начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Мъртви души

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мъртви души

Мнениеот Гогол » 11 Окт 2003, 14:26

От една година имам устна договорка, със собственика и изп. директор на АД-то в което бях служител, да бъда освободен, като член на съвета на директорите,тъй като не желая да продължавам да му правя услуга допълвайки бройката на членовете до законовия минимум от 3 лица.През този период не съм полагал подпис, като член на съвета на директорите.
Прочетох , че чл.233 ал. 5 от ТЗ ми дава право 6 месеца след получаването от дружеството на писменото ми уведомление за напускането мога сам да се залича от Търговския Регистър
Но те отказват да приемат писмените ми уведомления.
Телеграмите с Известие за Доставка се връщат, като "недоставени" и "непотърсени"
Как за бога да се махна от тоя съвет на директорите.
Всеки се бута да влезе у някой борд, а аз незнам как да се махна...
Гогол

Re: Мъртви души

Мнениеот V » 11 Окт 2003, 15:53

Прати им нотариална покана. Виж чл.488 от ГПК.
V

Мнениеот От Imperator » 12 Окт 2003, 13:02

Може да се представи във фирменото отделение нотариално заверена Декларация, че се отказвате от гласуваните Ви права на член на борда.Приложете тази Декларация към една писмена Молба и няма да има проблеми. Само дето ще трябва да заплатите всичките тези услуги по нотариалната заверка на Декларацията и таксата за молбата до ФО за вписване но партидата на фирмата. После искайте препис за актуалното състояние-10 лв.; в него трябва да е отразена тази промяна.
От Imperator

Мнениеот Гогол » 14 Окт 2003, 20:53

А няма ли риск, че съдът ще я остави без движение защото не съм уведомил писмено дружеството. На какво законово основание съдът ще направи промените ?
Гогол

Мнениеот 12345 » 15 Окт 2003, 10:48

(5) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Член на съвета може да поиска да бъде заличен от търговския регистър с писмено уведомление до дружеството. В срок до 6 месеца след получаване на уведомлението дружеството трябва да впише освобождаването му в търговския регистър. Ако дружеството не направи това, заинтересуваният член на съвета може сам да заяви за вписване това обстоятелство и съдът го вписва, независимо дали на негово място е избрано друго лице.
..................................................
Тази алинея, както правилно сте забелязали наистина ви спасява-това, че се връщат като недоставени или непотърсени не трябва да ви притеснява.Ако сте ги пратили на актуалния фирмен адрес на АД-то, бройте 6 месеца от първото уведомление-законът ги задължава да ви освободят, но ако не го сторят действайте според изр.2 от тази ал.5 и не би трябвало да имате проблеми с отписването във фирмено отделение на СГС.
12345

Назад към Търговско право