начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Физическо лице и ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Физическо лице и ЕТ

Мнениеот Lariska » 16 Юли 2008, 11:07

Здравейте, на всички, искам да разбера по какъв начин физическо лице, закупило имота на свое име, може да го прехвърли на своята фирма, която е ЕТ? Предварително Ви благодаря!
Lariska
Нов потребител

Мнениеот antri » 16 Юли 2008, 12:32

Странен въпрос.. и защо са тези гимнастики??????
antri
Потребител

Мнениеот tatkobarba » 16 Юли 2008, 16:00

antri написа:Странен въпрос.. и защо са тези гимнастики??????

:lol: :lol: :lol: Че какво му е странното на въпроса, напротив, това си е елегантен начин да го изключиш от СИО
tatkobarba
Потребител

Мнениеот portokal » 16 Юли 2008, 16:13

Начин вече е уреден и изрично в закон (макар и данъчен) - чл. 27 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Полза от гимнастиката - например данъчно признаване на някои разходи.
Аз обаче не мисля, че това изключва имота от СИО, щом веднъж е придобит от съпрузите като общ; не мисля, че "гимнастиката" може да доведе до промяна в придобитата вече собственост. Знам, естествено, за онова тълкувателно решение, но то се отнася за вещите и т.н., придобити от търговеца чрез търговската му дейност, т.е. направо в предприятието му (и се мотивира не с какво да е, а с липсата на принос на другия съпруг).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот monamoneva » 16 Юли 2008, 16:35

antri написа:
Странен въпрос.. и защо са тези гимнастики??????

Че какво му е странното на въпроса, напротив, това си е елегантен начин да го изключиш от СИО
-------------------------------------------------------------------------------------
никакъв начин не е да се изключи от СИО, още повече елегантен :roll:
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Юли 2008, 18:15

Да бе - хич не е начин да се изключи от СИО - точно начин за това си е!!!
А гимнастиките са основно свързани с търговската дейност на лицето (а не толкова да се изключи от СИО - по принцип говоря ... вече конкретните намерения на питащия какви са ...) ...
Нали, за да се разпоредим с тоя имот по какъвто и да е начин (та било и чрез включването му в търговското предприятие на ЕТ - макар и условно казано "разпоредим"), ще е необходима воля и на др. съпруг ;) - т.е. няма да бъдат накърнени правата му ...
Друг е въпросът как се прави тази гимнастика - но за това си има едни хора ... (викат им адвокати ;) )
inspectora
Активен потребител

Мнениеот tatkobarba » 17 Юли 2008, 06:44

monamoneva написа: никакъв начин не е да се изключи от СИО, още повече елегантен :roll:

:lol: :lol: :lol: Напъни малко сивите клетчици........не винаги става наготово, пък и така човек придобива лош навик :wink:
tatkobarba
Потребител

Мнениеот portokal » 17 Юли 2008, 09:03

Татко Барба, моля, не с такъв снизходителен тон. :-) Ние също сме юристи със същото количество и качество сиви клетчици и ги напрягаме толкова, колкото трябва. 8)
Ако си бил предизвикан специално от думите на Мона Монева - извинявам се.
Собствеността, веднъж придобита като СИО, аз също не виждам как може да се промени, освен ако вещта не бъде придобита първо от трето лице (тъщата, да речем) и чак след това бъде прехвърлена обратно на съпруга търговец.
С директно включване в предприятието на търговеца - не става и според мен.
Ако ми позволиш едно малко далечно сравнение - вещ, придобита от единия съпруг за упражняване на занятието му. Тя е лична собственост. Когато той престане да я ползва за занятие и започнат да я ползват двамата съпрузи, тя от това няма да стане СИО, защото веднъж е придобита като лична. И обратно, ако първо очевидно е била СИО, а едва после съпрузите заедно я "нарекат" ;-) за упражняване на занятието на единия - няма да стане лично негова. Горе-долу същото е.
Няма значение, че другият съпруг дава съгласие с нотариално заверен подпис. Не мисля, че това е начин извън тези, които са изброени в СК, за прекратяване на СИО. И за прехвърляне на собственост от двамата съпрузи към единия.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 17 Юли 2008, 18:54

Я да го кажем по друг начин. Както казва Портокал - чл. 27 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Та приказката е, като дойде АДВ да си потърси неплатеното ДДС ;-) държавните бирници паричките от половината апартамент ли ще приберат или всичките?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот monamoneva » 18 Юли 2008, 09:47

tatkobarba, почети малко по-подробно ДОПК, ако изобщо подозираш за съществуването на такова нещо. :wink:
всъщност, я остави, и да четеш, едва ли ще разбереш нещо... :?
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот tatkobarba » 20 Юли 2008, 15:08

monamoneva написа:tatkobarba, почети малко по-подробно ДОПК, ако изобщо подозираш за съществуването на такова нещо. :wink:
всъщност, я остави, и да четеш, едва ли ще разбереш нещо... :?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Е на това му викам компетентен правен съвет :lol: :lol: :lol: :lol:
Ама няма, няма да се превръщам в лейка, няма..........
tatkobarba
Потребител

Назад към Търговско право