Здравейте.
Моля ви за съвет. Имам следния проблем
Преди около година си поръчах мебели от един магазин на ул.Пиротска в гр.София.
Сключих договор, платих капаро и тнт. От тогава до днес тази фирма не е изпълнила нищо. Плучавам само обещания, абсурдни оправдания, нагло поведение и някакви полузаплахи.
Оплаках се в комисията за защита на потребителите, където съставиха протокол и обещание от страна от собственика, че в едномесечен срок ще ми върне капарото. Той естествено не ми ги върна. Ходих в полицията, но и те не успяха да помогнат.
В последствие научих, че тази фирма работи по този начин и има оплаквания и от други клиенти. Според мен това си е някаква форма на измама.
Все пак искам да си получа парите(а те за мен не са малко) и по някакъв начин да накажа тези хора.
Ще се радвам, ако ме посъветвате какво да направя за напред.
Мишо
- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Измама
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
MishoTT написа:Здравейте.
Моля ви за съвет. Имам следния проблем
Преди около година си поръчах мебели от един магазин на ул.Пиротска в гр.София.
Сключих договор, платих капаро и тнт. От тогава до днес тази фирма не е изпълнила нищо. Плучавам само обещания, абсурдни оправдания, нагло поведение и някакви полузаплахи.
Оплаках се в комисията за защита на потребителите, където съставиха протокол и обещание от страна от собственика, че в едномесечен срок ще ми върне капарото. Той естествено не ми ги върна. Ходих в полицията, но и те не успяха да помогнат.
В последствие научих, че тази фирма работи по този начин и има оплаквания и от други клиенти. Според мен това си е някаква форма на измама.
Все пак искам да си получа парите(а те за мен не са малко) и по някакъв начин да накажа тези хора.
Ще се радвам, ако ме посъветвате какво да направя за напред.
Мишо
1. Според мен трябва да се обърнето отново към КЗП, за да им съобщите, че след тяхната намеса няма положителен резултат, за което те не знаят.
Макар че, честно казано, не виждам какво може да направи тя.
2. В българското право има 2 различни вида измама: гражданска и престъпна.
При втората е необходимо едновременно:
- да сте бил заблуден от дадено физическо лице
- то да е искало да спечели или да го е направило, за да спечели друг
- Вие да сте се разпоредили с вещта (фактически или юридически)
- с това за Вас да е настъпила вреда.
Чл. 209. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който със същата цел използува заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до три години.
За разлика от нея, измамата в гражданското право наистина е противоправно деяние, но:
- последицата му е възможността договорът да бъде унищожен и то само по искане на измамената страна.
- отнася се винаги до правни сделки (без фактическо разпореждане)
- не е необходимо да е настъпила вреда
- не е необходима цел за облагодетелстване
Според мен се касае просто за договорно неизпълнение.
3. Предполагам, че имате документи за капарото.
В такъв случай може да се откажете от договора и да поискате да Ви бъде изплатено в двоен размер. Можете вместо това да искате обезщетение, ама няма смисъл.
93. Задатъкът служи за доказателство, че е сключен договорът и обезпечава неговото изпълнение.
Ако страната, която е дала задатъка, не изпълни задължението си, другата страна може да се откаже от договора и да задържи задатъка. Ако задължението не е изпълнено от страната, която е получила задатъка, другата страна при отказ от договора може да иска задатъка в двоен размер.
(Ал. 3, попр. - Изв., бр. 2 от 1950 г.) Ако изправната страна предпочита да иска изпълнение на договора, обезщетението за вредите се определя по общите правила.
Това, разбира се, може и трябва да стане по установения ред.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|