начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Подаване на документи в Търговския регистър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот adiko » 30 Юни 2008, 11:28

благодаря! ще пробвам пак... а за таксата какво мислите?...
adiko
Потребител

Мнениеот ykovachev » 30 Юни 2008, 11:39

Ами според мен не би трябвало да е 60 лв....
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот adiko » 30 Юни 2008, 11:50

и аз така мисля... може нещо да им се е бъгнала системата, сигурно е било доста натоварено тия дни... ще им звънна да ги питам... утре :)
adiko
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 30 Юни 2008, 14:24

КОЛЕГИ !!!
Вече има ясната за безумните декларации - Преди малко от любимата Агенция спуснаха поредното указание, да ни е честито :)
Аз ходих в 3 часа сутринта в събота да подавам ГФО - минах в 9.45 сутринта - Съчувствам на всички засегнати от поредната недомислица.
Лек и успешен ден на всички :)
Цитирам Указанието с дата 30. 06 :

" ..........Декларация за истинността на заявените обстоятелства

Адвокатите не подават декларация за истинността на заявените обстоятелства, когато обаче заявителят е адвокат към заявлението задължително се прилага такава декларация подписана от представляващия търговеца - управител или изпълнителен директор. С приетите промени в Закона за търговския регистър на 30 май тази година, вече и адвокатите могат да подават заявления за вписване, заличаване или обявяване с изрично пълномощно. Съгласно разпоредбите на чл.13, ал. 4 от ЗТР към подаваното заявление си прилага и декларация за истинността на заявените обстоятелства или за приемането на представените за обявяване актове. Декларацията, обаче трябва да е подписана не от адвоката, а от търговеца или друго лице в предвидените по закон случаи (чл.15, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗТР). ."
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот Trapped » 30 Юни 2008, 15:54

След като се оказва, че електронното подаване не работи както трябва, някой може ли да каже поне едно нещо, с което бяхме облагодетелствани след тези промени в ЗТР?

Нещо като компенсация за легализирането на приносителя-подател, който ще трябва да си прави декларации и да си действа пълномощни? :shock:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот ykovachev » 30 Юни 2008, 16:05

Ми фактически с нищо. Е, като изключим електронното подаване, но то ще тръгне, като великите службаши си изяснят практиката, включително след някоя и друга жалба в окръжните съдилища.
А иначе, от "по-опозиционните" законопроекти остана твърде малко, поради което някои по-либерални идеи относно т.нар. "регистърно производство" просто не видяха бял свят. Просто АВ успя да си наложи чиновническия начин на мислене, а нЕкои депутати, мислейки, че ще изпишат вежди (вкл. дето адвокатът не трябвало да декларира), избодоха очи...
И все пак продължавам да си мисля, че великото указание не отговаря на точния смисъл на закона. Ама това ще го кажат съдилищата. В ЗТР пише, че декларира "заявителят", не "търговецът" или лицето - как беше, в случаите по 15, ал. 1, т. 2, независимо дали са или не са заявители.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот i.georgieva » 30 Юни 2008, 16:07

Много моля колегата, ако не му е проблем , да ни държи в течение за таксата от 60 лв, защото и на мен ми се вижда абсурдно.
i.georgieva
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 30 Юни 2008, 16:08

За компенсация не знам, но този път на опашката май повече бяха счетоводителите, да са живи и здрави :)

Искам да ПОЗДРАВЯ всички счетоводители в съзнание, които бяха направили всичко дори и невъзможното да убедят шефовете си че е нужно да се подаде ГФО и то в срок...

Сега ми е интресно дали ще санкционират тези фирми, които не са подали в срок ГФО...

......сега се сетх за безумието при смяната на личните карти - някой дали беше глобен когато не спази срока ? Аз поне нямам такива спомени...

Въпросът е, че повечето лични карти бяха издадени 2000 година, срока е 10 години - ПОЗНАЙТЕ какво ще се случи 2010 година - ще има пак опашки пред паспортните служби - като бомба със закъснител..

