начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

заличаване на прокурист в ТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заличаване на прокурист в ТР

Мнениеот meritta » 15 Мар 2008, 00:27

Здравейте, колеги! Изправена съм пред следната ситуация: прокурист на ООД с граждански договор за управление желае да прекрати договора. Да приемем че с прекратяването на договора проблема ще се реши по общите правила- едномесечно предизвестие (тъй като в договора няма нищо необичайно, приповторени са общите правила за действие на договорите). Месецът ще изтече- и от там насетне?! Прекратяването на прокурата трябва да се заяви за регистрация в ТР.Прокуристът не може сам да подаде заявление за това, защото заявленията за ТР се подписват от УПРАВИТЕЛЯ. А ако той бездейства- какво да направи прокуриста за да бъде заличен?! Ще бъде ли възможно приложението на чл.141 ал. 5?
Да приемем че управителят окаже нужното съдействие за заличаване на прокурата- въпросът, който ме гложди е- ако за избора на прокуриста е необходимо решение на общото събрение на съдружниците, то в изложения случай при предизвестие то страна на прокуриста за едностранно прекратяване на договора, необходимо ли е управителя на ООД да свика ОСС, което да вземе решение за прекратяване на прокурата и оттегляне пълномощията на прокуриста- съответно упълномощаване на управителя да заличи прокуриста?!
И всичко това в светлината на механизма за мъчение на юристи и простосмъртни наречен "Търговски регистър към АП"
meritta
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 17 Мар 2008, 14:13

Не съм много компетентен по прокурата но наскоро четох за този въпрос и моя отговор е следния:
Щом самия прокурист не иска повече да е такъв то той желае да се откаже от този вид търговско пълномощничество и то става по силата на неговото заявление. не е нужно ОС Такова би било нужно ако самото ООД желае промяната.
Прави сте че управителят трябва да го заяви и да се надяваме да окаже необходимото съдействие.
Ако ли не-използвайте посочения текст.
Междувременно ако се оказва несъдействие то уведомете прокуратурата защото те можеха да прекратят дружество без управител.
Мисля, че все пак дружеството или неговите представители ще подходят разумно
pitasht
Активен потребител

Мнениеот meritta » 18 Мар 2008, 00:07

благодаря за отговора!
Аз също мисля, че в тази хипотеза не е необходимо решение на ОСС. Въпреки всичко ще препоръчам управителя да изпарти покана за извънредно ОСС на съдружниците, и ако те бездействат в едномесечен срок след изтичането му управителят ще подаде заявлението за заличаване на прокурата на базата на предизвестието от страна на прокуриста.
meritta
Младши потребител

Назад към Търговско право