начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Вноска за фирма

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вноска за фирма

Мнениеот ponika » 11 Яну 2007, 17:25

Здравейте, преди 16 месеца регистрирахме с един приятел "ООД" по 50% равни дялове, но тогава се разделихме и аз заминах за Германия, дефакто фирмата няма никаква дейност (не сме издавали фактури, нямаме назначени работници и прочие), сега той ми каза че имаме натрупана сметка, за тези месеци в порядъка на около 1500 лева по 84 лева на месец! Въпросът ми е трябва ли да внасяме тези пари, при положение че не сме имали никаква дейност? И за да подадем молба за закриване на фирмата е необходимо да платим цялата сума, до тогава ще се начисляват. И вторият ми въпрос е ,дали ще можем, ако внесем сумата по-късно да си я възтановим? Ще съм благодарен, ако ми отговорите.
Последна промяна ponika на 17 Яну 2007, 22:30, променена общо 2 пъти
ponika
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2007, 17:33

Какви са тези разходи (каква е тази сметка)? Осигуровки ли? Някак това число не ми се връзва :-( ако е за двама човека...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ponika » 11 Яну 2007, 17:40

prnedev написа:Какви са тези разходи (каква е тази сметка)? Осигуровки ли? Някак това число не ми се връзва :-( ако е за двама човека...

ООД-то е от двама съдружници. А за разходите, нямам повече инфо., Все пак възможно ли е, ако фирмата не функционира, да се натрупват дългове към даначното? :? :?
ponika
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2007, 17:58

Теоретично е възможно, ако е декларирано започване на упражняване на дейност - в смисъл да сте декларирали начало на самоосигуряване - съдружници упражняващи личен труд в дружеството. В този случай ООД-то е платец, а осигуровките са лични.
Но наистина е най-добре да погледне някой счетоводител за какво става дума или (срам несрам :oops: ) е насътворил някой колега-счетоводител.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ponika » 11 Яну 2007, 18:06

[quote="prnedev"]Теоретично е възможно, ако е декларирано започване на упражняване на дейност - в смисъл да сте декларирали начало на самоосигуряване - съдружници упражняващи личен труд в дружеството. В този случай ООД-то е платец, а осигуровките са лични.
Но наистина е най-добре да погледне някой счетоводител за какво става дума или (срам несрам :oops: ) е насътворил някой колега-счетоводител.[/quot
Благодаря за бързите отговорите! :lol: Само ако мога да вмъкна нещо, ние през това време имаме вноски в НОИ от други фирми поотделно, но не през тази фирма, това заменя ли нашите вноски?!
ponika
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Яну 2007, 19:47

ponika написа: Само ако мога да вмъкна нещо, ние през това време имаме вноски в НОИ от други фирми поотделно, но не през тази фирма, това заменя ли нашите вноски?!

Ако сте се осигурявали в другите фирми като съдружници, упражняващи личен труд в дружествата (самоосигуряващи се), тогава няма да внасяте осигуровки. Ако сте осигурявани по договор за управление и контрол или на трудов договор и е декларирано стартиране на самоосигуряване, Тогава ще трябва да се внасят.
Само едно не разбирам... откога сте в Германия? През всичките тези 16 месеца?
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право