начало

20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас 20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас

търговски регистър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот bonbonche » 23 Яну 2008, 19:00

Електронния подпис е добра алтернатива, стига да им работи системата както трябва. Аз лично не успях да пререгистрирам по този начин и докато висях като паяк на опашката разбрах, че и други колеги са имали същия проблем. Беден ми е речника да опиша какво безумие е всичко това което преживях и видях- 5 астрономични часа стоиш прав, без да има и елементарни условия за чакащите..........тръпки ме побиват като се замисля че отново ме очаква преминаване през същия този ад за да си получа удостоверението......Успех и търпение на всички
bonbonche
Младши потребител

Мнениеот mandril » 23 Яну 2008, 19:23

И все пак колеги, трябва ли да внасям годишните финансови отчети на ООД-тата при пререгистрацията?
mandril
Младши потребител

Мнениеот ocean » 23 Яну 2008, 19:30

pinkopanter написа:Задължително ли трябва да се подава заявление за запазване на фирма, при условие, че същия ден се подава заявлението за регистрация на фирмата?

От прочетеното в закона и наредбата-не, не е задължително.
На практика, обаче, може да възникнат проблеми, ако се подадат документи за регистрация на нов търговец, а се окаже, че фирмата вече е заета. :?
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот ocean » 23 Яну 2008, 19:32

bonbonche написа:Електронния подпис е добра алтернатива, стига да им работи системата както трябва. Аз лично не успях да пререгистрирам по този начин и докато висях като паяк на опашката разбрах, че и други колеги са имали същия проблем.

Сигурно. :x
Но, както каза клиентът ми, по-добре да се бори цял ден със системата, седнал на компютъра и давещ гнева си с ..... каквото там пие, отколкото да стърчи безнадеждно в АВ.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот botem » 23 Яну 2008, 20:29

ocean написа:Очертава се бум на регистрации на електронни подписи. :D
Обясних на моите клиенти, че ще си спестят висенето в АВ, съответно-ходенето до Перник като алтернатива, ако си регистрират такива.
Ходили, проверили...... утре ще си имат електронни подписи и ще се борим да пробием системата по този начин.

Eлектронния подпис трябва да е лично на управителя/изпълнителния директор/ или може, ако фирмата има издаден електронен подпис, с който си подава данъчните декларации, с него?
botem
Нов потребител

Мнениеот stroitel » 23 Яну 2008, 21:08

http://oggin.net/vile/brra/

Тук има малко опит по електронния подпис.Надявам се да е полезен.
stroitel
Потребител

Мнениеот kari08 » 24 Яну 2008, 11:05

ПРОБА!
kari08
Нов потребител

Мнениеот neli_sl » 24 Яну 2008, 12:06

Пререгистрирах кооперация, за съжаление във всички заявления, които съм гледала А1, А4 и т.н. в полето "фирма" бяха попълнени освен името на фирмата и правната форма и съответно не съобразих :oops: .След пререгистрацията си остава само името, НО това не се отнася за кооперациите.Сега се казват Кооперация "Кооперация"името на фирмата"".Някой знае ли какво се прави при тази ситуация?
neli_sl
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 24 Яну 2008, 12:28

Интересен ми е следният казус. Има съвпадение на имената на две фирми.
Примерно има фирми "Трейд" ООД регистрирани във Варна и София.
Според действащите правила, която се пререгистрира първа получава 2 месеца срок да си смени името. Втората също получава известие, но не е длъжна да си го смени и го ползва още 3 години. Ето че първият, който е изряден е ощетен.

