начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Прехвърляне на фирма или всичко от нулата?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на фирма или всичко от нулата?

Мнениеот Цони » 08 Дек 2005, 15:11

Здравейте!
Интересувам се от следното:
В момента работя в магазин за който плащам наем на собственика на помещението и ползвам неговата фирма. Решихме да прекратим отношенията ни и аз да започна на ново. Как е по лесно? Да открия на ново фирма или да ми прехвърли дейноста към мойта фирма. Ако започна ново, ще трябва ли да правя нов проект за помещението и другите процедури /ВИК/, Енерго,ХЕИ и т.нт.
Благодаря предварително на всеки, който ми помогне!
Цони

Мнениеот Гост » 08 Дек 2005, 16:18

Не е ясен въпросът. В какъв смисъл " на ново" ? Той не иска да работите от неговата фирма, или не иска магазинът да е в неговото помещение?
Гост

Може и двете...

Мнениеот prnedev » 08 Дек 2005, 17:05

... ако човека иска да си запази старата фирма ;-)
Но наистина, ако искате да си спестите другите там лицензи, патенти, разрешителни и т.н. ще трябва да му купите предприятието
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Койчо от Конаре » 08 Дек 2005, 17:17

Не е сигурно дали тези лицензи, разрешения и т.н. са прехвърлими. И тогава няма полза дори от покупка на предприятие.
Ако е дружество - лицензите и всичко останало са на дружеството и може просто да купи дяловете, но ако става дума за ЕТ, при положение, че тези права не са прехвърлими, няма как.
:-Р
Койчо от Конаре

Спокойно

Мнениеот prnedev » 08 Дек 2005, 17:28

Разрешителните за търговски обект, ХЕИ, ДВСК, Пожарна и други нормални такива са прехвърляеми. Зависи от общината колко пари ще вземе за "смяна на партидите" и дали изобщо ще вземе парички за това. За останалите институции е идентично, не се вадят нови, само се презаверяват.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Койчо от Конаре » 08 Дек 2005, 17:29

Опааа, това за енергото, ХЕИ и т.н. не се ли отнасят за самото помещение? Значи от никакви прехвърляния няма нужда?
Койчо от Конаре

:P :P :P

Мнениеот Благой от Мостстрой » 08 Дек 2005, 21:25

Отнася се за дейността, извършвана във въпросното помещение :twisted: :twisted: :twisted: :P :lol:
Благой от Мостстрой

отговор

Мнениеот Цони » 09 Дек 2005, 10:39

Наистина се отнася за помещението в което работя. Ние не искаме да закрием фирмата на собственика, а да ми прехвърли дейноста на мойта фирма, като той си запази също дейноста. Дано не съм го написала малко объркващо, защото не разбирам и за това питам.
Цони

Мнениеот Гост » 09 Дек 2005, 11:51

Много объркващо сте го написали. На мене поне нищо не ми стана ясно от въпроса.
Гост

отговор

Мнениеот Цони » 09 Дек 2005, 15:00

Ще го напиша по друг начин.
Аз имам фирма и шефката ми има фирма, на която се води и помещението.Тъй като тя е в София, а аз в провинцията искаме да ми прехвърли дейноста/ или както се казва/, като не прекратяваме нейната фирма.Може ли?Тъй кати и помещението се води на нея трябва ли да се прехвърли на мое име или може само с някакъв договор?
Цони

Мнениеот Гост » 09 Дек 2005, 19:39

фирма, не значи нищо повече от наименование и то комай в случая не е от значение, важен е вида на търговското предприятие, дружество, едноличен търговец и пр.
Гост

отговор

Мнениеот Цони » 10 Дек 2005, 10:58

Аз се извинявам наистина, че не съм пояснила каква е фирмата. Става въпрос за ЕТ.
Цони

Назад към Търговско право