Колеги, Ще ме прощавате за мрачните мисли, ама до обяд се редих в данъчното на една друга опашка и нещо взеха да ми писват- ужасяващо ми напомнят 90 -години на миналия век, когато се редяхме за мляко и хляб..
Поздрави на всички :)
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот jojobba » 30 Юни 2008, 17:10

Добре де!!!!! и според великите указания тази декларация по ал. 4, трябва ли да е нотариално заверена?????????????
jojobba
Младши потребител

Мнениеот int13 » 30 Юни 2008, 17:17

към adiko:

електронния формуляр не е доизпипан, когато вкарваш рожд. дати на чужденци и системата ги мисли за ЕГН, затова и казва "невалидни данни". Аз какво направих - тикнах отметката за "чуждестранно юридическо лице" отдолу ;) Така системата не мисли датата за ЕГН. Вече имам регистрирана фирма => би трябвало да работи. Баси кво съм виновен че програмистите не са вкарали тая функция. В закона си пише ясно-> ако е чужденец без ЛНЧ се пише дата на раждане.

Друг въпрос имам аз :)

Пускам пак по ел. път заявление, нотариално заверено от заявителя, а аз съм приносител с обикновено писмено пълномощно. Обаче ПРОБЛЕМ! В ел. формуляр има само да се попълни заявител??? Е как да попълня негови данни пък моя ел. подпис да ползвам?? Ще се радвам някой да сподели мнение :)
int13
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 30 Юни 2008, 17:26

int13 написа:к
Друг въпрос имам аз :)

Пускам пак по ел. път заявление, нотариално заверено от заявителя, а аз съм приносител с обикновено писмено пълномощно. Обаче ПРОБЛЕМ! В ел. формуляр има само да се попълни заявител??? Е как да попълня негови данни пък моя ел. подпис да ползвам?? Ще се радвам някой да сподели мнение :)

Ако искате да се подпишете като подател с Вашия електронен подпис и да приложите декларация по чл. 13, ал. 5 и пълномощно по чл. 15, ал. 2, т. 2 - явно системата им трябва да се ъпгрейдне, съгласно промените и въвеждането на фигурата на подателя. Кога ще стане това - Божа работа.

В този случай е било добре клиентът Ви да подпише декларация по чл. 13, ал. 4, а Вие да сте заявител за да подпишете по електронен път с Вашия подпис.

Така че поредна греда за ТР.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот int13 » 30 Юни 2008, 18:16

Trapped, направих експеримент да видим какво ще стане.

Пуснах заявление за запазване на име, като електронния формуляр попълних като заявител оригиналния заявител (не аз), а приложих сканирано копие от личната си карта (може да се избере тип документ- данни на приностиел) и изрично пълномощно, заедно със сканирано копие от нот. заверено заявление. Електронният подпис е мой (на приносителя)

Интересното е, че системата ми "скри" копието от личната карта и то не е публично, както се надявах и аз :)

Ще видим утре дали ще ми запазят името :)
Последна промяна int13 на 30 Юни 2008, 18:22, променена общо 1 път
int13
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 30 Юни 2008, 18:21

Мисля, че и преди промените адокат с пълномощно можеше да запазва име, но заявителят после трябва да бъде търговеца. Поправете ме ако бъркам.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот int13 » 30 Юни 2008, 18:28

trapped: честно казано не помня вече, толкова промени, декларации пълномощни... аз гледам да си пускам възможно най-недвусмислените документи, за да няма после оня неразбрал-тоя нечул.

Голяма реформа проведоха тия... време е да искат вече и пръстови отпечатъци от родителите на приностиеля вече!!
int13
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 30 Юни 2008, 18:49

Честно казано, от прочетеното в стенограмите, към които колегата Ковачев беше постнал линкове, останах с впечатление, че цялата тази бумащина е плод на параноята на законотворците, че видиш ли - може да има недобросъвестни лица. Целта на всичко това е да се оставят следи и да има начин да се търси отговорност някому, в случай че неверни данни бъдат заявени от недобросъвестни лица.

Но ако някой е недобросъвестен, той винаги ще си намери начин да заобиколи закона и да надцака законодателя. Каквото и да напишат, каквото и да поискат. Ей тва не могат да го разберат умните глави. Начини и хитрини има бол, а и мозъка на един недобросъвестен винаги ще бъде по-изобретателен и по-мотивиран да мисли отколкото мозъците на 10 законотворци. И сега заради 10, 20 или 100 недобросъвестни, хиляди ще тънат в бумашки, а стотици ще получат откази, всекиму това ще струва пари.

Законодателят няма доверие на гражданина, гражданина няма на законодателя.

