Здравейте,
Управител съм на ООД , чиито съдружници в момента се разделят и най-вероятно ще се стигне до съд . За жалост нито единия нито другия са съгласни да ме освободят като управител . Как бих могъл да го направя без тяхно съгласие , и каква точно е процедурата ? Какви ще бъдат последствията за мене , ако аз напусна без тяхно съгласие ?Знам че точно този чл.141 ал.5 от ТЗ ми дава това право , но тъй като не съм юрист , незная какво точно трябва да направя . Моля за съвет .
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напускане на управител по чл.141 ал.5 от ТЗ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
По принцип никой не може да ви забрани да напуснете и вие сам сте го видели в цитирания член.
Ако подадете молба до съдружниците - те на Общо събрание трябва да вземат решение да ви осовободят и сами да ви заличат в търговския регистър - вземат решение и дали да ви освободят от отговорност (със сигурност ще ви направят отчет на дейността).
Ако не искат да сторят това - сам подавате молба до фирмено отделение на окръжния съд по седалище на дружеството и съдът постановява с решение.
Хубаво е да видите дружествения договор - понякога в него се определя отговорността, която носи Управителя на дружеството.
Както и в договора ви за управление, сключен м/у вас и дружеството - там също следва да се опише размера на отговорността - примерно може да бъде в рамер на до 3 брутни заплати или на една и общо взето да не си получите заплатата.
Виж. и чл.142 ТЗ сигурно сте подписали такава декларация - демек не бързайте да започвате другаде, че да не ви измислят някакви вреди.
Ами това е на пръв поглед - по-скоро на теоретичен.
Ако подадете молба до съдружниците - те на Общо събрание трябва да вземат решение да ви осовободят и сами да ви заличат в търговския регистър - вземат решение и дали да ви освободят от отговорност (със сигурност ще ви направят отчет на дейността).
Ако не искат да сторят това - сам подавате молба до фирмено отделение на окръжния съд по седалище на дружеството и съдът постановява с решение.
Хубаво е да видите дружествения договор - понякога в него се определя отговорността, която носи Управителя на дружеството.
Както и в договора ви за управление, сключен м/у вас и дружеството - там също следва да се опише размера на отговорността - примерно може да бъде в рамер на до 3 брутни заплати или на една и общо взето да не си получите заплатата.
Виж. и чл.142 ТЗ сигурно сте подписали такава декларация - демек не бързайте да започвате другаде, че да не ви измислят някакви вреди.
Ами това е на пръв поглед - по-скоро на теоретичен.
- ksm321
- Младши потребител
Значи подавам молба за напускане до двамата съдружници , след което в срок от 1 месец те трябва да ме заличат като управител в търговския регистър , но това няма да се случи тъй като те са скарани и не общуват помежду си въобще. По никакъв начин немога да ги накарам да се сращнат , тоест общо събрание няма да има . Опасявам се даже че няма да ме освободят и от отговорност . Това означава , че трябва да действам сам .Какво трябва да се приложи към молбата до фирмено отделение ? Подадената ми молба до тях трябва ли да има доказателство ,че са я получили и двамата и кога ? Ами ако откажат да я получат , какво правя в този случай ?
- feoktistov
- Нов потребител
не е нужно да прилагате доказателства, че съдружниците са се запознали с молбата ви. В ф.д. на дружеството в съда има доказателства, че вие сте последният у-л, а с молбата си ще обявите на съда, че не искате да се повече такъв.
А иначе за адвокат - ако смятате, че има за какво да ви търсят отговорност - то наиситна отивайте при такъв.
Добре е да входирате една молба за напускане примерно при ТРЗ-то ви или някой друг.
Иначе съдът ще уважи молбата ви за напускане - няма какво да се опасявате за това.
А иначе за адвокат - ако смятате, че има за какво да ви търсят отговорност - то наиситна отивайте при такъв.
Добре е да входирате една молба за напускане примерно при ТРЗ-то ви или някой друг.
Иначе съдът ще уважи молбата ви за напускане - няма какво да се опасявате за това.
- ksm321
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|