начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Пререгистрация и едновременно учредяване на ново дружество?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пререгистрация и едновременно учредяване на ново дружество?

Мнениеот dgeorgiev » 19 Апр 2008, 13:57

Въпрос към колеги, които са се сблъсквали с подобен случай:
Има ли начин да се пререгистрира старо дружество, като едновременно с това се регистрира ново дружество, в което пререгистрираното да е съдружник.
Това което се опитвам да направя е да избегна 1,5 месеца пререгистрация и още толкова след това за регистрация на новото дружество, в което старото ще е съдружник.
:roll:
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот elibeso » 19 Апр 2008, 14:14

Аз не виждам проблем.Старото дружество е учредено така или иначе и според мен няма никакво отношение това дали е пререгистрирано или не към възможността му да участва в ново дружество като съдружник.
elibeso
Младши потребител

Мнениеот arabela » 20 Апр 2008, 00:10

Да, може!
Аз съм го правила!
arabela
Потребител

Мнениеот vega » 23 Апр 2008, 13:56

Трябва да подадете двете заявления заедно и да обърнете внимание на служителката, която ги приема, да се обработят едно след друго. Иначе има риск да попаднат при различни длъжностни лица по вписванията и да получите отказ, ако първо бъде разгледано заявлението за новоучреденото дружество.
vega
Потребител

Мнениеот inspectora » 23 Апр 2008, 15:39

elibeso написа:Аз не виждам проблем.Старото дружество е учредено така или иначе и според мен няма никакво отношение това дали е пререгистрирано или не към възможността му да участва в ново дружество като съдружник.

Абсолютно съгласен!

vega написа:Трябва да подадете двете заявления заедно и да обърнете внимание на служителката, която ги приема, да се обработят едно след друго. Иначе има риск да попаднат при различни длъжностни лица по вписванията и да получите отказ, ако първо бъде разгледано заявлението за новоучреденото дружество.

И какви ще са мотивите за отказа :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Апр 2008, 19:35

Класическите мотиви, при контестационните производства, по чл. 74 ТЗ - при постъпването в съда, респ. ТР на заявления за вписване на обстоятелства относно едно и също дружество решаващият орган се произнася по реда на постъпването на заявленията. Така ако е постъпило заявлението за новоучреденото д-во, без да е вече регистрирано (и приложено като доказателство), по новия ЗТР вливащото се дружество, то следва произнасяне по реда на постъпване на заявлението - а към момента на регистрация на новото д-во нямаме пререгистриран субект, годен да се влее.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот SashkoS » 24 Апр 2008, 11:14

"Така ако е постъпило заявлението за новоучреденото д-во, без да е вече регистрирано ... вливащото се дружество, "

В случая не става изобщо въпрос за "вливане", а за учредяване на ново дружество. Правото на дружество да бъде съдружник в новоучредено такова, не зависи от това дали е пререгистрирано. По неговата партида няма изменения.
Такова е и устното мнение на едно ДЛР, попитано за консултация.

С две думи - дружеството съдружник не е необходимо да се пререгистрира преди създаването на новото, но няма пречки да се пререгистрира успоредно с новата регистрация.
SashkoS
Потребител

Мнениеот inspectora » 24 Апр 2008, 16:02

Не знам какво да говоря /пиша в случая/ ... по-добре нищо ... че от някои "колеги" (ако изобщо са колеги де) ме е срам, че съм юрист ... как може да не се правят елементарни разлики ... то баба ми да я питам за някои неща ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право