начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

фирма или хонорар?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

фирма или хонорар?

Мнениеот bimbas » 18 Дек 2004, 18:43

Здравейте
От началото на следващата година искам да започна свой бизнес и по точно продажби и услуги.
Въпросът ми е задължително ли е да регистрирам фирма или има и друг начин? Чувала съм че когато се упражнява свободна професия т.е. получавам пари без да имам фирма, трябва да си декларирам доходите. Не съм наясно, ще помогнете ли?
Благодаря
bimbas

Re: фирма или хонорар?

Мнениеот донна2 » 18 Дек 2004, 19:06

след като ще извършвате търговска дейност трябва да регистрирате било ЕТ ,било юридическо лице /ваш избор/,съгласноЧл. 4. ал.1от ТЗ Всеки търговец е длъжен да поиска да бъде вписан в търговския регистър, като заяви обстоятелствата, определени съгласно предходния член,а съгласно чл.284 ал.1от ТЗ Лице, което е задължено по този закон, но не поиска в определения в него срок вписване или не представи книжа или подписи, предвидени в него, се наказва с глоба от 100 до 500 лева. /разбира се до сега не знам някой да е глобен/

ако си свободна ппрофесия доходите се декларират вярно е
донна2

Мнениеот лунатик » 18 Дек 2004, 21:04

Нека се има в предвид кои лица не са търговци и какви дейности могат да се извършват от тези лица, без да е необходимо да се регистрират като търговци:

ТЗ:
Чл. 2. Не се смятат за търговци:
1. физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност;
2. занаятчиите, лицата, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия, освен ако тяхната дейност може да се определи като предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3;
3. лицата, извършващи хотелиерски услуги чрез предоставяне на стаи в обитаваните от тях жилища.
------------------------
§ 1 от ЗОДФЛ:

5. "Занаятчийски дейности" са обичайни производства и услуги, упражнявани с личен труд и с труда на членовете на семейството, като дърводелство, килимарство, поправка на обувки, стъклопоставяне, железарски услуги, ремонт на автомобили и други.
6. "Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводители; данъчни консултанти; одитори; адвокати, нотариуси и други юридически консултанти; представители по индустриална собственост; оценители на движимо и недвижимо имущество и на цели предприятия; преводачи; инженери и технически ръководители; архитекти; дейци на културата, образованието, изкуството и науката, включително изобретатели; вещи лица и други лица, осъществяващи за своя сметка професионална дейност.
7. (Изм. - ДВ, бр. 71 от 1998 г.) "Лица, извършващи услуги с личен труд" са лицата, извършващи услуги по договор за изработка съгласно Закона за задълженията и договорите, чиято дейност не може да се определи като дейност на предприятие, като занаятчийска или като упражняване на свободна професия.
лунатик

Мнениеот roro » 18 Дек 2004, 21:28

Ако имам информация каква дейност ще извършваш т.е. какви продажби и какви услуги бих могла да ти кажа дали ще се облагаш с патентен данък или по общия ред . Патентния данък е по - лесния вариант , защото плащаш точно определена сума за годината и не се интересуваш от кой знае какво счетоводство . Но за да плащащ патентен данък трябва извършваната от теб дейност да попада в изчерпателно изброените в чл.31 и чл.32 от ЗОДФЛ дейности . А иначе със сигурност май ще трябва да регистрираш фирма , защото свободните професии според преходните разпиредби на ЗОДФЛ са експерт-счетоводители; данъчни консултанти; одитори; адвокати, нотариуси и други юридически консултанти; представители по индустриална собственост; оценители на движимо и недвижимо имущество и на цели предприятия; преводачи; инженери и технически ръководители; архитекти; дейци на културата, образованието, изкуството и науката, включително изобретатели; вещи лица и други лица, осъществяващи за своя сметка професионална дейност.
roro

Назад към Търговско право