начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Честита ни радост-промени в ЗТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот renka_82 » 18 Юни 2008, 14:02

Колеги, моля ви за малко помощ и разяснение относно промените в ЗТР параграф 9а, относно публикуването на годишните отчети и одиторските доклади. Не мога да разбера кои документи би следвало да се подадат за публикуване. Говори се за актовете по чл. 40 ал.1-3 от ЗС, но ето тук възниква моято питане, а именно: освен доклада на независимия одитор, счетоводния баланс, отчет за собствения катитал, отчет за паричните потоци по прекия метод и ОПР какво друго подлежи на публикуване (не включвам Протокола от общото събрание на акционерите или общото събрание на дружеството.)
Благодаря на всички предварително!
renka_82
Потребител

Мнениеот Trapped » 18 Юни 2008, 18:14

ykovachev написа:Имаше колега, който написа, че обсъжданията в парламента не били някакво задължително тълкувание на закона или нещо подобно. Така е, но при тези обсъждания можете да стигнете до конкретните идеи, наложили дадено нормативно решение.

Честно казано стигнах до идеята за разваления телефон.:)

Мен не ме смущава толкова декларацията по 13, ал. 5, колкото тази по ал. 4. От стенограмата останах с чувството, че тази декларация се изисква дори когато адвокатът е заявител. И то въпреки това, че той не е споменат там (защото е по т. 3 на чл. 15). Т.е. когато адвокатът е заявител, той подписва заявлението, но пак трябва да представи декларация от УПЪЛНОМОЩИТЕЛЯ СИ, търговеца, че съответните обстоятелства са чистата истина. И тази декларация доколкото схващам трябва да е нот. заверена. Е, аз ако пращам клиента си да заверява декларация, защо да не го пратя просто да завери заявлението и каква ми е файдата, че мога да съм заявител? Че ще кинсна на опашката вместо да пратя някого, респ. да му готвя и на него пълномощно плюс декларация? Каква е разликата дали клиентът ще заверява нотариално декларация или заявление?

Изобщо тези промени нямат никакъв практически смисъл, освен варианта с електронния подпис.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 18 Юни 2008, 18:52

Колеги аз не съм чел стенограмите , но струва ми се , че законът в това отношение е категоричен и ясен.Когато заявлението се подава от адвокат , който попълва като заявител формуляра , декларация не се изисква.Просто няма нормативна(категорично) опораКъде е простотията и грешката , за мен голяма.Когато се подава от адвокат заявлението , никой няма да подпише декларация за истинността на обстоятелствата , съответно в тази хипотеза , никой няма да носи наказателна отговорност.И защо вместо адвоката да е заявител(ЕГАТИ АБСУРДА) , не беше уредено търговеца да си е заявител , да си подписва декларацията във формуляра ,а документите да могат да се подават от адвокат с изрично писмено пълномощно.Това е моето мнение , в петък ми предстои да подавам заявление , като адвокат заявител с пълномощно(не от кочана) и ще пиша какво е станало! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот i.georgieva » 18 Юни 2008, 18:55

Здравейте, колкото и да не виждам логика в отделната декларация на управителя, нали като си заверява нотариално подписа, прави отметка за истинността на данните. Днес пуснах, да видим какво ще излезе точно това - нот. заверка на А4 за преррегистрация, с приложените УА §4 и Др. договор, плюс А4 за промени с приложените документи плюс два бр. Нотариално заверени отделни декларации на управител + отделно пълномощно с нот . заверка за мен за пререгистрация 3 второ също с нот. заверка за промяната. /това с цел да не си хабя кочана/ Единстветото, което не искат "специалистите по приемане на документите в ТР" е второ Г1, за обявяване на новия друж. договор.
реди една седмица ги вземаха с все таксата за обявяване, но сега ги били "инстуктирали" да не вземат второто "Г" Защото не било нужно да обявяват изменен друж. договор. Да видим какво ще излезе след два месеца. Много е тъпо, но реших да струпам хартиите, защото нямам време да се разправям и клиентите не искат да чакат. Пак не са много ясни текстовете. А идеята беше да се улесни производството...
i.georgieva
Младши потребител

Мнениеот beauty » 25 Юни 2008, 13:49

А дали ще мине Г1 и ще бъде вписан ГФО, ако заявител е адвокат, но с писмено пълномощно без нотариална заверка - с подпис и печат на управителя, но не от кочана?
beauty
Младши потребител

Мнениеот alissa » 07 Юли 2008, 21:19

Чета изменения ЗТР и не мога да разбера какво точно са искали да кажат законотворците.
Значи за да запазя име ми трябват: 1. Д1 в което аз /като адвокат/ съм заявител, 2. адвокатско пълномощно, 3. Декларация по чл.13 ал.4 - за истинност на заявените обстоятелства - от заявителя /търговеца?!/ 4. Декларация по чл.13 ал.5 - че документите са представени от заявителя - този заявител уж съм аз, ама май пак трябва от търговеца да се подписва.
Добре, че поне заявлението не се заверява нотариално/чл.15, ал.5/
За декларацията не е ясно. Но след като не пише, че трябва нотариална заверка, значи не е нужна си мисля.
После при регистрацията пак ли следва представянето на всички документи, заявленията- ясно, според ТЗ ...ясно, декларациите?! А да и ново пълномощно ли ми трябва?
Уф, една регистрация на фирма, която преди правех със затворени очи сега ме измори и не мога да разбера, нещо ми се губи. HELP!!!
http://www.vbox7.com/play:5b7baaae
alissa
Потребител

Предишна

Назад към Търговско право