Младши потребител

Мнениеот ocean » 23 Яну 2008, 17:40

Очертава се бум на регистрации на електронни подписи. :D
Обясних на моите клиенти, че ще си спестят висенето в АВ, съответно-ходенето до Перник като алтернатива, ако си регистрират такива.
Ходили, проверили...... утре ще си имат електронни подписи и ще се борим да пробием системата по този начин.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот lazarov » 23 Яну 2008, 18:34

Специално за Д1 се чудя за какво изобщо искат нотариална заверка, или пък лично от управителя! След като в проклетото заявление има "заявител" и "заинтересовано лице"! Не трябва ли просто да се издава на "заинтересованото лице" тъпото удостоверение, без значение кой го е заявил???

Това са просто разсъждения, вече не могат да ме учудят с нищо!
lazarov
Младши потребител

Мнениеот pinkopanter » 23 Яну 2008, 18:50

Задължително ли трябва да се подава заявление за запазване на фирма, при условие, че същия ден се подава заявлението за регистрация на фирмата?
pinkopanter
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право