начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Интересен случай - моля за съвет

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Интересен случай - моля за съвет

Мнениеот Гост » 20 Авг 2007, 10:59

Здравейте,

Предствете си следната схема:
Двама проектанти ме канят да създадем фирма. Аз съм експерт- менаджер в друга област. Не съм запознат с проектантската работа. Хората ме познават и предполагам затова искам мен, а не някой друг с опит. Предполага се, че до 3-6месеца ще съм в крак с работата, но дотогава двамата проектанти ще ностят цялата работа на техен гръб.

Въпроси:
1.Коя е най удачната форма - Еоод, ООД или идруга? Способни сме на всякъв вариант, но да намерим оптималното решение.
2.Като незапознат със същността на проектантската работа, крият ли се за мене някакви рискове да бъда равнопоставен съдружник? Какво се случва ако те изданят някои проект?
3. Съществува ли договор/споразумение, което ми дава право да стана равнопоставен сърдужник след 6месеца? Така мога да се обедя в качеството на работа и професиналлизма на хората, с които се захващам, като същото време не бих носил отговорност за 6-те месеца.
4. Кой носи по голяма отговорност - а)съдужник или управител; б) съдружник или нает проектант които отговаря изцяло за даден проект?
5. Ако някой проект не баде изпълнен и клиента си търси правата, кой ще отнесе последствията? От тази гледна точка коя е най-добрата позиция за мене във фирмата, докато премине периода в който разчитам изцяло на другите двама - съдружник, управител или друго.

Благодая на всички отзовали се!

инж. Иван Колев
Гост

1

Мнениеот advise » 20 Авг 2007, 11:18

Като съдружник в ООД отговорността Ви е ограничена до размера на участието Ви в капитала на дружеството. Вие лично като съдружник не носите отговорност за задълженията на дружеството и в този смисъл за Вас не съществува риск от равнопоставеността с другите съдружници. Отговорността на управителя е значително по-голяма и предполага той да е наясно с дейността, за която отговаря и която управлява. Моят съвет е да не се ангажирате като управител, ако в момента не се чувствате "в свои води" в тази област. Що се отнася до участието Ви като съдружник - единственото, което рискувате на този етап е сумата, която ще дадете за набиране на капитала при регистрацията на ООД.
advise

Мнениеот Гост » 20 Авг 2007, 12:36

Ще допълня само , във връзка с въпроса Ви , че ЕООД с трима съдружници / собственици е недопустимо. В ЕООД можете да бъдете само наемен служащ, независимо от длъжността.

KCN200mg
Гост

Назад към Търговско право