начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

авалиране на запис на заповед

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

авалиране на запис на заповед

Мнениеот kali75 » 08 Окт 2007, 09:31

колеги, можете ли да ми кажете, дали е възможно с издаването на запис на заповед от ООД, като авалисти да бъдат посочени физическите лица - съдружници в ООД-то?
kali75
Потребител

Мнениеот oho_boho » 08 Окт 2007, 10:17

да
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
oho_boho
Потребител

Мнениеот kali75 » 08 Окт 2007, 10:28

амо пиша АВАЛИСТИ и отдолу имената и егенетата на авалистите, нали? Някакъв друг текст изписва ли се или той следва от закона?
kali75
Потребител

Мнениеот zoom » 08 Окт 2007, 10:58

Дори само подпис на поръчителя върху лицето на документа значи авал. Така, че текста е свободен. Когато правя такива документи обикновено пиша: Като авалист: данни по лична карта, попис. А за личното авалиране от съдружниците - това е практика. Но имайте предвид, че после с предявяването някои окръжни съдилища - примерно маргинално некомпетентния Бургаски съд ще иска да предявите и на авалистите... За повече питайте :)
zoom
Потребител

Мнениеот Magnollia » 08 Окт 2007, 11:33

Мога да ти предложа следния текст, който аз обикновено използвам

АВАЛ
Подписаният ......................................................................................................................., от гр. ....................................., ЕГН: .................................., с л.к. №........................................., издадена от ................................................., гр. .............................., на ..................................., авалирам този запис на заповед при условията при които е издаден.

Подпис на авалиста: .................

/.. ................................./

Добре би било в самата запис на заповед да направиш и предявяването и да го подпише издателя, че къде ще го гониш после да му я предявяваш.

ПРЕДЯВЯВАНЕ
Подписаният ......................................................................................................................., ЕГН: .............................., с л.к. № ......................................, издадена от ................................. гр. ............................... на .............................., в качеството ми на ............................................................................................................... заявявам, че днес, на .................................. г., ми беше предявен за плащане този запис на заповед.

За ИЗДАТЕЛЯ: ...................

/.........................../
Аватар
Magnollia
Потребител

придобивна давност за имот

Мнениеот Magnollia » 08 Окт 2007, 12:02

Колеги изчетох де що намерих относно този въпрос и пак ми се струва трудно за доказване. Нали не греша, че във въззивната инстанция мога за пръв път да направя възражение за изтекла погасителна давност.
В момента делото е във въззивната инстанция и аз чак сега се намесвам :) На първа инстанция е постановено решение във вреда на клиента ми. С няколко думи казуса е следния:
През 2000г. клиента ми е придобил с констативен нотариален акт въпросния имот. Бившите собственици не живеят в България и през годините са упълномощавали редица пълномощни (с редовни пълномощни - признавам) да стопанисват имота. Клиента ми е живеел в този имот от началото на 70-те и е плащал наем. В началото на 1990г. никой повече не му е търсил наем и не се е интересувал от имота. През 2004г. - 4 години след придобиването на имота от моя клиент се появява пълномощник на бившия собственик и подава иск по 108 от ЗС и иска обявяването на констативния нот. акт за нищожен и отмяната му по реда на ГПК. Въпреки, че собственик на въпросния имот не е моя клиент (имота е продаден на трето лице преди вписването на исковата молба) съдът осъжда клиента ми да предаде владеенето на имота и отменя констативния нот. акт.
Колегата, който е представлявал клиента в първата инстанция не е доказвал наличието на придобивна давност - повече от 14 г. , а е оспорвал активната легитимация на ищеца.
Мислите ли, че факта, че бившите собственици са упълномощавали лица да се грижат за имота, в това число да го продават, да го отдават под наем, да събират наемите и т.н. има голямо значение при положение, че до 1990г. пълномощниците са се грижили за имота, а след това нито един не се е поинтересувал от него до 2004г.

Много ще ми бъде полезно вашето мнение относно всичко свързано с прилагането на възражение за изтекла придобивна давност и кои факти са правно релевантни за доказване на изтекла придобивна давност.
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот kali75 » 08 Окт 2007, 14:01

колега Магнолия, благодаря ви за бързият и компетентен отговор. В моя случай обаче имам падеж и мисля че не следва да имам предявяване.. Моля Ви да ми отговорите дали съм права. Особеното при мен е че физическите лица веднъж се подписват като управители и собственици, а авалират като физ.лица
kali75
Потребител

Назад към Търговско право