Българите /бизнесмени, адвокати и пр./ сме недобросъвестни по порезумпция за собствените си управляващи.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот ykovachev » 01 Юли 2008, 08:50

Като продължавам да размишлявам по въпроса с декларациите (не за друго, упражнявам си мозъка за потенциални жалби) :wink: ми се струва, че тези декларации са формален повод да не се търси отговорност от държавата за извършени вписвания в ТР, дето не е трябвало да бъдат извършени. Оттам си задавам и следния въпрос - като нищо не пише за декларация, когато подава адвокат (продължавам да стоя на позицията, че декларация от управител/директор, когато той сам не е заявител, законът не изисква), логиката е, че ако адвокатът направи някаква "далавера" и впише съдружнишк, дето не е такъв (примерно), държавата пак няма да носи отговорност за това вписване. Отговорността ще бъде на адвоката, чиито данни стоят в регистъра. Тогава що им е тая декларация? Така или иначе, пак ще са чистички и невиннички :wink: Засега така тълкувам волята на Я. Стоилов и компания, изразена в забърканите стенограми. Ама знам ли, може и друго да ми дойде наум утре :wink:
Предлагам да се захванем да трупаме още аргументи, които ще ни свършат работа при евентуални откази на основание, че нямало декларация от законния представител (каквато законът не изисква, това е разширително чиновническо тълкуване - сигурно ставам досаден с това свое твърдение).
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот int13 » 01 Юли 2008, 09:00

ИЗвинявам се малко за отклоняването на темата- по горния мой коментар имам информация. Запазването на име мина, без да има изричен ел. формуляр за подател, просто попълних заявителя с данните на заявителя и подписах с моя ел. подпис. Сега остава да мине и самата регистрация :)
int13
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 01 Юли 2008, 09:57

Според мен целият този принцип , за деклариране и носене на наказателна отговорност е пълна глупост.Но да се върнем на конкретния проблем.Пред мен е въпросната декларация по 13(4) , цитирам:”декларирам истинността на заявените от мен обстоятелства…………………….”.Кой конкретно са тези обстоятелства?Ами няма такива.Защо?Ами защото търговеца нищо не заявява , заявява адвокатът-заявител.Защитната теза на колегите пеналисти е готова.Наказателната отговорност е лична , никой не може да носи отговорност за чужди действия.Обстоятелства е заявявал адвокатът , не подсъдимия-бам ,оправдателна присъда.Е тогава кому е нужна тая бумащина , тия сложнотии , това чиновническо безумие.Къде останаха прокламираните идеи при създаването на регистъра-регистрация за 2 дни , без чакане , максимално опростено , всеки гражданин да може да се справи сам.Наместо това уредба ,която опитни юристи се чудят как да тълкуват. В ТР хаос , изнервени хора с кръвясали погледи , всеки извадил по една декларация и пита другия:Абе ти заверил ли си я нотариално , щото колега от Доган-Хисар му я искали заверена.Трети пуфти и кълне , щото са го върнали за 3 път, пълномощното му не било изрично , -“Много общо ти е някак си байо, дай го малко по изрично” , казала симпатичната чиновничка от трето гише.Адвокат нервно прелиства ЗА , търси изменението , което е направило писменото адвокатско пълномощно-в писмено адвокатско пълномощно от кочан.В бюрото по труда пък вече се пръкнала нова професия-редач на опашки в АП.Предлага се постоянен Трудов договор……………………………………………….Идилия , нищо ново под българското слънце , поредния хаос забъркан от законодателя.Ама кво му пука на него?

Съжалявам за глупостите , нещо изпуших , щото ми предстои ходене в АП.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 01 Юли 2008, 10:18

Сайта им ПАК не работи :shock:
Или нещо не е наред в моя телевизор :wink:

Internet Explorer cannot display the webpage

Most likely causes:
You are not connected to the Internet.
The website is encountering problems.
There might be a typing error in the address.

What you can try:
Check your Internet connection. Try visiting another website to make sure you are connected.

Retype the address.

Go back to the previous page.

More information
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот adiko » 01 Юли 2008, 10:20

прав сте колега, една колежка от Варна сподели, че едно от момичетата, които работят при нея само виси в ТР...
най-тъпото е, че после отказите как ги обясняваме на клиента?! "още не е изградена практиката...", "промени и двусмислени текстове в закона" и такива тъпотии, а клиента си мисли, че проблема е в нас, защото не сме си свършили добре работата...
adiko
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право