начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Пререгистрация на фирми

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пререгистрация на фирми

Мнениеот edavidkov » 06 Юни 2008, 11:25

Искам да попитам за специфична информация относно процедурата по пререгистрация на фирми. Какво се прави когато собственикът на фирмата е чуждестранно лице и не се намира на територията на Р. България? Кой трябва да подпише формите А4 и Г1 - представителите или собственика и евентуално как трябва да се удостовери подписа на собственика, ако не подава заявленията лично (в web сайта на Агенцията по вписванията става въпрос за нотариална заверка на подписа - може ли чуждестранен нотариус да направи тази заверка или трябва да се извърши в българското посолство)? Какъв документ е нужен за удостоверяване на правото на представляване - обикновено пълномощно или нещо по-специално?
Последна промяна edavidkov на 06 Юни 2008, 12:33, променена общо 1 път
edavidkov
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 06 Юни 2008, 11:54

Модераторите, сори за спам-а, обаче се налага да "ПРИЗОВЕМ" ...
... ЛЮТИЯТ :lol:

П.П.: Най-новият потребител е edavidkov ;)
Общо мнения: 1
inspectora
Активен потребител

Мнениеот edavidkov » 06 Юни 2008, 12:21

OK. Ще поставя въпроса си по-простичко...Какви са всички специфични моменти когато заявленията за пререгистрация се подават от представител а не лично от собственика на фирмата?
edavidkov
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 06 Юни 2008, 12:43

Ами не е много "простичко". Чак пък ВСИЧКИ специфични моменти?
"Простичко" отговарям така:
1. По действащата редакция на ЗТР заявител (който подписва заявлението) може да бъде търговецът, друго лице в предвидените по закон случаи (това не е хипотезата, която Ви засяга) и: адвокат с изрично пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, за представителство пред агенцията.
Друго лице не може да подпише заявленията за пререгистрация.
2. Подател на подписаните заявления може да бъде самият заявител лично, или пълномощник с изрично писмено пълномощно.
3. Когато заявлението не се подава лично от заявител, подписът на заявителя трябва да е нотариално заверен.
За "по-сложничко" като отговор наистина трябва да идете на консултация лично, а не по интернет. Аспектите на нотариалната заверка на подпис в чужбина могат да Ви бъдат разяснени както от адвокат, така и от нотариус (ако последният си няма работа) :wink:
Това се отнася и до оформянето на адвокатско пълномощно.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот edavidkov » 06 Юни 2008, 12:59

Благодаря Ви ykovachev. :o
edavidkov
Нов потребител

Мнениеот drlaw » 11 Юни 2008, 10:28

Да, аз се възползвах, като в единия случай използвах пълномощно от кочан, а в другия, разпечатано от компютър. Служителките се опитаха да ми кажат, че нямали още указания, но аз настоях да ми го приемат.

Питането към колегите ми е дали трябва адвокатът да слага отметка на декларацията на края на заявлението, когато той е заявител или просто да пуска отделна декларация по чл.13 ал.5 от ЗТР, с която декларира, че заявлението и приложените към него документи са получени от управителя на фирмата.
drlaw
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юни 2008, 11:49

Когато е заявител, няма какво да подписва - законът не предвижда адвокатът да подава декларация и това не е случаен пропуск - нарочно текстовете бяха изменени така, че адвокатите да не декларират нещо, което може да не се е случило пред тях лично, пък и да се е случило - адвокатът да не е нотариус - какво, ще заверява чрез декларация истинността на дружествения договор ли примерно? Ако е само в качеството на лице, което подава - тогава по 13, ал. 5 - би трябвало.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот drlaw » 11 Юни 2008, 12:54

poli_g, пълномощното от кочана ли ви е във Вашия случай?
Въобще как биха тълкували длъжностните лица по регистрацията разпоредбата на чл. 15(1) т.3-дали няма да я тълкуват стеснително, че само пълномощни от кочан ще важат? Малко абсурдно ми се вижда, но на какво ли не се нагледахме от влизането на закона в сила....
drlaw
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юни 2008, 13:03

Правилно, колега Поли!
През януари добронамерена служителка ме убеждаваше, че ако не напиша място на раждане и постоянен адрес на заявител и кво още беше там, щели да ми тупнат отказ... при което аз яхнах метлата (след осемчасово висене на опашка) и й посочих чл. 6, ал. не помня коя беше от Наредба № 1 - когато заявителят има ЕГН/ЛНЧ, никакъв адрес и прочие не е нужно да му се пише.
Познайте дали имаше отказ 8)
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот vesto » 11 Юни 2008, 14:15

В случай че не желая като адвокат да бъда заявител, а само приносител / подател според ЗТР / на документите в Агенцията, да разбирам ли че когато нося заявления с нотариална заверка на подписа на управителя аз трябва да имам само пълномощно по ЗА без декларация по чл. 13 ал.5. Поне аз така разбирам чл. 15 ал.2 т.1 във връзка с ал.4.
vesto
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юни 2008, 14:29

Всъщност, докато адвокатите сме определени като особен вид заявители, за приносителите-пълномощници няма такова деление. Първоначално беше предвидено да има и т. 3 в ал. 2, която посочваше пак адвоката като приносител с адвокатско пълномощно. Решиха, че не е нужно, при което според мен адвокатите сме приравнени на всички останали приносители-пълномощници. При това положение би следвало да има делкарация по 13, ал. 5.
За положението на адвоката-заявител има отделни разпоредби и съответно изключение от задължението да декларира разни истинности и пр. За адвоката-приносител специално правило няма. Ето защо мисля, че рискът от отказ при липса на декларация по 13, ал. 5, когато адвокатът е приносител, съществува.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот g.atanasova » 17 Юни 2008, 11:51

Колеги, с риск въпросът ми да прозвучи глупаво, все пак питам! В чл. 15 ЗТР очертава нов кръг от заявители по отношение на действията "Вписване, заличаване и обявяване". А ал.2 на § 4 си е останала както преди, т.е. заявителите са търговеца, съответно управителя на клона на чуждестранен търговец. Следва ли да тълкуваме разпоредбата на § 4 като специална по отношение на чл. 15 и при пререгистрации заявленията да се подават по старому (т.е. без да се допуска заявител да е адвоката) или пререгистрацията се явява своеобразно обявяване. Вторият вариант ми изглежда по-логичен, но нещо се разколебах.... :oops:
g.atanasova
Младши потребител

Мнениеот utinonabuti » 17 Юни 2008, 12:21

Мисля,че в § 4 има законодателен пропуск,защото не е логично след като адвокат може да заявява вписване, да не може да заявява пререгистрация. Според мен проблемът може да се реши по ааналогия - чл.15 ЗТР.
utinonabuti
Младши потребител

Назад към Търговско право