начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

моля кажете как да залиича ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля кажете как да залиича ЕТ

Мнениеот anesti » 02 Окт 2007, 18:26

Здравейте,майка ми почина ,а имаше ЕТ,бяха ми казали от данъчното че до 6 месеца трябва някой от удостоверението за наследници,да подаде 2 броя уведомления,копие от смъртният акт,и копие от удостоверение за наследници-това при положение че неискаме да наследяваме фирмата.Моля някаква помощ,понеже днес ме пратиха в съда,от там казаха да си намеря адвокат,и куп долументи,а при мен проблема е в парите.
ICQ 45557080
anesti
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 02 Окт 2007, 18:45

1. Основания за заличаване

Едноличният търговец се заличава от търговския регистър при наличието на следните обстоятелства (чл. 60а от ТЗ):

а) по едностранно заявление на ЕТ;

б) при смъртта му;

в) при поставянето му под пълно или ограничено запрещение;

г) при прекратяване на дейността му или при установяване на местожителството му в чужбина.

Регистърно задължено лице да иска вписване на заличаването на ЕТ е самият търговец. При смърт и поставяне под запрещение задължени лица са наследниците, респ. настойника или попечителя.

Преди да бъде отправено до съда искане за заличаване, следва да се уведоми съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, съгласно чл. 77 от ДОПК .

2. Необходими документи

а) Заявление за заличаване на ЕТ, подписано от самия търговец или от наследника/ците, респ. настойника/попечителя;

б) Смъртен акт - при смърт на търговеца;

в) Съдебно решение за поставяне под запрещение - при поставяне под запрещение на търговеца;

г) Доказателство за уведомяване на териториалната дирекция на НАП по местоседалището за прекратяването на дейността на едноличния търговец;

д) Квитанция за платена държавна такса
prof_prof
Потребител

Назад към Търговско право