- Дата и час: 03 Дек 2024, 11:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Физическо лице и ЕТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Физическо лице и ЕТ
Здравейте, на всички, искам да разбера по какъв начин физическо лице, закупило имота на свое име, може да го прехвърли на своята фирма, която е ЕТ? Предварително Ви благодаря!
- Lariska
- Нов потребител
antri написа:Странен въпрос.. и защо са тези гимнастики??????
Че какво му е странното на въпроса, напротив, това си е елегантен начин да го изключиш от СИО
- tatkobarba
- Потребител
Начин вече е уреден и изрично в закон (макар и данъчен) - чл. 27 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Полза от гимнастиката - например данъчно признаване на някои разходи.
Аз обаче не мисля, че това изключва имота от СИО, щом веднъж е придобит от съпрузите като общ; не мисля, че "гимнастиката" може да доведе до промяна в придобитата вече собственост. Знам, естествено, за онова тълкувателно решение, но то се отнася за вещите и т.н., придобити от търговеца чрез търговската му дейност, т.е. направо в предприятието му (и се мотивира не с какво да е, а с липсата на принос на другия съпруг).
Полза от гимнастиката - например данъчно признаване на някои разходи.
Аз обаче не мисля, че това изключва имота от СИО, щом веднъж е придобит от съпрузите като общ; не мисля, че "гимнастиката" може да доведе до промяна в придобитата вече собственост. Знам, естествено, за онова тълкувателно решение, но то се отнася за вещите и т.н., придобити от търговеца чрез търговската му дейност, т.е. направо в предприятието му (и се мотивира не с какво да е, а с липсата на принос на другия съпруг).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
antri написа:
Странен въпрос.. и защо са тези гимнастики??????
Че какво му е странното на въпроса, напротив, това си е елегантен начин да го изключиш от СИО
-------------------------------------------------------------------------------------
никакъв начин не е да се изключи от СИО, още повече елегантен
Странен въпрос.. и защо са тези гимнастики??????
-------------------------------------------------------------------------------------
никакъв начин не е да се изключи от СИО, още повече елегантен
- monamoneva
- Младши потребител
Да бе - хич не е начин да се изключи от СИО - точно начин за това си е!!!
А гимнастиките са основно свързани с търговската дейност на лицето (а не толкова да се изключи от СИО - по принцип говоря ... вече конкретните намерения на питащия какви са ...) ...
Нали, за да се разпоредим с тоя имот по какъвто и да е начин (та било и чрез включването му в търговското предприятие на ЕТ - макар и условно казано "разпоредим"), ще е необходима воля и на др. съпруг - т.е. няма да бъдат накърнени правата му ...
Друг е въпросът как се прави тази гимнастика - но за това си има едни хора ... (викат им адвокати )
А гимнастиките са основно свързани с търговската дейност на лицето (а не толкова да се изключи от СИО - по принцип говоря ... вече конкретните намерения на питащия какви са ...) ...
Нали, за да се разпоредим с тоя имот по какъвто и да е начин (та било и чрез включването му в търговското предприятие на ЕТ - макар и условно казано "разпоредим"), ще е необходима воля и на др. съпруг - т.е. няма да бъдат накърнени правата му ...
Друг е въпросът как се прави тази гимнастика - но за това си има едни хора ... (викат им адвокати )
- inspectora
- Активен потребител
monamoneva написа: никакъв начин не е да се изключи от СИО, още повече елегантен
Напъни малко сивите клетчици........не винаги става наготово, пък и така човек придобива лош навик
- tatkobarba
- Потребител
Татко Барба, моля, не с такъв снизходителен тон. Ние също сме юристи със същото количество и качество сиви клетчици и ги напрягаме толкова, колкото трябва.
Ако си бил предизвикан специално от думите на Мона Монева - извинявам се.
Собствеността, веднъж придобита като СИО, аз също не виждам как може да се промени, освен ако вещта не бъде придобита първо от трето лице (тъщата, да речем) и чак след това бъде прехвърлена обратно на съпруга търговец.
С директно включване в предприятието на търговеца - не става и според мен.
Ако ми позволиш едно малко далечно сравнение - вещ, придобита от единия съпруг за упражняване на занятието му. Тя е лична собственост. Когато той престане да я ползва за занятие и започнат да я ползват двамата съпрузи, тя от това няма да стане СИО, защото веднъж е придобита като лична. И обратно, ако първо очевидно е била СИО, а едва после съпрузите заедно я "нарекат" за упражняване на занятието на единия - няма да стане лично негова. Горе-долу същото е.
Няма значение, че другият съпруг дава съгласие с нотариално заверен подпис. Не мисля, че това е начин извън тези, които са изброени в СК, за прекратяване на СИО. И за прехвърляне на собственост от двамата съпрузи към единия.
Ако си бил предизвикан специално от думите на Мона Монева - извинявам се.
Собствеността, веднъж придобита като СИО, аз също не виждам как може да се промени, освен ако вещта не бъде придобита първо от трето лице (тъщата, да речем) и чак след това бъде прехвърлена обратно на съпруга търговец.
С директно включване в предприятието на търговеца - не става и според мен.
Ако ми позволиш едно малко далечно сравнение - вещ, придобита от единия съпруг за упражняване на занятието му. Тя е лична собственост. Когато той престане да я ползва за занятие и започнат да я ползват двамата съпрузи, тя от това няма да стане СИО, защото веднъж е придобита като лична. И обратно, ако първо очевидно е била СИО, а едва после съпрузите заедно я "нарекат" за упражняване на занятието на единия - няма да стане лично негова. Горе-долу същото е.
Няма значение, че другият съпруг дава съгласие с нотариално заверен подпис. Не мисля, че това е начин извън тези, които са изброени в СК, за прекратяване на СИО. И за прехвърляне на собственост от двамата съпрузи към единия.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Я да го кажем по друг начин. Както казва Портокал - чл. 27 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Та приказката е, като дойде АДВ да си потърси неплатеното ДДС държавните бирници паричките от половината апартамент ли ще приберат или всичките?
Та приказката е, като дойде АДВ да си потърси неплатеното ДДС държавните бирници паричките от половината апартамент ли ще приберат или всичките?
- prnedev
- Активен потребител
tatkobarba, почети малко по-подробно ДОПК, ако изобщо подозираш за съществуването на такова нещо.
всъщност, я остави, и да четеш, едва ли ще разбереш нещо...
- monamoneva
- Младши потребител
monamoneva написа:tatkobarba, почети малко по-подробно ДОПК, ако изобщо подозираш за съществуването на такова нещо.
Е на това му викам компетентен правен съвет
Ама няма, няма да се превръщам в лейка, няма..........
- tatkobarba
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|