- Дата и час: 02 Дек 2024, 05:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупко продажба на лек автомобил!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Покупко продажба на лек автомобил!
Закупуваме кола от друга българска фирма, освен издаването на фактура по която ще плати нашата фирма, трябва ли да заверяваме договор при нотариус за покупко продажба. Също пред нотариус трябва ли да присъства управителя или може само собственика на фирмата да подпише договора!
- sunny1402
- Нов потребител
дали трябва да се заверява договор пред нотариус?? ами вие как смятате после да регистрирате колата на ваше име, с фактурата ли??? няма да стане така....отивате при нотариус.....фирмата се представлява от лицето, което е посочено в актуалното състояние на фирмата, което трябва да е издадено преди не повече от 6 месеца и което трябва да бъде представено пред нотариуса...иначе другите документи си ги знаете...
- barri
- Потребител
Отговор от практиката ми в последните месеци:
1. При продажба на автомобил между две търговски дружества се издава фактура с касов бон и се сключва договор. Не го заверяваме нотариално. Фактурата е удостоверяващият документ, че си закупил автомобила. В КАТ го регистрират без проблем. В данъчното приемат декларацията без проблем.
2. Родителите ми си купуват автомобил, внесен от Италия от ЕООД........Няма регистрация в България. Издават фактура на името на майка ми. Сключват договор. Виждам аз, че не е нотариално заверен и почвам да бърборя-"Така договора не е действителен,...... и т.н." Отиват обаче те в КАТ и там си получават талони, номера, отивам аз в данъчното да го декларирам, там приемат декларацията. За нотариална заверка така и никой не попита при наличие на фактура. Явно е достатъчна.
3. А в закона пише "Нотариална заверка на подписите"?????
Успех.
1. При продажба на автомобил между две търговски дружества се издава фактура с касов бон и се сключва договор. Не го заверяваме нотариално. Фактурата е удостоверяващият документ, че си закупил автомобила. В КАТ го регистрират без проблем. В данъчното приемат декларацията без проблем.
2. Родителите ми си купуват автомобил, внесен от Италия от ЕООД........Няма регистрация в България. Издават фактура на името на майка ми. Сключват договор. Виждам аз, че не е нотариално заверен и почвам да бърборя-"Така договора не е действителен,...... и т.н." Отиват обаче те в КАТ и там си получават талони, номера, отивам аз в данъчното да го декларирам, там приемат декларацията. За нотариална заверка така и никой не попита при наличие на фактура. Явно е достатъчна.
3. А в закона пише "Нотариална заверка на подписите"?????
Успех.
- mgreen
- Нов потребител
Това донякъде е така.
Когато автомобила е внесен от чужбина и още е с транзитни номера може и само с договор и фактура. Но ако аз си продам колата на лицето "Х" или на "Х" ООД, то нотариалната заверка на договора е задължителна.
Когато автомобила е внесен от чужбина и още е с транзитни номера може и само с договор и фактура. Но ако аз си продам колата на лицето "Х" или на "Х" ООД, то нотариалната заверка на договора е задължителна.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
Да, Magnollia, права си, точно така е за сделка между физически лица. Но въпроса по-горе е за сделка между две "фирми", затова и отговарям с тези примери.
КОГАТО СТЕ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ И КУПУВАТЕ МПС, ППС ОТ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИ НОТАРИУС!!![/b]
КОГАТО СТЕ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ И КУПУВАТЕ МПС, ППС ОТ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИ НОТАРИУС!!![/b]
- mgreen
- Нов потребител
само да попитам, че ми е интересно- въз основа на кой законов текст се "прескача" изискването за нотариална заверка (чл. 144, ал. 2 ЗДП) на подписите при сключване на договор за покупко- продажба на МПС, когато едната страна по договор е юридическо лице, а другата едноличен търговец. (МПС-то е било регистрирано по смисъла на закона - има си държавен контролен номер).
- liolio
- Младши потребител
ЗДВп -Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.
Кучето е заровено в израза "регистрирани" в ал.2 - т.е. формата за действителност на договора не е в зависимост от правния статут на страните - Ю.Л. или Ф.Л., а в зависимост от наличието или липсата на регистрация на ПС на територията на РБ.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.
Кучето е заровено в израза "регистрирани" в ал.2 - т.е. формата за действителност на договора не е в зависимост от правния статут на страните - Ю.Л. или Ф.Л., а в зависимост от наличието или липсата на регистрация на ПС на територията на РБ.
- rosi_i
- Потребител
колега, аз се явявам малко адвокатче, което се опитва да направи малко оправяне на бакиите, които е забъркало ЕТ-то купувайки автомобил само с фактура и сега не може да го препродаде, щото аз считам (пък и тримата нотариуси които питах също), че собствеността не е прехвърлена поради неспазване формата на договора.Търсих законовия текст, който да ме убеди в обратното (пак повтарям - колата е била веднъж регистрирана- съответно трябва да намери приложение чл 144, ал. 2). За съжаление не може да се води установителен иск за придсобиване на собствеността по давност срещу фирмата, продала колата, тъй като същата е заличена още през 2004 г....
Иначе благодаря за загрижеността.
едит: всъщност чудно ми е как така се приема, че обикновен писмен договор с прикрепена фактура към него (която явно според някоио санира липсата на нотариална заверка на подписа) в случая върши работа, когато става въпрос за юридически лица.
Иначе благодаря за загрижеността.
едит: всъщност чудно ми е как така се приема, че обикновен писмен договор с прикрепена фактура към него (която явно според някоио санира липсата на нотариална заверка на подписа) в случая върши работа, когато става въпрос за юридически лица.
- liolio
- Младши потребител
Обикновен писмен договор с фактура са достатъчни само когато предстои първа регистрация на колата. След това само с нотариална заверка.
- barri
- Потребител
Lioliо, аз не разбирам защо ЕТ-то да не може да го препродаде автомобила. Защото не го е придобило чрез нот.заверка на подписите ли ????
Надявам се че ЕТ-то има голям талон за колата. Ако е така, си го продава без проблем.
Надявам се че ЕТ-то има голям талон за колата. Ако е така, си го продава без проблем.
- p_dyan
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|