Добре, нека и втората фирма да си смени името - стават "Трейд Варна" и "Трейд София" ООД. И о чудо! Името "Трейд" вече е свободно и всеки (включително и един от досегашните) който държи да притежава името "Трейд" може да създаде фирма с това име.
Така ли е според вас и защо все този който е изряден трябва да е ощетен?
SashkoS
Потребител

Мнениеот gmail » 24 Яну 2008, 12:52

Привети и от мен - поредната жертва на безумието Търговски регистър. В кулоарите на СГС се носят упорити слухове, че на 29.01.08 щели да променят закона. Някой има ли идея какъв е проекта? Аз нищо не намерих в страницата на НС :cry:
gmail
Младши потребител

Мнениеот ormi78 » 24 Яну 2008, 15:49

Освен електронният подпис като алтернатива дали не е възможно да се ползват и услугите на обикновената поща или някоя куриерска фирма например?!?!?!?!?!?
ormi78
Младши потребител

Мнениеот donna » 24 Яну 2008, 16:04

gmail написа:Привети и от мен - поредната жертва на безумието Търговски регистър. В кулоарите на СГС се носят упорити слухове, че на 29.01.08 щели да променят закона. Някой има ли идея какъв е проекта? Аз нищо не намерих в страницата на НС :cry:

Не зная но имам несъстоятелност ......дружеството не е преригистрирано по новия закон ,съда служебно трябва да впише в ТР решението , имам временен синдик ......не им завиждам нито на тях нито на мен че съм кредитор -ала объркация ,вс. ден проверявам оня регистър :cry:
donna
Старши потребител

Мнениеот tiasuri » 24 Яну 2008, 20:17

SashkoS написа:Интересен ми е следният казус. Има съвпадение на имената на две фирми.
Примерно има фирми "Трейд" ООД регистрирани във Варна и София.
Според действащите правила, която се пререгистрира първа получава 2 месеца срок да си смени името. Втората също получава известие, но не е длъжна да си го смени и го ползва още 3 години. Ето че първият, който е изряден е ощетен.

Добре, нека и втората фирма да си смени името - стават "Трейд Варна" и "Трейд София" ООД. И о чудо! Името "Трейд" вече е свободно и всеки (включително и един от досегашните) който държи да притежава името "Трейд" може да създаде фирма с това име.
Така ли е според вас и защо все този който е изряден трябва да е ощетен?

наистина така излиза, и на мен ми беше много странно, когато го разясняваха на един семинар :shock: явно пак недоглеждане е станало, да не говорим че въобще не е помислено какво става когато фирмата е и търговска марка, защитена по съответния ред... Въобще при мен се очертава да се получи тоно такъв проблем и не ми се мисли :shock:
tiasuri
Младши потребител

двуезични документи

Мнениеот leator » 25 Яну 2008, 10:33

Колеги,
Някой има ли представа дали в регистъра ще искат двуезичен документ - например учредителния акт да е в заверен превод?
Не мога да се добера до някое длъжностно лице...
leator
Потребител

търговски регистър

Мнениеот utinonabuti » 25 Яну 2008, 11:01

Няма законово основание да се изисква превод на българския текст подписан от чужденец.При нотариална заверка на неговия подписа
заклетия преводач фактически гарантира,че на лицето е известно съдържанието на документа.А ако не участва заклет преводач,това означава,че нотариуса разбира съответния език или чужденеца говори български език.
Има обаче нещо друго,което може да се окаже проблем:ако бъде приложено копие от паспорта на чужд гражданин (за което иначе няма правно основание)той трябва да е с превод,защото съгласно Наредбата документите на чужд език трябва да бъдат преведени.
utinonabuti
Младши потребител

Мнениеот gmail » 25 Яну 2008, 11:54

Днес подадох документи на чужденец. Бях приложила преведено копие от паспорта, но него само го прилагат към документите. Не го сканират , а на отделен бял лист пишат "представено копие от паспорт" и сканират него :) Иначе лудницата продължава с пълна сила.
Поздрави
gmail
Младши потребител

Мнениеот leator » 25 Яну 2008, 13:51

gmail
Двуезично ли подаде документите?
leator
Потребител

Мнениеот gmail » 25 Яну 2008, 13:54

да, с превод от заклет преводач и ги разкачиха всичките :cry:
gmail
Младши потребител

Мнениеот leator » 25 Яну 2008, 14:04

с превод от заклет преводач
А защо си правила превод със заклет преводач, ако са били двуезично - на една и съща страница вляво български, вдясно английски?

Аз точно това се чудя.
leator
Потребител

Мнениеот gmail » 25 Яну 2008, 14:10

защото ги пращах в чужбина за апостил, а там ги искат със заклет преводач
gmail
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право